x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vara poate fi extrem de nocivă pentru alimente

Vara poate fi extrem de nocivă pentru alimente

de Nicoleta Catana    |    30 Iun 2008   •   00:00

Întrucît a venit vara şi deci vremea s-a încălzit considerabil, trebuie să fim extrem de precauţi cu alimentele pe care le cumpărăm. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor,  specialiştii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) oferă acestora cîteva sfaturi cu privire la ce trebuie să urmărească cînd achiziţionează un aliment, dar şi cum trebuie să se prezinte unităţile de alimentaţie publică.



Întrucît a venit vara şi deci vremea s-a încălzit considerabil, trebuie să fim extrem de precauţi cu alimentele pe care le cumpărăm. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor,  specialiştii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) oferă acestora cîteva sfaturi cu privire la ce trebuie să urmărească cînd achiziţionează un aliment, dar şi cum trebuie să se prezinte unităţile de alimentaţie publică.

ETICHETA. Astfel, atunci cînd cumpăraţi un aliment verificaţi data durabilităţii minimale şi lista de ingrediente. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi dacă temperatura la care trebuie depozitat produsul este respectată. În cazul în care cumpăraţi un aliment congelat, acesta nu trebuie decongelat şi recongelat înainte de consum, dacă producătorul interzice acest lucru. Şi locul de unde achiziţionaţi produsele este foarte important, acesta trebuind neapărat să fie autorizat.

UNDE MÎNCĂM. Dacă alegeţi să mîncaţi într-un loc de alimentaţie publică, fiţi extrem de atenţi la felul în care se prezintă. Starea de curăţenie din unitate trebuie să fie perfectă, fără pereţi murdari, zugrăveală exfoliată, fete de masă murdare, cu urme ale arsurilor provocate de ţigări, grupuri sanitare murdare, nedotate cu săpun sau hîrtie igienică. Lista de meniu trebuie să conţină atît cantităţile produselor oferite, cît şi preţurile aferente. Acordaţi atenţie maximă personalului de servire. Aspectul său fizic, echipamentul de protecţie, cît de curate sunt mîinile, dacă sunt tăiate, etc. încercaţi să analizaţi la lumină gradul de curăţenie al paharelor  şi al tacîmurilor. Dacă aveţi suspiciunea că alimentele servite sunt alterate, refuzaţi comanda. Fripturile care prezintă zone "mai arse” poate masca un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată, deci luaţi în considerare şi acest aspect. Deşi este greu de apreciat, dacă aveţi suspiciuni cu privire la cantitatea netă a porţiei, solicitaţi cîntărirea acestuia si refuzaţi-o.

Înghetaţa, un produs la mare căutare în această perioadă, trebuie şi ea verificată cu mare atenţie. Condiţiile de depozitare atît în magazinul de desfacere, cît şi la domiciliu. Produsele alimentare congelate, deci şi îngheţata, trebuie comercializate numai  în stare congelată. cînd sunt decongelate, trebuie să prezinte gust şi miros nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Nu cumpăraţi produse al căror ambalaj pare  murdar sau nu este închis etanş. Refuzaţi-le pe cele care prezintă data durabilităţii minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă. Solicitaţi şi păstraţi bonul de masă pentru a putea proba provenienţa produsului, în cazul unei reclamaţii. (Nicoleta Catană)

×
Subiecte în articol: bun de consum