x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vegetalele luptă contra cancerului

0
Autor: Georgeta Licsandru 29 Mai 2008 - 00:00
Vegetalele luptă contra cancerului

RECOMANDARE  ●  DIETĂ ÎMPOTRIVA TUMORILOR: 70% LEGUME ŞI FRUCTE, RESTUL PROTEINE ANIMALE ŞI GRĂSIMI DE CALITATE
70% alimente de origine vegetală şi doar 30% alimente de origine animală. Este regula numărul unu în prevenirea cancerului. Un studiu publicat în revista Nature arată că dieta are un rol important şi în tratamentul cancerului. Alimentele naturale, integrale pot bloca evoluţia cancerului aflat în fază incipientă.



RECOMANDARE  ●  DIETĂ ÎMPOTRIVA TUMORILOR: 70% LEGUME ŞI FRUCTE, RESTUL PROTEINE ANIMALE ŞI GRĂSIMI DE CALITATE
70% alimente de origine vegetală şi doar 30% alimente de origine animală. Este regula numărul unu în prevenirea cancerului. Un studiu publicat în revista Nature arată că dieta are un rol important şi în tratamentul cancerului. Alimentele naturale, integrale pot bloca evoluţia cancerului aflat în fază incipientă.

Studiul “Translating research into action: nutritional strategies for the cancer patient” (De la cercetare la acţiune: strategii nutriţionale pentru pacienţii cu cancer), publicat în numărul din aprilie al revistei Nature, demonstrează legătura dintre dietă, sistemul imunitar şi cancer. Studiul a fost efectuat în colaborare de cercetători de la Nestle Research Center (Elveţia) şi Universitatea California (SUA). Potrivit acestui studiu, alimentul acţionează de la nivelul genelor. Astfel, prin dietă întărim sistemul imunitar, prevenim cancerul şi ţinem în frâu chiar şi factorii genetici. Dacă avem un regim alimentar dezechilibrat, atunci totul scapă de sub control.

În acest sens, s-a demonstrat că doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sînt determinate de factori genetici (antecedente în familie). În majoritatea cazurilor, cel mai important factor de risc este alimentul asociat cu stilul de viaţă dezechilibrat, cu fumatul sau poluarea. “Adoptarea unei diete adecvate – 70% alimente de origine vegetală şi 30% alimente de origine animală – stimulează mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului şi inhibă apariţia şi dezvoltarea tumorilor”, afirmă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

AVANTAJE. Pentru a ne proteja de cancer este necesară revenirea la alimentul natural integral: fructe şi legume crude, cereale integrale, lactate, ouă, peşte, apă de izvor. “Să mîncăm zilnic cel puţin 500 g de fructe şi legume crude, care sunt alimente vii. Apoi, 10% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din proteine de origine animală. Asta înseamnă o friptură din carne slabă, care să nu depăşească 100 g. Proteinele animale în exces grăbesc apariţia cancerului. Atenţie! Nici excluderea din dietă a proteinelor nu este recomandată. În ceea ce priveşte aportul de calorii din grăsimi, trebuie alese grăsimile bune: peşte, carne slabă de mînzat, nucifere, ulei de măsline, ulei de in, de rapiţă”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. S-a dovedit că legumele au chiar acţiune anticancerigenă mai puternică decît fructele. Datorită substanţelor biologic active pe care le conţin, varza şi broccoli ajută la eliminarea toxinelor şi la încetinirea creşterii tumorilor în momentul în care boala s-a declanşat. De asemenea, antioxidanţii (vitamine şi minerale) din fructele şi legumele crude sînt principalii noştri aliaţi în lupta contra cancerului. Aceştia anihilează acţiunea radicalilor liberi produşi de fumat, radiaţii, medicamente, poluare, raze ultraviolete etc. O cantitate foarte mare de antioxidanţi se găseşte în fructele de pădure: coacăzele negre şi roşii, afinele, zmeura, fragii, murele. De asemenea, acidul cumaric şi acidul clorogenic din aceste fructe împiedică formarea substanţelor cancerigene. Sprecialiştii ne atrag atenţia că doar dacă sînt culese din flora sălbatică aceste fructe au proprietăţi anticancerigene puternice.

Prevenirea cancerului înseamnă o imunitate de fier. Şi sînt unele alimente care au proprietăţi imunostimulatoare şi imunomodulatoare de care trebuie să profităm. În categoria alimentelor imunostimulatoare sînt incluse iaurturile îmbogăţite cu bacterii probiotice, usturoiul, ceapa, soia, unele plante (echinacea).


DE EVITAT. Eliminarea grăsimilor hidrogenate şi parţial hidrogenate (margarinele), evitarea alimentelor fast-food, a excesului de sare, a alimentelor afumate, a abuzului de alcool sînt reguli la fel de importante în prevenirea cancerului. Alimentele înalt procesate, produsele care conţin arome artificiale, coloranţi, conservanţi, îndulcitori trebuie excluse din dietă. În fazele avansate ale cancerului, alimentele înalt procesate grăbesc malignizarea.


“Alimentul este principala noastră sursă de informaţii din mediul înconjurător. În cazul alimentelor procesate, profilele nutriţionale sînt complet modificate şi diferite faţă de profilele nutriţionale ale alimentelor naturale, integrale. Profilele nutriţionale ale alimentelor procesate oferă metabolismului uman – neschimbat de milioane de ani – nutrienţi, aditivi, contaminanţi cu care acesta nu este obişnuit, producând dezechilibre metabolice puternice”, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.


Stimularea imunităţii


Procesul de cancerizare începe la nivel celular. O primă celulă canceroasă dă naştere altor celule şi astfel se formează tumorile. Rolul sistemului imunitar, stimulat de o dietă adecvată, este determinant pentru a împiedica înmulţirea acestor celule, arată studiul publicat de revista Nature. Dacă sistemul imunitar este puternic, acesta este capabil să elimine celulele canceroase. Dacă sistemul imunitar funcţionează, dar nu la capacitate maximă, cancerul există în corp, însă poate fi controlat de imunitate. Dacă însă avem o dietă dezechilibrată, iar sistemul imunitar este prăbuşit, cancerul evoluează. “Este nevoie de o schimbare de abordare a afecţiunilor oncologice. Medicii sînt învăţaţi că există boli şi nu bolnavi, ceea ce este total fals. Realitatea este alta: nu există boală, ci bolnavi, nu există cancer, ci canceroşi. De aceea, tratamentul trebuie să fie strict individualizat, la fel şi dieta. În sprijinul acestei afirmaţii vine nutrigenomica, o ramură a ştiinţei care arată că alimentele interacţionează cu propria noastră informaţie genetică. Printr-o analiză a unei mostre ADN se poate vedea cum reacţionează genele la diferite alimente. Până nu demult, lumea ştiinţifică nu prea accepta ideea de dietoterapie în cancer. În prezent, autorităţi din lumea ştiinţifică au început să vorbească despre rolul alimentului nu numai în prevenirea cancerului, ci şi în tratarea acestei afecţiuni. De multe ori, radioterapia şi chimioterapia sînt mai agresive decât cancerul însuşi, ceea ce exacerbează evoluţia bolii. De aceea, rezultatele terapiei alopate sînt mai bune când tratamentul este susţinut şi de dietoterapie”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi (foto).
Citeşte mai multe despre:   cancer,   dieta,   cancerului,   alimente,   sînt,   alimentaţie sănătoasă

 



Mai multe titluri din categorie

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...
Serviciul de email marketing furnizat de