x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vegetarian pentru o lună

Vegetarian pentru o lună

de Georgeta Licsandru    |    18 Apr 2008   •   00:00
Vegetarian pentru o lună

Ideea de a renunţa la carne, lactate, ouă pare imposibilă pentru cei mai mulţi dintre noi. În volumul “Studiul China”, autorul, dr T. Collin Campbell, ne sfătuieşte să renunţăm pentru o lună la alimentele de origine animală.

Ideea de a renunţa la carne, lactate, ouă pare imposibilă pentru cei mai mulţi dintre noi. În volumul “Studiul China”, autorul, dr T. Collin Campbell, ne sfătuieşte să renunţăm pentru o lună la alimentele de origine animală.

 

 

Toată viaţa ai mîncat cheeseburger, dar nu o să mori dacă o lună nu mănînci deloc carne, lapte, ouă. “Nu vei mînca tot ce vrei, e adevărat (dorinţa după carne durează mai mult de o lună), dar vei mînca o mulţime de alimente foarte gustoase şi delicioase”, notează dr T. Collin Campbell în volumul “Studiul China”. La un moment dat vrei să faci o schimbare în modul de a te hrăni. Dr T. Collin Campbell ne sfătuieşte să consumăm cît mai multe alimente integrale şi să reducem la minimum produsele rafinate, sarea şi grăsimile.

 

 

RECOMANDĂRI. Dr T. Collin Campbell împarte alimentele în trei grupe: alimente care pot fi mîncate la discreţie, alimente al căror consum trebuie redus la minimum şi alimente care trebuie evitate. În prima grupă sînt incluse fructele, legumele, cerealele integrale. În a doua grupă intră alimentele rafinate (paste făinoase, pîine albă, biscuiţi, zahăr, prăjituri, uleiurile vegetale adăugate), dar şi peştele. Consumul acestora trebuie redus cît se poate. A treia grupă cuprinde carnea, produsele lactate, ouăle, care trebuie eliminate complet din dietă.

 

 

Dacă optăm pentru dieta fără carne, lactate şi ouă este posibil să ne confruntăm cu unele tulburări. În prima săptămînă, unele persoane vor avea tulburări digestive, deoarece sistemul digestiv are nevoie de cîteva zile pentru a se obişnui cu noul regim bazat pe vegetale. “Va trebui să te obişnuieşti şi din punct de vedere psihologic. Indiferent cît de mare este farfuria, mulţi dintre noi am fost obişnuiţi să gîndim că, fără carne, masa nu e masă – în special seara, la cină. Va trebui să biruim această prejudecată”, ne spune dr T. Collin Campbell.

 

 

REZULTATE. Cu cît scade procentul de alimente de origine animală, cu atît mai mari sînt beneficiile în ceea ce priveşte sănătatea. După o lună fără alimente de origine animală, majoritatea oamenilor se vor simţi mai bine. Este posibil chiar ca unii dintre noi să slăbim, deşi nu acesta a fost scopul iniţial.

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

 

 

 

Sfaturi

 

 

Dr T. Collin Campbell ne oferă cîteva sfaturi cu privire la dieta bazată pe vegetale. Nu este bine să ne abţinem de la mîncare, nu este bine să ne înfometăm. În acelaşi timp, este recomandat să consumăm alimente cît mai variate. Acest lucru este necesar atît pentru obţinerea tuturor nutrienţilor necesari, cît şi pentru menţinerea interesului pentru această dietă. “Se încurajează, de asemenea, folosirea de suplimente de vitamina B12 şi, eventual, de vitamina D pentru persoanele care stau în majoritatea timpului în casă sau trăiesc în climatul nordic”, mai spune dr T. Collin Campbell. Vitamina B12 se găseşte exclusiv în alimentele de origine animală: carne, lactate, ouă. De aceea, regimul vegetarian predispune la apariţia carenţelor, care se manifestă prin oboseală, tulburări de concentrare, iritabilitate, stări depresive, scăderea poftei de mîncare.

×