x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Toamna asta sar peste stres

Toamna asta sar peste stres

01 Noi 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
Saritul corzii este o activitate pe care multi dintre noi au uitat-o. Dar, daca ne reluam obiceiul din copilarie, putem sa inlaturam stresul si sa ardem cu ajutorul corzii aproximativ 500 kilocalorii pe ora.
ARMONIA TRUPULUI
Saritul corzii este o activitate pe care multi dintre noi au uitat-o. Dar, daca ne reluam obiceiul din copilarie, putem sa inlaturam stresul si sa ardem cu ajutorul corzii aproximativ 500 kilocalorii pe ora, ne asigura specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur (foto).

Antreneaza inima


"Saritul corzii – cu un singur picior, cu ambele picioare, cu bratele incrucisate, din apropiat in departat etc. – este un bun antrenament pentru aparatul cardiovascular, de care ar trebui sa beneficieze deopotriva copiii, adolescentii, femeile care vor sa scada in greutate, adultii, chiar si batranii, daca starea sanatatii le permite", spune specialistul Luiza Bucur.

Pentru copii, saritul corzii este o excelenta modalitate prin care le dezvoltam micutilor dorinta de a face miscare. In cazul lor, 20 de minute de sarit coarda zilnic sunt suficiente. In cazul adolescentilor, sariturile cu coarda imbunatatesc capacitatea cardiovasculara si ii ajuta sa se mentina in forma. Iar daca doriti sa scadeti in greutate, saritul corzii 15 minute pe zi este o solutie. Puteti da jos aproximativ 1-2 kilograme in cateva saptamani. Specialistul Luiza Bucur va sfatuieste sa combinati aceasta practica cu activitatea aeroba – jogging, inot, ciclism, gimnastica aerobica.

"Exista si contraindicatii in a sari corda. De ele trebuie sa tina cont persoanele cardiace, cele care sufera de deficiente ale coloanei vertebrale si cele care au probleme cu gleznele si genunchii", avertizeaza specialistul nostru.

Evitati betonul!


Saritul corzii nu este o practica care necesita alegerea unui loc sau a unui echipament special. Putem sari in curte, in parc, la sala de fitness, chiar si acasa, daca spatiul ne permite. Important este sa nu sarim pe beton, pentru ca ne poate afecta coloana vertebrala, articulatiile gleznelor, genunchilor.

Echipamentul trebuie sa fie compus din haine lejere si pantofi sport, cu talpa flexibila. De asemenea, asigurati-va ca lungimea corzii este potrivita (nici prea scurta, nici prea lunga) pentru a nu va incomoda efectuarea miscarilor. Fiecare tip de exercitiu cu coarda va fi efectuat in 3 serii timp de 30-40 de secunde, cu pauze de 20-30 de secunde.

SFAT! Inainte de a incepe sa sariti coarda, specialistul nostru va sfatuieste sa faceti incalzire, iar la sfarsit stretching pentru muschii solicitati. De asemenea, dupa terminarea seriilor de sarituri, mergeti cateva minute respirand amplu, asigurand astfel revenirea organismului dupa efort.


Stand pe un picior, pastrati-va echilibrul ducand piciorul prins cu coarda inapoi cat mai sus. Mentineti pozitia 10-20 de secunde


Pentru articulatia umarului (scapulo-humerala), pastrati coarda intinsa si rotiti bratele circular in articulatie, lent si amplu. Efectuati 10-20 de rotatii in fiecare sens


Sariti coarda cu bratele incrucisate inainte


Culcat pe burta, prindeti picioarele cu coarda si mainile. Mentineti pozitia 10-20 de secunde


Sariti coarda inapoi de pe un picior pe celalalt


Stati in genunchi, indoiti trunchiul lateral, mentinand bazinul fixat si distanta dintre maini (coarda intinsa). Efectuati 3 serii a 20 de repetari
×
Subiecte în articol: coarda corzii armonia trupului