x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Toamna se numără kilogramele

Toamna se numără kilogramele

de Steluta Indrei    |    Oana Antonescu    |    01 Sep 2008   •   00:00

V-aţi răsfăţat în concediu cu toate bunătăţile şi aţi uitat de siluetă. Rezultatul: cîteva kilograme în plus, amintiri mai puţin plăcute din vacanţă. Nu intraţi în panică şi mai ales nu urmaţi dietele fanteziste ale vedetelor!



V-aţi răsfăţat în concediu cu toate bunătăţile şi aţi uitat de siluetă. Rezultatul: cîteva kilograme în plus, amintiri mai puţin plăcute din vacanţă. Nu intraţi în panică şi mai ales nu urmaţi dietele fanteziste ale vedetelor!

Nu este cazul să apelaţi la măsuri drastice. Este suficient să adoptaţi o alimentaţie echilibrată, să profitaţi de abundenţa fructelor şi legumelor de toamnă şi să faceţi mişcare. Cu totul altfel stau lucrurile dacă în concediu v-aţi îngrăşat cu peste 5 kilograme. În această situaţie trebuie să mergeţi la medic, pentru că nu este normal să luaţi în greutate atît de mult într-un timp relativ scurt. În orice caz, nu căutaţi dietele-miracol promovate de vedetele de la Hollywood.

Fără diete-miracol

“Dacă vrei să slăbeşti, nu ai nevoie de miracole. Tot ce poţi face este să mergi la medic”, spune profesorul doctor Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Specialistul atrage atenţia că mulţi cad în capcana dietelor moderne. Acestea dau tuturor speranţe, dar nu şi sănătate. În opinia profesorului Nicolae Hâncu, dietele Atkins, cele disociate şi alte regimuri la modă nu au nici un substrat ştiinţific, sînt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional şi nu pot fi ţinute perioade îndelungate. Profesorul ne asigură că regimul-minune este cel cu care poţi trăi o viaţă întreagă, adică stilul de viaţă sănătos: alimentaţie raţională şi mişcare. Medicul ne sfătuieşte să nu ne lăsăm tentaţi de siluetele afişate de vedetele de la Hollywood. Deşi majoritatea dispun de antrenor personal, nutriţionist şi bucătar, cu greu îşi menţin greutatea sub control din cauza stilului de viaţă dezechilibrat. Şi atunci cum reuşesc să apară suple în faţa publicului? Cu preţul unor diete care le pun sănătatea în pericol. Descoperiţi la ce riscuri se expun vedete precum Sharon Stone, Madonna, Demi Moore sau Jennifer Aniston.

Jennifer Lopez: dieta low carb

După o sarcină pe parcursul căreia a luat 20 de kilograme, Jennifer Lopez şi-a dorit să revină rapid la greutatea iniţială. Pentru aceasta, diva latino nu a ezitat să apeleze la dieta low carb, care se bazează pe proteine şi excluderea alimentelor care conţin carbohidraţi. A renunţat la dulciuri, pîine, cereale, făinoase, dar şi la fructe şi legume. Dieta ei a fost alcătuită în principal din alimente proteice (carne, lactate, ouă), dar nu mai mult de 1.400 de calorii pe zi.

În aceste condiţii, nu este de mirare că a reuşit să slăbească 18 kilograme într-o lună. Un record obţinut cu riscul unor carenţe serioase de vitamine şi minerale. Iar îndată ce a renunţat la dieta drastică, J. Lo s-a ales din nou cu kilograme în plus.

Demi Moore: regimul The Zone

Demi Moore, 44 de ani, căsătorită de curînd cu actorul de 28 de ani Ashton Kutcher, este obligată să se menţină în formă. Ea a apelat la dieta The Zone, care are ca principiu: 30% proteine, 30% grăsimi şi 40% glucide, dar nu mai mult de 1.500 de calorii zilnic. Este un regim echilibrat din punct de vedere al repartizării substanţelor nutritive, dar este drastic prin numărul de calorii permise. Chiar Demi recunoaşte că are nevoie de o disciplină de fier pentru a putea ţine acest regim ca la carte. Porţiile de hrană – trei mese principale şi două gustări – nu trebuie să depăşească mărimea palmei. Actriţa nu uită să precizeze că zilnic bea doi litri de ceai verde, care are proprietatea de a detoxifia organismul. Demi admite însă că nu poate ţine această dietă pe termen lung din cauza aportului scăzut de calorii.

Jennifer Aniston: detoxifiere

Jennifer Aniston şi-a redobîndit silueta, după excesele făcute în urma divorţului de Brad Pitt, cu ajutorul curelor de detoxifiere. A renunţat la tutun, cafea, alcool şi a pornit lupta contra toxinelor. Mănîncă multe fructe şi legume, alimente bogate în acizi graşi omega 3: peşte, fructe de mare, nuci, migdale. Însă marele secret al lui Jennifer este paharul cu suc de lămîie pe care îl bea în fiecare dimineaţă. Ea atrage însă atenţia că acest remediu nu este pentru oricine, pentru că a bea suc de lămîie pe nemîncate înseamnă a avea un stomac de fier. Pentru a slăbi 10 kilograme, actriţa a combinat curele de detoxifiere cu exerciţii de yoga şi jogging.

Greşelile lui Bill Clinton

Nu doar vedetele de la Hollywood şi muzicienii sînt preocupaţi de kilogramele în plus. Fostul preşedinte american Bill Clinton a făcut eforturi serioase pentru a-şi menţine silueta, chiar din adolescenţă, cînd cîntărea cu mult peste greutatea normală. “Într-o vară mi-am creat singur o dietă care se baza pe un consum crescut de proteine şi scăzut de carbohidraţi. Mîncam o singură masă pe zi, şi aceasta numai în intervalul 13.00-18.00”, mărturiseşte Clinton într-un interviu publicat de New York Times. În acest mod, a reuşit să scape de aproape 10 kilograme într-o singură lună, însă el însuşi declară în acelaşi interviu că nu ar recomanda nimănui această cură de slăbire. Pe bună dreptate, fiindcă dieta nu este nicidecum aprobată de nutriţionişti, care spun că excluderea carbohidraţilor din alimentaţie provoacă oboseală şi nervozitate, iar un aport mare de proteine duce la creşterea colesterolului şi, implicit, favorizează apariţia bolilor cardiovasculare. După această cură de slăbire, Clinton a revenit la obiceiurile alimentare nesănătoase, care includeau alimente fast food sau cina servită seara tîrziu. În 2004, fostul preşedinte a fost supus unei intervenţii pe cord, iar de atunci urmează un regim mult mai sănătos, bazat în mare parte pe peşte, brînză slabă, legume la grătar, supe, salate şi fructe în locul prăjiturilor la desert.

Oprah şi dieta cu apă

Oprah, prezentatoarea celei mai populare emisiuni din SUA, a avut numeroase încercări de a slăbi, care au culminat cu o dietă de înfometare, urmată în 1988, în urma căreia a slăbit nu mai puţin de 30 de kilograme. După patru luni în care a băut foarte multă apă şi nu a mîncat aproape nimic, Oprah a apărut într-o emisiune pentru a arăta publicului fantastica sa transformare. “La două ore după acest show, am început să mănînc pentru a sărbători succesul curei mele de slăbire. Bineînţeles că în două zile jeans-ii în care am apărut în emisiune nu mă mai încăpeau”, îşi aminteşte Oprah într-un interviu publicat de USA Today. Celebra prezentatoare TV a continuat de atunci să crească în greutate, ajungînd în 1992 la 107 kilograme şi a mărturisit că dieta cu apă a fost o mare greşeală.

SHARON STONE. Protagonista din “Basic Instinct”, care se apropie de 50 de primăveri, îşi menţine silueta cu ajutorul metodei puse la punct de canadianul Rick Gallop. El împarte alimentele pe culori, în funcţie de indicele glicemic. În grupa roşie se află cele cu indicele glicemic ridicat (pîine albă, cartofi), în grupa galbenă – indicele glicemic mediu (pîine integrală, banane), în grupa verde – indicele glicemic scăzut (fructe, legume, peşte, iaurt).

MADONNA. Diva muzicii pop îşi menţine forma de invidiat cu ajutorul dietei macrobiotice. Aceasta se bazează pe cereale (orez, porumb, mei, orz), peşte, alge şi legume cu frunze verzi. Vedeta preferă doar anumite fructe permise de regim: mere, pere, struguri, caise. Dar Madonna nu se rezumă doar la alimentaţie. La 50 de ani împliniţi de curînd, Madonna este exemplul perfect al femeii care face sport, al femeii fără colăcei şi urme de celulită.

CATHERINE ZETA JONES. Voluptoasa soţie a lui Michael Douglas a fost nevoită să slăbească urgent după ce ajunsese la 80 de kilograme în timpul sarcinii. Dieta adoptată de Catherine este total contraindicată celor care ţin la sănătatea lor. La micul dejun: şuncă, ouă, crenvurşti. La prînz: brînză, pui sau curcan, fructe de mare. Cina: friptură de vită sau de miel. Proteine, proteine şi iar proteine. Excesul de proteine afectează însă ficatul, rinichii, inima.

SUCCES. În 2004, prezentatoarea americană Oprah a reuşit să slăbească 30 de kilograme şi să-şi menţină constantă această greutate în următorii ani. Ea a publicat o carte despre secretul din spatele transformării sale: o dietă cu un aport crescut de proteine provenite din carne slabă (pui, peşte), un consum moderat de grăsimi bune şi diminuarea cantităţii de carbohidraţi din alimentaţie, însă nu eliminarea totală a lor, aşa cum au procedat multe alte vedete. Însă dieta aceasta nu este suficientă pentru a ne menţine în formă, spune Oprah. Exerciţiile fizice sînt şi ele foarte importante.

HEIDI KLUM.
Tot la un regim bazat pe proteine a apelat şi fostul fotomodel Heidi Klum după ce a devenit mămica a trei copii. Iată secretul celei care a fost imaginea celebrei mărci de lenjerie Victoria’s Secret. În primele două săptămîni de dietă a renunţat la dulciuri şi lactate şi a mîncat doar carne de pui, albuş de ou şi cereale integrale. Numai că Heidi a revenit la consumul de fructe şi legume în următoarele două săptămîni. Ea şi-a redobîndit dimeniunile 90-60-90 în două luni de regim.

APEL. Într-un interviu BBC, organizaţia nonguvernamentală britanică Sense About Science atrăgea atenţia asupra exemplului negativ pe care celebrităţile îl dau, fără a avea dovezi ştiinţifice. “Vedetele au o influenţă puternică asupra admiratorilor lor, iar sfaturile date de ele în domenii precum alimentaţia, medicina sau mediul nu sînt întotdeauna fundamentate ştiinţific”, declara directorul organizaţiei, Tracey Brown.

×