x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Tortilla moderni

de Cristina Andreea Calin    |    24 Mar 2008   •   00:00
Tortilla moderni

CE BEM, CE MĂNCĂM  
Combinaţia de zaharuri cu grăsimi vegetale dă naştere la compuşi care, la un consum ridicat, pot distruge sănătatea consumatorilor.


CE BEM, CE MĂNCĂM  
Combinaţia de zaharuri cu grăsimi vegetale dă naştere la compuşi care, la un consum ridicat, pot distruge sănătatea consumatorilor.


Tortilla chips Chio sunt "snacks din porumb cu gust de caşcaval‘‘. În compoziţia lor intră următoarele ingrediente, după cum citim pe etichetă: "făină de porumb 65%, ulei vegetal, amidon, sare, zer dulce pudră, zahăr, arome, potenţiatori de aromă: glutamat monosodic E 621, inosinat disodic E 631 şi guanilat disodic E 627, dextroză, ceapă pudră, emulsifiant E 471 (mono şi digliceride ale acizilor graşi), lapte praf degresat, caşcaval pudră, proteine din lapte, maltodextrină, extract de condimente. Conţine făină de grâu şi proteine din lapte‘‘. Valoarea energetică pentru 100 de grame de tortilla este de 1.950 kj/465 kcal. Aceeaşi cantitate aduce organismului "proteine 6,6 g, glucide 60 g, grăsimi 22 g‘‘.


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie aceste tortilla: "Produs de tip snacks pe bază de glucide, unele cu absorbţie lentă (făină de porumb, amidon), iar altele cu absorbţie rapidă (zahăr, dextroză, maltodextrină) ce imprimă produsului o încărcătură glicemică foarte ridicată dăunătoare pancreasului endocrin‘‘. De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că produsul conţine o sursă de lactoză din pudra de zer şi surse de sodiu ascuns din sare, E 621, E 627 şi E 631.

Specialistul nostru atrage atenţia că în compoziţia acestor snacksuri intră şi ulei vegetal de natură botanică nespecificată care contribuie la densitatea calorică foarte ridicată – 465 kcal/100 g. Produsele din această categorie îmbină în mod nefericit o cantitate mare de glucide cu o cantitate de asemenea mare de grăsimi tratate termic care duce la un produs nesănătos plus aditivi alimentari fără corespondent în vreun aliment natural.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, gastrointestinale, suferinzilor de cancere, hipertensivilor, celor cu hiperuricemie (gută), bolnavilor cu afecţiuni neurodegenerative, celor cu artrite, artroze, persoanelor cu boli dermatologice, alergicilor, astmaticilor. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu acordul medicului curant, iar cei cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil.


E 621

Glutamatul monosodic este un potenţiator de gust care poate fi atât natural, cât şi artificial. Este utilizat într-o gamă vastă de alimente de origine animală, vegetală sau mixtă. Poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Toate aceste simptome se încadrează în "sindromul bucătăriei chinezeşti‘‘. De asemenea, nu este indicat în alimentaţia copiilor.


E 631

Inosinatul de sodiu este un aditiv alimentar de sinteză folosit ca potenţiator de gust care nu este încă evaluat din punct de vedere toxicologic. Din 1985 nu s-a mai făcut nici o precizare legată de el, astfel încât a rămas cu o doză zilnică admisă nespecificată. E 631 este interzis în produse destinate bebeluşilor şi copiilor. De asemenea, este total contraindicat persoanelor care suferă de gută, cărora le acutizează crizele.


×
Subiecte în articol: bun de consum