x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Conferința "Raffaello și Leonardo, două genii comparate" cu prof. Costantino d'Orazio

Conferința "Raffaello și Leonardo, două genii comparate" cu prof. Costantino d'Orazio

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Feb 2020   •   12:12
Conferința "Raffaello și Leonardo, două genii comparate" cu prof. Costantino d'Orazio

În data de 6 februarie 2020, la ora 17.00, în Sala Popovici a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Str. Horea 31), prof. Costantino d'Orazio va susține conferința "Raffaello și Leonardo, două genii comparate".

Afabil, rafinat, abil, Raffaello Sanzio (Urbino, 1483 – Roma, 1520) a avut o carieră fulminantă, devenind, în mai puțin de cincisprezece ani, protejatul papilor. Rezultatul extraordinar al operelor sale este rodul unei strategii precise și al unui talent ieșit din comun, grație căruia artistul reușește să depășească o întreagă generație de Maeștri importanți, luându-le locul în șantierele Vaticanului. Plecat de la Urbino, trecând prin Perugia, Città di Castello, Siena și Florența, Raffaello își însușește stilul și noutățile lui Leonardo da Vinci și ale lui Michelangelo Buonarroti, elaborând un stil vibrant, capabil să transmită emoții puternice. Înainte de a-i încânta cu arta sa, Raffaello își cucerește angajatorii cu caracterul și cu farmecului lui uimitor. Papii Iulius al II-lea, Leon al X-lea (Medici), dar și bancherul Agostino Chigi, cel mai bogat din Europa, au fost fascinați de picturile lui extraordinare și i-au comandat capodopere admirate până azi de pasionații de artă din întreaga lume. N-au putut să-i reziste nici cele mai frumoase femei ale epocii, de la curtezana Imperia la tânăra Margherita Luti. Poate chiar ea este tânăra reprezentată în opera Fornarina, o pictură înconjurată încă de mistere, cărora nu li s-au găsit răspunsuri. A lucrat mai mult decât orice artist al epocii sale, a câștigat mai mult decât antreprenori de succes, a iubit femeile cele mai frumoase și nu și-a refuzat niciuna dintre plăcerile permise unui bărbat.

Cu ocazia împlinirii a cinci sute de ani de la moartea pictorului, printr-o expunere fascinantă și cuceritoare, Costantino D’Orazio ne dezvăluie viața și operele lui Raffaello, apartamentele private ale papilor, lojele cele mai secrete, frescele mai puțin cunoscute, zidurile vilelor și palatelor minunate asupra cărora Maestrul din Urbino și-a lăsat amprenta inconfundabilă.

Costantino D'Orazio este istoric de artă și curator la MACRO, Muzeul de Artă Contemporană din Roma. Colaborează cu mai multe cotidiene și cu Geo&Geo pe Rai 3. Prezintă programul "AR Frammenti d'Arte" pe Rainews24 și programul "Bella davvero" transmis de Radio2. În 2018 a prezentat la sediul IIC versiunea în limba română a volumului "Leonardo segreto", apărut în Italia la editura Sperling & Kupfer, în 2014, cu titlul "Secretul lui Leonardo", publicat de editura Corint în colecția Corint Istorie.

 

×