RECOMANDARE ● DIETĂ ÎMPOTRIVA TUMORILOR: 70% LEGUME ŞI FRUCTE, RESTUL PROTEINE ANIMALE ŞI GRĂSIMI DE CALITATE
70% alimente de origine vegetală şi doar 30% alimente de origine
animală. Este regula numărul unu în prevenirea cancerului. Un studiu
publicat în revista Nature arată că dieta are un rol important şi în
tratamentul cancerului. Alimentele naturale, integrale pot bloca
evoluţia cancerului aflat în fază incipientă.
RECOMANDARE ● DIETĂ ÎMPOTRIVA TUMORILOR: 70% LEGUME ŞI FRUCTE, RESTUL PROTEINE ANIMALE ŞI GRĂSIMI DE CALITATE
70% alimente de origine vegetală şi doar 30% alimente de origine animală. Este regula numărul unu în prevenirea cancerului. Un studiu publicat în revista Nature arată că dieta are un rol important şi în tratamentul cancerului. Alimentele naturale, integrale pot bloca evoluţia cancerului aflat în fază incipientă.
Studiul “Translating research into action: nutritional strategies for the cancer patient” (De la cercetare la acţiune: strategii nutriţionale pentru pacienţii cu cancer), publicat în numărul din aprilie al revistei Nature, demonstrează legătura dintre dietă, sistemul imunitar şi cancer. Studiul a fost efectuat în colaborare de cercetători de la Nestle Research Center (Elveţia) şi Universitatea California (SUA). Potrivit acestui studiu, alimentul acţionează de la nivelul genelor. Astfel, prin dietă întărim sistemul imunitar, prevenim cancerul şi ţinem în frâu chiar şi factorii genetici. Dacă avem un regim alimentar dezechilibrat, atunci totul scapă de sub control.
În acest sens, s-a demonstrat că doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sînt determinate de factori genetici (antecedente în familie). În majoritatea cazurilor, cel mai important factor de risc este alimentul asociat cu stilul de viaţă dezechilibrat, cu fumatul sau poluarea. “Adoptarea unei diete adecvate – 70% alimente de origine vegetală şi 30% alimente de origine animală – stimulează mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului şi inhibă apariţia şi dezvoltarea tumorilor”, afirmă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
AVANTAJE. Pentru a ne proteja de cancer este necesară revenirea la alimentul natural integral: fructe şi legume crude, cereale integrale, lactate, ouă, peşte, apă de izvor. “Să mîncăm zilnic cel puţin 500 g de fructe şi legume crude, care sunt alimente vii. Apoi, 10% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din proteine de origine animală. Asta înseamnă o friptură din carne slabă, care să nu depăşească 100 g. Proteinele animale în exces grăbesc apariţia cancerului. Atenţie! Nici excluderea din dietă a proteinelor nu este recomandată. În ceea ce priveşte aportul de calorii din grăsimi, trebuie alese grăsimile bune: peşte, carne slabă de mînzat, nucifere, ulei de măsline, ulei de in, de rapiţă”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. S-a dovedit că legumele au chiar acţiune anticancerigenă mai puternică decît fructele. Datorită substanţelor biologic active pe care le conţin, varza şi broccoli ajută la eliminarea toxinelor şi la încetinirea creşterii tumorilor în momentul în care boala s-a declanşat. De asemenea, antioxidanţii (vitamine şi minerale) din fructele şi legumele crude sînt principalii noştri aliaţi în lupta contra cancerului. Aceştia anihilează acţiunea radicalilor liberi produşi de fumat, radiaţii, medicamente, poluare, raze ultraviolete etc. O cantitate foarte mare de antioxidanţi se găseşte în fructele de pădure: coacăzele negre şi roşii, afinele, zmeura, fragii, murele. De asemenea, acidul cumaric şi acidul clorogenic din aceste fructe împiedică formarea substanţelor cancerigene. Sprecialiştii ne atrag atenţia că doar dacă sînt culese din flora sălbatică aceste fructe au proprietăţi anticancerigene puternice.
Prevenirea cancerului înseamnă o imunitate de fier. Şi sînt unele alimente care au proprietăţi imunostimulatoare şi imunomodulatoare de care trebuie să profităm. În categoria alimentelor imunostimulatoare sînt incluse iaurturile îmbogăţite cu bacterii probiotice, usturoiul, ceapa, soia, unele plante (echinacea).
DE EVITAT. Eliminarea grăsimilor hidrogenate şi parţial hidrogenate (margarinele), evitarea alimentelor fast-food, a excesului de sare, a alimentelor afumate, a abuzului de alcool sînt reguli la fel de importante în prevenirea cancerului. Alimentele înalt procesate, produsele care conţin arome artificiale, coloranţi, conservanţi, îndulcitori trebuie excluse din dietă. În fazele avansate ale cancerului, alimentele înalt procesate grăbesc malignizarea.
“Alimentul este principala noastră sursă de informaţii din mediul înconjurător. În cazul alimentelor procesate, profilele nutriţionale sînt complet modificate şi diferite faţă de profilele nutriţionale ale alimentelor naturale, integrale. Profilele nutriţionale ale alimentelor procesate oferă metabolismului uman – neschimbat de milioane de ani – nutrienţi, aditivi, contaminanţi cu care acesta nu este obişnuit, producând dezechilibre metabolice puternice”, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Stimularea imunităţii
Procesul de cancerizare începe la nivel celular. O primă celulă canceroasă dă naştere altor celule şi astfel se formează tumorile. Rolul sistemului imunitar, stimulat de o dietă adecvată, este determinant pentru a împiedica înmulţirea acestor celule, arată studiul publicat de revista Nature. Dacă sistemul imunitar este puternic, acesta este capabil să elimine celulele canceroase. Dacă sistemul imunitar funcţionează, dar nu la capacitate maximă, cancerul există în corp, însă poate fi controlat de imunitate. Dacă însă avem o dietă dezechilibrată, iar sistemul imunitar este prăbuşit, cancerul evoluează. “Este nevoie de o schimbare de abordare a afecţiunilor oncologice. Medicii sînt învăţaţi că există boli şi nu bolnavi, ceea ce este total fals. Realitatea este alta: nu există boală, ci bolnavi, nu există cancer, ci canceroşi. De aceea, tratamentul trebuie să fie strict individualizat, la fel şi dieta. În sprijinul acestei afirmaţii vine nutrigenomica, o ramură a ştiinţei care arată că alimentele interacţionează cu propria noastră informaţie genetică. Printr-o analiză a unei mostre ADN se poate vedea cum reacţionează genele la diferite alimente. Până nu demult, lumea ştiinţifică nu prea accepta ideea de dietoterapie în cancer. În prezent, autorităţi din lumea ştiinţifică au început să vorbească despre rolul alimentului nu numai în prevenirea cancerului, ci şi în tratarea acestei afecţiuni. De multe ori, radioterapia şi chimioterapia sînt mai agresive decât cancerul însuşi, ceea ce exacerbează evoluţia bolii. De aceea, rezultatele terapiei alopate sînt mai bune când tratamentul este susţinut şi de dietoterapie”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi (foto).
Citește pe Antena3.ro