x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Un cocteil ce distruge ficatul

Un cocteil ce distruge ficatul

de Cristina Andreea Calin    |    07 Feb 2007   •   00:00
Un cocteil ce distruge ficatul

CE BEM, CE MANCAM
Dioxidul de sulf din compozitia a-cestei bauturi incetineste asimila-rea vitaminei B1 si provoaca dureri de cap si ameteli, iar bolnavilor de astm - crize foarte puternice.
CE BEM, CE MANCAM - Combinatie nesanatoasa
Dioxidul de sulf din compozitia acestei bauturi incetineste asimilarea vitaminei B1 si provoaca dureri de cap si ameteli.

Ingredientele bauturii alcoolice "Caribbean Twist Pina Colada" sunt, dupa cum ne arata eticheta: vin 51%, apa carbogazoasa, zahar, suc de ananas si nuca de cocos (6,1%), agent de tulbureala E466, arome, acidifianti: acid citric E330, conservanti: sorbat de potasiu E202, dioxid de sulf E220. Produsul nu are eticheta nutritionala, astfel incat ne este greu sa ne dam seama de valoarea biologica a produsului analizat.

ANALIZA. "Caribbean Twist Pina Colada" are o cantitate de alcool de 5,4% la volum, zahar, suc de ananas, de asemenea cu un continut in zaharuri. Asocierea din alcool si zaharuri face ca primul sa fie greu metabolizat de ficat, putand produce stari de ebrietate si mahmureala consumat chiar si in cantitati moderate, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Atentie, soferi, testul si alcoolmetrul pot iesi pozitive la consumuri mici sau testul poate ramane pozitiv mai mult timp in cazul consumului de cantitati mai mari.

PERICOL. Dintre aditivii alimentari utilizati dioxidul de sulf; este un conservant artificial ce incetineste asimilarea vitaminei B1, produce dureri de cap si ameteala, putand provoca persoanelor astmatice crize violente, ne spune specialistul nostru.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescentilor, conducatorilor auto, batranilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de boli hepatice si renale, cardiovasculare, bolnavilor de cancer, sportivilor, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, astmaticilor si diabeticilor, celor cu maladii neurodegenerative si status proinflamator sistemic si celor cu afectiuni dermatologice, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Nu este recomandat la prepararea altor cocteiluri pe baza de alcool.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail: bundeconsum@jurnalul.ro.
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta acestuia, fara a-i prezenta produsul.
×
Subiecte în articol: bun de consum