Consumatorii trebuie să fie atenţi la aditivii din acest produs, pentru că aduc un aport suplimentar de fosfor şi sodiu, care afectează sănătatea.
Pizza capriciosa Campofrio are în compoziţie făină de grîu şi
secară, topping pe bază de mozzarella, apă, sos de roşii, şuncă de porc, ulei
vegetal, ciuperci, sare, zahăr, dextroză, proteină din lapte, condimente,
amidon de cartof, drojdie, stabilizatori (trifosfaţi E 451, mono şi digliceride
ale acizilor graşi E 471), antioxidant (acid ascorbic E 300, citraţi de sodiu E
331), conservant (nitrit de sodiu E 250, propionat de sodiu E 281, acid sorbic E 200),
colorant (annato E 160b, acid carminic E 120). Producătorul atrage atenţia că
pizza conţine urme de soia şi ou.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul
analizat ca fiind de tip pizza cu profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este
dat de excesul de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină de grîu şi secară,
amidon din cartofi), dar şi absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat
(zahăr, dextroză). Compoziţia imprimă produsului o densitate energetică ridicată.
Pizza analizată conţine şi o serie de aditivi alimentari, care aduc atît un
aport important de fosfor, cît şi de sodiu, împiedicînd fixarea calciului în
oase. Alte categorii de aditivi au funcţii de conservanţi, E 250 fiind asociat
cu creşterea prevalenţei cancerului, E 120, colorant roşu, care aduce un aport
de aluminiu. Acesta din urmă este asociat cu apariţia maladiei Alzheimer. Pizza
conţine surse de gluten, sare, lactoză şi proteină din lapte.
CONCLUZII.
Produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, copiilor,
adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, bătrînilor,
hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, maladii cardio şi
cerebro-vasculare, hepato-renale, hiperuricemicilor (gută), suferinzilor de
cancer, de maladii neurodegenerative, de boli de piele, celulită. Cei cu
alergie la proteina din lapte şi intoleranţă la lactoză îl vor testa în
prealabil. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la
gluten).