x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vinul pentru petreceri

Vinul pentru petreceri

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    14 Ian 2008   •   00:00
Vinul pentru petreceri

Vinul spumant este produs cu conţinut în dioxid de carbon de origine exclusiv endogenă, obţinut prin fermentarea naturală a mustului de struguri proaspeţi de către drojdiile din microflora epifită a strugurelui, Saccharomyces elipsoideus, care dezvoltă în sticlele în care este îmbuteliat o presiune de minimum 3,5 barr la temperatura de 20 de grade Celsius. Produs în regiunea Champagne din Franţa, produsul are denumire de origine controlată, fiind interzisă folosirea termenului de şampanie. Singura denumire acceptată este vin spumant obţinut prin metoda champenoise.

Tehnologia de obţinere este extrem de laborioasă şi de îndelungată, incluzând timpul de fermentare în sticlă cu gâtul înclinat în jos, în stative  rotative, urmată de degorjarea dopului de drojdie fermentată prin imersarea gâtului sticlei în freon lichid pentru congelare şi uşurarea îndepărtării, completarea cu vin spumant, preţul ridicat fiind justificat de tehnologia de preparare, dar şi de calitatea soiurilor de struguri folosiţi.

O tehnologie modernă de obţinere a vinurilor spumante este cea de fermentare în acrotofoare, vase sub presiune, în care se produce dioxid de carbon în vinul vrac, urmată de ambalare în sticle. Evident, produsul este mai ieftin decât cel obţinut prin tehnologia tradiţională. Vinul spumos este produsul cu conţinut de dioxid de carbon de origine total sau parţial exogenă, adică este impregnat cu dioxid de carbon ca sifonul. Produsul finit îmbuteliat dezvoltă în sticlă o presiune de 2,5 barr la temperatura de 20 de grade Celsius.

ALTÅ VARIANTÅ. Vinarsul este băutura alcoolică obţinută prin învechirea distilatului de vin în butoaie de stejar, comercializat cu o tărie alcoolică de minimum 36%, în funcţie de sortiment. Anii de învechire în butoi de stejar este marcat cu stele, iar VO, VSOP înseamnă produs superior învechit, cel puţin cinci ani. X.O. desemnează învechirea distilatului de vin peste cinci ani (10, 15, 20 de ani). Tehnologia, pusă la punct de francezi în regiunea Cognac, autorizează utilizarea acestei denumiri numai pentru produsul obţinut în această regiune.

×
Subiecte în articol: bun de consum