x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stocurile pentru iarnă sunt asigurate

Stocurile pentru iarnă sunt asigurate

de Adrian Stoica    |    27 Noi 2017   •   19:30
Stocurile pentru iarnă sunt asigurate
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Stocul de gaze naturale realizat la sfârșitul ciclului de injecție 2017 se ridică la 2.242 milioane de metri cubi, iar furnizarea pentru consumatorii protejaţi este asigurată în această iarnă, se arată în Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale publicat pe site-ul Ministerului Energiei. În prezent, România îşi asigură 90% din consumul de gaze din producţia internă.

În perioada următoare, pentru asigurarea capacităţii de înmagazinare a gazelor naturale se are în vedere creşterea capacităţii depozitelor Sărmăşel (Romgaz) şi Târgu Mureş (Depomureş). În ceea ce priveşte depozitul de la Sărmăşel, proiectul ar urma să fie finalizat în 2024, iar investiţia se va ridica la 136,15 milioane de euro. Cel de la Depomureş ar urma să fie gata în 2022, investiţia fiind estimată la 84 de milioane de euro.

Cererea de gaze pe piaţa energetică românească este caracterizată de fluctuaţii sezoniere de circa 60%, de fluctuaţii zilnice de până la 25% şi de fluctuaţii orare care pot ajunge la 30%.

Capacitatea maximă de extracţie (la începutul ciclului de extracţie) din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale este de 29 milioane mc/zi, iar capacitatea minimă de extracţie este 11,5 milioane mc/zi.

Nivelul stocurilor de siguranţă

Stocurile de siguranţă necesare care trebuie constituite pentru perioada 15 noiembrie 2017 - 15 martie 2018 pentru a asigura funcţionarea în condiţii bune a  Sistemului electroenergetic naţional sunt de 1,3 milioane tone lignit în centrale, 500.000 tone lignit depozitat în cariere, 332.000 tone huilă, 25.900 tone păcură şi 1.656 milioane mc volum de apă în lacuri, se mai precizează în Planul de acţiuni.

În prezent, capacitatea utilă a celor şase depozite subterane pentru înmagazinarea gazelor naturale este de 3.130,8 milioane de metri cubi

×