x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea să înfiinţeze mai multe fonduri suverane

Guvernul vrea să înfiinţeze mai multe fonduri suverane

de Cristian Anton    |    25 Sep 2018   •   13:35
Guvernul vrea să înfiinţeze mai multe fonduri suverane

Guvernul României gândeşte acum un cadru legislativ pe care să se construiască mai multe fonduri suverane, a declarat luni vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache. În paralel, ministrul Finanţelor anunţă că ca emite o ordonanţă pentru înfiinţarea Fondului Suvern de Investiţii, în condiţiile în care Curtea Constituţională a declarat neconsituţională înfiinţarea acestuia prin lege de către Camera Deputaţilor.

„După ce Curtea Constituţională a declarat actul normativ neconstituţional şi l-a înaintat emitentului, celui care a emis actul, asistăm la o nouă abordare din partea Guvernului României. E vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă care se află în momentul de faţă în discuţii la instituţiile abilitate, inclusiv la noi, şi care se intitulează Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii precum şi de modificare a unor acte normative. Deci Guvernul României gândeşte acum un cadrul legislativ pe care să se construiască pe urmă fonduri suverane, mai multe. Şi nu este rău”, a spus Mircea Ursache. 
 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, recent, că instituţia pe care o conduce pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, care ar trebui să fie gata luna aceasta, pentru a avea cadrul general referitor la instrumente financiare precum Fondul Suveran de Investiţii. 
 

Şeful ASF a făcut referire la discuţiile avute de-a lungul timpului pentru a crea un fond în domeniul apărării, unul pe sistemul energetic-petrolier. „Acum elementul absolut de noutate este că la nivel guvernamental se creează doar cadrul printr-un act normativ cu putere de lege, prin ordonanţă, de creare de fonduri suverane urmând ca fiecare apoi să beneficieze de o hotărâre de guvern de înfiinţare”, a afirmat Mircea Ursache. 


Fondurile, doar la latitudinea Executivului

Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa din 6 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - SA. Actul normativ a fost, însă, declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională în data de 18 iulie 2018, având în vedere caracterul individual al legii şi faptul că, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, „unităţile economice de interes republican se organizează ca societăţi comerciale prin hotărâre a Guvernului”.

 

×
Subiecte în articol: fonduri suverane