Legumele cu frunze verzi sunt un aliat de nădejde în lupta cu diabetul de tip 2, arată un studiu realizat de cercetători britanici de la Universitatea din Leicester. Aceştia recomandă consumul zilnic de spanac, salată verde, pătrunjel sau varză.
Studiul a pornit de la o statistică sumbră, care arată că în ultimii 20 de ani numărul bolnavilor de diabet de tip 2 a crescut alarmant la nivel mondial. Conducătoarea studiului, medicul Patrice Carter, a încercat să găsească o soluţie care să nu implice medicamentaţie şi care să ajute în primul rând la prevenirea acestei boli. Cercetarea are la bază o alta, din 2002, care a scos la iveală faptul că 82% dintre britanicii diabetici consumă mai puţin de cinci porţii de fructe şi legume zilnic, iar 62% mai puţin de trei. Mai mult, studiul a arătat că în 2000 au murit aproximativ 3 milioane de oameni în întreaga lume din cauza consumului insuficient de fructe şi legume.
Astfel, Patrice Carter a continuat studiile şi, folosindu-se de un eşantion de 220.000 de subiecţi, a demonstrat că fiecare porţie de legume cu frunze verzi pe zi scade riscul de apariţie a diabetului de tip 2 cu 14%. Antioxidanţii din spanac, salată, pătrunjel şi alte verdeţuri ajută organismul să lupte cu boala, mai ales când există predispoziţie către apariţia ei. Mai mult, spanacul este foarte bogat în magneziu, un mineral benefic în prevenirea diabetului. Studii anterioare au demonstrat că nu numai diabetul poate fi învins cu o alimentaţie bazată pe legume. Diverse tipuri de cancer sau boli ale inimii pot fi prevenite sau ameliorate consumând fructe şi legume zilnic şi evitând produsele puternic industrializate, care au în compoziţie zaharuri rafinate, grăsimi, sare în exces sau aditivi alimentari. Totuşi, au spus că aceste studii vor continua pentru că este nevoie de dovezi mult mai convingătoare pentru a demonstra legătura dintre legumele cu frunze verzi şi diabet.
Citește pe Antena3.ro