x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea care limita exportul de lemne, respinsă

Legea care limita exportul de lemne, respinsă

de Cristian Anton    |    22 Feb 2017   •   19:30

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege care ar fi limitat exportul de lemne. Parlamentarii au votat în unanimitate împotrivă, în ciuda retoricii politice din ultimul timp cu privire la tăierile ilegale de păduri. Argumentul deputaţilor a fost că interdicţia exportului ar genera consecinţe economice negative în lanţ.

Camera Deputaţilor a respins, ca for decizional şi prin procedură de urgenţă, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri temporare pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase.

Votul negativ a venit în urma propunerii de respingere emise de Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru mediu. Consecinţele economice negative invocate de deputaţi sunt explicate prin faptul că industria autohtonă a mobilei și cea de construcții nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat.

“Licența se va emite pe fiecare operațiune de export sau de livrare intra-comunitară și va conține următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, proveniența, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația, modalitatea de transport în afara țării și biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare”, stabilea proiectul de lege.

Potrivit datelor de anul trecut ale Ministerului Mediului, circa 8,8 milioane de metri cubi de pădure sunt tăiate ilegal, anual, în România, iar prejudiciul este estimat la 1,5 miliarde lei. 

În raportul de respingere a legii, deputaţii susțin că “măsurile cuprinse în proiectul de lege ar genera consecințe economice negative în lanț, afectând grav pe cei 7.000 de operatori economici din industrie, dar și societățile de exploatare a lemnului și proprietarii de păduri”.

Totodată, potrivit deputaților, “economia românească de mobilă și construcții nu poate absorbi decât jumătate din cantitatea de produse din lemn, cealaltă jumătate este în mod tradițional o importantă componentă a exportului românesc”.

Deputaţii au respins proiectul de lege care limita exporturile de lemne, în condiţiile în care mesajul politic, transmis inclusiv în protestele de la Cotroceni, susţinea contrariul.

×