Sunt timid, dar mă tratez! Sau poate că nu e nevoie? În anumite situații, o atitudine timidă poate fi semnul unor calități care te așază într-o lumină frumoasă...
Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată în viață printr-o criză de timiditate. Ni se întâmplă asta atunci când intrăm într-o încăpere plină de străini și toate privirile se întorc spre noi, sau când avem de susținut un interviu pentru angajare, ori când... persoana pe care o iubim în secret ne aruncă o privire pătrunzătoare. Timiditatea – fără a fi o boală, un flagel, o epidemie – este specifică pentru aproape jumătate din populația planetei (peste 40% dintre oameni sunt „timizi din naștere” și aproximativ 95% dintre semenii noștri au traversat cel puțin o criză de timiditate).
Asociem timiditatea cu o serie de întâmplări negative, neplăcute sau stânjenitoare din viața noastră. Și asta pentru că atunci când suntem timizi, menținem cu dificultate contactul vizual, trăim sentimente de umilire, nu reușim să ne conectăm la evenimentul la care participăm și ajngem să ne dorim să intrăm în pământ ori să ne retragem în cel mai întunecat colț al încăperii. Totuși, timiditatea are și părțile ei bune, spune C. Barr Taylor, profesor la Universitatea din Stanford.
Cu toate că timiditatea poate fi adesea văzută ca un lucru rău, există situații în care a fi timid e chiar folositor. Cum poți transforma timiditatea în putere? Ar trebui să începi prin a pune unele dintre aspectele sale într-o lumină pozitivă. Iată 5 obiceiuri ale timidului, care reflectă tot atâtea calități.
Timzii gândesc mai mult
Oamenii timizi tind să reflecteze mai mult asupra conjuncturilor în care se află. Introspecția face parte din atitudinea lor ușor recognoscibilă. Pare că în mintea lor se află un perpetuum mobile care nu îi lasă deloc să se odihnească. Profesorul Taylor spune însă că să gândești (prea mult) asupra unui lucru nu poate fi neapărat un lucru rău. Până la urmă, nici să faci lucruri pe negândite nu e bine. Toată chestiunea e să nu rămâi la stadiul de „gânditor”, ci să și acționezi, în funcție de situația pe care ești nevoit să o traversezi.
O dată cu progresul tehnologiei, spune Taylor „arta gândirii profunde a fost pierdută și înlocuită cu sarcini de comutare rapidă”. Care ar fi beneficiile unui timp mai lung acordat reflectării îndelungi asupra unui subiect, a unei situații? Creativitatea – care, într-o societate mecanizată și digitalizată continuă să fie foarte apreciat – se dezvoltă mai mult la persoanele care gândesc mai mult decât acționează. Și la nivelul decizional al instituțiilor, grupurilor etc. sunt de preferat persoanel... gânditoare, care nu vor lua o decizie până nu o întorc pe toate fețele și o cântăresc.
Citește continuarea ca să afli alte 4 defecte ale timidului care pot fi transformate în veritabile calități.