ALIMENTATIE ECHILIBRATA
In luna iunie, pentru doar doua-trei saptamani, ne putem bucura de capsuni, cirese, visine, caise...
|
Avandu-le la dispozitie o perioada atat de scurta trebuie sa profitam de proprietatile fructelor de sezon, bogate in macro si microelemente, calciu, fier, potasiu. Potasiul este antagonist cu sodiul, iar in alimentatia noastra, de multe ori cantitatea de sodiu depaseste cu mult potasiul. De aceea, capsunile, ciresele, caisele, dar si fructele de padure sunt o solutie prin care organismul nostru primeste potasiul necesar bunei functionari a muschiului cardiac.
Ajuta sistemul nervos
"Aceste fructe sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali care anihileaza actiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ si previn bolile neuro-degenerative, afectiunile cardiovasculare si imbatranirea precoce", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Studiile au aratat ca antocianidinele favorizeaza producerea de noi celule la nivelul vaselor de sange. De aceea, capsunile sunt recomandate persoanelor care sufera de varice ale membrelor inferioare, dar si de hemoroizi. Fructele de sezon sunt indicate in prevenirea cancerului de colon si de stomac datorita continutului ridicat de fibre alimentare. De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic care se gasesc in aceste fructe impiedica formarea substantelor cancerigene in stomac. Avand un continut bogat in vitamina E, vitamine din complexul B, capsunile, caisele, fructele de padure contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, fiind recomandate in nevroze, astenii, dar si pentru prevenirea insomniilor. In acelasi timp, consumul de caise da rezultate bune in cazurile de astm bronsic, in senzatia de gat uscat. "Cei care au tulburari de vedere nocturna si cei care sunt lipsiti de energie ar trebui sa profite de caisele proaspete", ne sfatuieste prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Aceste fructe ajuta si la eliminarea acidului uric din organism, fiind recomandate celor care sufera de guta, de boli inflamatorii (poliartrite reumatoide).Ciresele amare previn cancerul
Avand putine calorii, ciresele sunt indicate in curele de slabire. De asemenea sunt o buna sursa de potasiu, vitamina C, fibre alimentare. Spre deosebire de cele dulci, ciresele amare sunt mai bogate in substante cu proprietati antioxidante si cu efect anticancerigen. Atat fructele proaspete, cat si ceaiul din codite de cirese au efecte diuretice puternice, actionand in mod natural si fara sa agreseze organismul asemenea medicamentelor.Citește pe Antena3.ro
SFATUL MEDICULUI
|
"Capsunile au un continut scazut
de zahar, putand fi consumate
si de diabetici. De asemenea, capsunile, caisele, fructele de
padure pot calma durerile provocate
de inflamatii in poliartritele reumatoide. Cel mai bine este ca aceste fructe sa fie consumate proaspete si mai putin sub forma de compot sau de dulceata, pentru ca in aceste cazuri apare zaharul cu efectele lui. Nici daca se folosesc indulcitori nu este bine. Unii spun ca daca sunt mancate cu zahar, capsunile sunt mai apetisante. Zaharul insa reduce din
proprietatile benefice ale fructelor, scazand astfel efectele terapeutice. Este bine sa ne educam gusturile
si sa consumam fructele fara adaos de zahar", ne sfatuieste prof. dr.
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
|