x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vitaminele din alimente

Vitaminele din alimente

de Nicoleta Catana    |    11 Ian 2008   •   00:00
Vitaminele din alimente


Vitaminele şi mineralele ar trebui să facă parte din regimul nostru alimentar zilnic. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Uniunea Europeană a fixat anumite legi pentru a se evita situaţiile în care acestea devin nocive.

Interdicţie - În băuturile alcoolice nu se permite adăugarea mineralelor


Vitaminele şi mineralele ar trebui să facă parte din regimul nostru alimentar zilnic. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Uniunea Europeană a fixat anumite legi pentru a se evita situaţiile în care acestea devin nocive.

 

Uniunea Europeană a stabilit care sunt reglementările cu privire la adaosul de vitamine şi minerale în produsele alimentare. Vă prezentăm în continuare în ce condiţii acestea pot fi utilizate în industria alimentară şi restricţiile care se impun.

Consumul excesiv de vitamine şi minerale poate avea efecte negative pentru sănătate şi de aceea este necesar să fie stabilite cantităţile maxime care pot fi adăugate în produsele alimentare, după caz. Aceste cantităţi trebuie să-i asigure pe consumatori că utilizarea obişnuită a produselor conform instrucţiunilor furnizate de producător şi în cadrul unui regim alimentar diversificat nu prezintă pericole pentru sănătatea lor. Prin urmare, aceste cantităţi ar trebui să reprezinte niveluri maxime de siguranţă pentru vitaminele şi mineralele prezente în alimente în mod natural sau adăugate din orice motiv, inclusiv pentru necesităţi tehnologice.

 

RECOMANDAT. Astfel, conform noilor legi, acestea pot fi utilizate în produsele alimentare ca substanţe nutritive. De asemenea, trebuie permisă numai adăugarea de vitamine şi minerale care se regăsesc în mod obişnuit în alimente, fiind considerate nutrimente esenţiale, acest lucru neînsemnând că adăugarea lor este strict necesară. Pentru evitarea polemicilor ce ar putea să apară ar fi indicat pentru consumatori să deţină o listă pozitivă a respectivelor vitamine şi minerale.

Substanţele chimice utilizate ca sursă pentru vitaminele şi mineralele adăugate în alimente ar trebui să fie sigure şi biodisponibile, adică să poată fi absorbite de organism. Trebuie menţionate cu atenţie alimentele ce pot fi utilizate pentru producerea hranei sugarilor şi a copiilor, altele decât alimentele pentru uz nutriţional special sau pentru suplimentele alimentare. Deşi clorura de sodiu (sarea de bucătărie) nu este prezentă în substanţele din această listă, aceasta poate fi utilizată în continuare ca ingredient pentru prepararea alimentelor. Vitaminele şi mineralele adăugate în alimente trebuie să fie prezente în cantitate minimă, pentru a se permite menţionarea acestora în etichetarea nutriţională.

 

PENTRU CONSUMATORI. Etichetarea, prezentarea şi promovarea alimentelor la care au fost adăugate vitamine şi minerale nu vor prezenta nici un fel de menţiuni, precizând sau sugerând că un regim alimentar echilibrat şi diversificat nu poate asigura aportul necesar de nutrimente. De asemenea, cele trei elemente prezentate mai sus nu-i vor induce în eroare şi nu-i vor înşela pe consumatori în ceea ce priveşte beneficiul nutriţional al unui aliment care ar apărea ca urmare a adaosului acestor nutrimente.

 

DEMERSURI. Dacă un stat membru UE consideră din motive întemeiate că un anumit produs este nociv, deşi corespunde prevederilor prezentului Regulament, acesta poate suspenda sau restricţiona provizoriu aplicarea prevederilor pe teritoriul său. Statul respectiv va informa imediat celelalte membre UE şi Comisia privind produsul respectiv, justificându-şi părerea. Alimentele plasate pe piaţă sau etichetate anterior datei de 1 iulie 2007 şi care nu corespund prevederilor pot fi comercializate până la data de expirare a valabilităţii acestora, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2009. Prezentul regulament este pe deplin obligatoriu şi direct aplicabil pentru toate statele membre UE. Acestea nu pot restricţiona sau interzice comercializarea alimentelor care corespund prevederilor prezentului Regulament şi actelor comunitare adoptate pentru implementarea acestora.

nicoleta.catana@jurnalul.ro

 

Excepţii de la regulă

Pentru evitarea unui efect nedorit al produselor alimentare asupra sănătăţii consumatorilor s-au impus unele restricţii privind produsele la care se pot adăuga vitaminele şi mineralele sumplimentare care ar apărea în mod natural din motive tehnice sau care s-ar dovedi a fi absolut necesare. De exemplu, introducerea vitaminelor şi mineralelor în alcool este interzisă. Orice derogare de la interzicerea adaosului de vitamine şi minerale în băuturile alcoolice trebuie facută astfel încât să se menţină protejarea reţetelor tradiţionale de producere a băuturii, produsele relevante fiind comunicate comisiei. Vitaminele şi mineralele nu pot fi adăugate la produsele alimentare neprelucrate, la fructe, legume, carne de pui şi peşte, dar nici la băuturi cu un volum de alcool mai mare de 1,2%. De asemenea, nu pot fi adăugate în produse vitaminele şi mineralele care au fost comercializate anterior adoptării Regulamentului şi cele care au fost comunicate comisiei de un stat membru conform articolului 11, cu condiţia să nu fie omisă nici un fel de menţiune nutriţională sau de sănătate. Acesta prevede ca lista vitaminelor şi mineralelor benefice organismului uman să fie prezentată anterior consumului unui anumit produs dacă este necesar. Astfel, în opinia comisiei, s-ar putea evita desele situaţii în care avem de suferit de pe urma unui produs alimentar.

 

Specialistul

Directorul  Institutului de Cercetări Alimentare, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, este de părere că vitaminele şi mineralele nu au întotdeauna un efect benefic asupra organismului uman şi ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete pentru acumularea acestora. Vitaminele adăugate înaintea unui proces termic suferă modificări chimice, iar în final se distrug şi astfel organismul nostru nu mai are ce asimila. Acestea nu mai au aceeaşi valoare ca atunci când se găsesc în compoziţia unui aliment, întrucât se sinergizează unele cu altele. Un bun exemplu ar fi betacarotenul, care creşte riscul de cancer pentru fumători şi pentru cei din mediul poluat. Dintre mineralele adăugate care au efecte adverse menţionăm antioxidanţi precum seleniul.

×