x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Utilizatorii de țigări electronice au un nivel mai mic de toxine decât fumătorii tradiționali

Utilizatorii de țigări electronice au un nivel mai mic de toxine decât fumătorii tradiționali

17 Dec 2018   •   18:16
Utilizatorii de țigări electronice au un nivel mai mic de toxine decât fumătorii tradiționali

Cei care folosesc țigări electronice inhalează un nivel mai mic de toxine decât cei care optează pentru țigările tradiționale, potrivit unui nou studiu, scrie Daily Mail.

Comparativ cu nefumătorii, cei care folosesc țigările electronice au un nivel mai ridicat de toxine în urină, dar mai mic decât cei care fumează țigări tradiționale, potrivit unui studiu condus de Maciej Goniewicz de la Roswell Park Cancer Center.

„Pentru fumătorii care vor să renunțe la fumat, folosirea unei țigări electronice ar putea fi benefică, pentru tranziție”, a adăugat Maciej Goniewicz. Pe de altă parte, unii dintre fumători sfârșesc prin a folosi atât țigările obișnuite, cât și pe cele electronice.

Un număr semnificativ de oameni, dintre voluntarii din cadrul studiului, utilizeau atât țigările tradiționale, cât și pe cele electronice, iar testele au arătat o concentrație mare atât de toxine, cât și de nicotină. Numărul acestor persoane a fost „surprinzător”, a adăugat Goniewicz.

Goniewicz și echipa sa au analizat date colectate în perioada 2013-2014. 2.411 voluntari fumau țigări tradiționale, 247 foloseau țigări electronice, 792 foloseau atât țigări tradiționale, cât și electronice, iar 1.655 de persoane nu fumaseră niciodată.

Fumătorii duali aveau cel mai mare nivel de nicotină, iar pe locul doi au fost cei care foloseau țigări tradiționale. Deși toxinele descoperite în cazul celor care foloseau țigări electronice erau la un nivel mai mic decât în cazul fumătorilor tradiționali, nivelul a fost semnificativ mai mare decât în cazul nefumătorilor.

Goniewicz și echipa sa au ajuns la concluzia că țigările electronice sunt mai sigure decât cele tradiționale, dar nu sunt indicate și nici „sigure”, dacă sunt studiate separat.

×