x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Toamna in farfurie

0
04 Sep 2007 - 00:00

"Mere, pere in panere, / Prune bune şi alune / Şi gutui amărui / Cu puf galben ca de pui / Şi tot felul de legume / De nu le mai ştii pe nume".


"Mere, pere in panere, / Prune bune şi alune / Şi gutui amărui / Cu puf galben ca de pui / Şi tot felul de legume / De nu le mai ştii pe nume". Aşa era definită toamna intr-o poezie pe care cu toţii am invăţat-o in copilărie. Cu ajutorul specialistului nostru, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, vă oferim un ghid al toamnei in farfurie.

In această perioadă in prim-plan sunt rădăcinoasele (morcovi, ţelină, sfeclă roşie). Acestea sunt foarte bune pentru intărirea imunităţii inainte de răcirea vremii. Rădăcinoasele au proprietăţi remineralizante şi tonice extraodinare datorită bogăţiei de vitamine (C, B1, B2, E) şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier). "Morcovii, ţelina, sfecla roşie se numără printre puţinele alimente care conţin lignine şi terpene - substanţe care previn afecţiunile cardiovasculare, hipercolesterolemia şi impiedică dezvoltarea celulelor canceroase", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Fibre alimentare

Multe persoane evită rădăcinoasele pentru că sunt ceva mai tari. Aceasta din cauza cantităţii mari de fibre alimentare pe care le conţin. Fibrele sunt insă un avantaj, nicidecum un dezavantaj. Fibrelor alimentare li se datorează efectul de scădere a colesterolului, eliminarea toxinelor şi a substanţelor cancerigene din organism. In acelaşi timp, fibrele alimentare solubile şi insolubile, amidonul sunt glucide lente, care eliberează treptat glucoza sau energia. Astfel sunt prevenite şocurile insulinice, creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei. Totuşi, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia asupra acestor glucide. Dacă rădăcinoasele sunt preparate la temperaturi ridicate, există riscul ca glucidele să se caramelizeze şi să işi piardă proprietăţile. De aceea, cel mai bine este să măncăm legumele crude sub formă de salate sau preparate in vapori de apă.

Varză, broccoli

Proprietăţi remineralizante şi detoxifiante au şi celelalte legume pe care ni le oferă cu dărnicie toamna: roşii, ardei, vinete, varză, conopidă, broccoli. Cu căt sunt colorate mai intens, cu atăt legumele şi fructele sunt mai bogate in antioxidanţi (vitamine şi minerale). "Se pare că antioxidanţii din legume au o eficienţă chiar mai mare decăt cei din fructe", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Să luăm numai două exemple: varza şi broccoli. Datorită vitaminelor A, E, B, varza este recunoscută ca o legumă cu proprietăţi anticancerigene puternice, poate contribui la eliminarea toxinelor din organism şi la incetinirea creşterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declanşat. Varza este una dintre legumele care işi păstrează proprietăţile chiar şi atunci cănd a fost preparată termic. Acţiune similară are broccoli. Nutriţioniştii recomandă broccoli indeosebi persoanelor in vărstă. O dată cu inaintarea in vărstă, organismul pierde din capacitatea de a fabrica antioxidanţi proprii, fiind expus astfel atacului radicalilor liberi. In această situaţie, prin vitamina C, betacarotenul şi acidul folic pe care le conţine, broccoli poate fi soluţia pentru remineralizare, pentru un tonus mai bun şi pentru prevenirea afecţiunilor specifice vărstei a treia.

Congelarea

Dacă vreţi să aveţi fructe şi legume proaspete pe farfurie şi in timpul iernii, acum este momentul să le puneţi la congelat. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune că o parte din vitamine şi enzime rămăn active in fructele şi legumele puse la congelator. Legumele sunt mai rezistente decăt fructele la congelare. Acestea au mai multă substanţă uscată şi mai puţină apă, de aceea işi păstrează mai bine proprietăţile nutritive prin congelare. Fructele care conţin multă apă au o structură mai puţin omogenă şi sunt mai moi după decongelare.

PERELE. Unele dintre cele mai puţin alergene fructe, perele ne furnizează 40 de calorii, 0,3 g proteine, 7 g fructoză, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Sunt recomandate şi diabeticilor, datorită fructozei.

VINETELE. 100 g vinete coapte conţin 93% apă şi numai 18 calorii. De asemenea sunt surse bune de potasiu - Â 200 mg, magneziu - 15 mg, fosfor - 18 mg, caroten - 26 micrograme. Potasiul, magneziul, fosforul, carotenul contribuie la reducerea stresului oxidativ, acţionănd ca o metodă de prevenire a cancerului. Alături de varză şi roşii, vinetele sunt legume care işi păstrează proprietăţile nutritive chiar dacă sunt preparate termic.

NUCILE. Şase nuci aduc un aport de 2 mg de vitamina E. Aceasta este un antioxidant puternic, care previne imbătrănirea precoce şi are un rol protector impotriva bolilor coronariene.

MORCOVII. 45 de calorii şi 8,8 g glucide - aceasta este energia pe care ne-o oferă 100 g morcovi. Dacă mai punem la socoteală vitaminele A, B, C, putem spune pe bună dreptate că morcovii sunt remineralizante, tonice naturale. S-a dovedit că morcovii cruzi şi sucul de morcovi reglează microflora intestinală şi conţin un ulei esenţial cu efect antiparazitar. Au şi efect detoxifiant, depurativ şi proprietatea de a dizolva calculii biliari.

PRUNELE. Acestea sunt una dintre puţinele surse vegetale de fier - 2 mg/100 g. In aceeaşi cantitate de prune proaspete se găsesc 50 de calorii, 12 g glucide, 2 g fibre alimentare, 330 mg potasiu, 25 mg calciu, 135 micrograme betacaroten.

Citeşte mai multe despre:   alimentare,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!
Galerie Foto Sortimentele de ceai laxativ se bazeaza pe plante sau amestecuri de plante organice care combat constipatia. Ceaiul se poate consuma fara prescriptie medicala, are efecte benefice in ameliorarea flatulentei si ajuta la...

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?
Durerea de spate nu lasă niciun aspect al vieții noastre neatins. Aceasta afectează starea noastră de spirit, activitățile sociale la care participăm, relațiile cu cei din jur și însăși viziunea asupra...

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse...

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Populația din mai multe țări ale lumii sunt tot mai încrezătoare în vaccinurile anti COVID-19, arată un studiu Kekst CNC, transmite AFP. Cercetarea a fost realizată în șase state, respectiv Franţa,...

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea,&n...

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Vaccinul de la Johnson&Johnson, primul vaccin din lume care va fi administrat printr-o singură doză, a fost aprobat în regim de urgență de FDA în Statele Unite ale Americii. Compania Johnson&Johnson va...

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori
Galerie Foto Echilibrul emoțional reprezintă cea mai eficientă cale de a ne vindeca și de a preveni apariția bolilor. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate multe tipuri de terapii alternative, care pot ajuta la sănătatea...

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Medicamentul Regdanvimab pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul cu anticorpi monoclonali este dezvoltat de compania...

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la ...

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din...

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă a...

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Picioarele te ajută să te miști prin lume și să stai în picioare câte o zi întreagă. Cu toate acestea, se întâmplă, adesea, ca ele să primească cea mai puțină atenție. Îngrijirea picioarelor nu este...

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură s

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech oprește transmiterea infecției la majoritatea persoanelor imunizate din Israel, arată datele preliminare ale primul studiu efectuat în rândul populației,...

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales...
Serviciul de email marketing furnizat de