x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vrei să-ți menții talia subțire? Atunci, închide căldura!

Vrei să-ți menții talia subțire? Atunci, închide căldura!

de Magda Bucur    |    15 Apr 2016   •   10:30
Vrei să-ți menții talia subțire? Atunci, închide căldura!
Sursa foto: mrcmos/Getty Images/iStockphoto

La prima vedere, poate părea că nu există nicio legătură între temperatura din casă și numărul de kilograme în plus, însă un studiu făcut de cercetătorii din Japonia susține contrariul. Potrivit acestora, adulții numără mai mulți centimetri în talie, atunci când locuiesc în case prea încălzite în timpul sezonului rece.

Explicația? Expunerea la o temperatură mai scăzută, dar în limita suportabilității, activează termogeneza, procesul prin care organismul generează căldură, arzând grăsimi.

Cercetătorii au folosit date de la peste o mie de participanți, majoritatea pensionari, care își petrec ziua acasă. Timp de 4 ani, din 2010 până în 2014, participanților le-au fost măsurate dimensiunile, printre care și circumferința abdominală, iar în casele participanților au fost instalate dispozitive de măsurare a temperaturii, în sezonul rece.

Rezultatele au arătat că persoanele care lăsau caloriferele la minimum, locuind la o temperatură de maximum 10 grade, aveau circumferința taliei, în medie, de 81 de centimetri, cu peste 3 centimetri mai mică decât a celor care trăiau la peste 20 de grade Celsius.

Potrivit institutuelor de sănătate din Occident, o circumferință a taliei de peste 88 de cm în cazul femeilor și 102 în cazul bărbaților reprezintă risc de obezitate și diabet.

×