x close

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

BNP Paribas exclude orice fuziune cu Deutsche Bank

BNP Paribas exclude orice fuziune cu Deutsche Bank
Jean-Laurent Bonnafe, şeful BNP Paribas, a exclus o alianţă cu rivala germană Deutsche Bank, afirmând că banca franceză nu ia în considerare nicio preluare sau fuziune masivă.   Răspunzând unei...

România nu e pregătită pentru adoptarea euro

România nu e pregătită pentru adoptarea euro
Cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat să adopte moneda euro, respectiv România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia, prezintă în general o convergenţă nominală...

Trump vrea taxe de 25 la sută pe importurile de automobile

Trump vrea taxe de 25 la sută pe importurile de automobile
După suprataxarea importurilor de oțel și aluminiu, Statele Unite iau în calcul măsuri similare la importurile auto. În 2017 importurile în acest domeniu s-au ridicat la 176 miliarde dolari. Canada, cu 43 de...

Criza forţei de muncă loveşte toate firmele

Criza forţei de muncă loveşte toate firmele
Lipsa forţei de muncă afectează toate ramurile economiei şi toate firmele, mici sau mari şi a devenit o problemă naţională. Grav este că oamenii  nu mai vor să muncească, spun conducătorii...

Românii au fost loviți la portofele de liberalizarea întârziată

Românii au fost loviți la portofele de liberalizarea întârziată
Galerie Foto România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei, potrivit datelor Eurostat aferente lunii aprilie 2018. Şi asta, în ciuda faptului că statistica europeană ne...

Gazele naturale americane, gata sa cucereasca lumea!

Gazele naturale americane, gata sa cucereasca lumea!
Productia uriase de gaze naturale a Statelor Unite au determinat administratia americana sa accelereze eforturile de cautare a unor noi piete de desfacere pretutindeni in lume, o ofensiva comerciala sustinuta de Donald...

Ce se întâmplă cu Pilonul 2

Ce se întâmplă cu Pilonul 2
Recenta reducere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii ar putea avea implicaţii negative pentru dezvoltarea pieţelor de capital, avertizează Comisia Europeană în Raportul privind recomandările specifice de...

Ce se ascunde in spatele sanctiunilor SUA impotriva Iranului

Ce se ascunde in spatele sanctiunilor SUA impotriva Iranului
Europenii suspectează că, prin sancţiuni instituite împotriva programului nuclear al Teheranului, SUA încearcă, de fapt, să neutralizeze exploatarea imenselor rezerve de gaze naturale ale Iranului, cu scopul de a...

Marea Britanie vrea ca UE să îi ramburseze banii cheltuiţi pentru programul Galileo

Marea Britanie vrea ca UE să îi ramburseze banii cheltuiţi pentru programul Galileo
 Marea Britanie se pregăteşte să solicite Uniunii Europene îi ramburseze fonduri în valoare de până la un miliard de lire sterline (1,34 miliarde dolari), reprezentând banii investiţi de Londra în...

ROBOR la trei luni își continuă ascensiunea și ajunge la 2,79% pe an

ROBOR la trei luni își continuă ascensiunea și ajunge la 2,79% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească pe piaţa interbancară, ajungând, joi, la 2,79% pe an, de la nivelul de 2,77%...

Craiova trece la economia circulară, prin noile investiții

Craiova trece la economia circulară, prin noile investiții
Odată cu preluarea gestiunii deșeurilor de către Eco Sud SA, Depozitul Ecologic Mofleni a devenit cea mai importantă investiție ecologică privată din județul Dolj. Pericolele pentru sănătatea populației au...

Criză în Turcia. Lira turcească s-a devalorizat puternic. Banca Centrală intervine și mărește dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază

Criză în Turcia. Lira turcească s-a devalorizat puternic. Banca Centrală intervine și mărește dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază
Banca Centrală a Turciei a decis miercuri să majoreze dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază, în ideea de a pune capăt scăderii cursului de schimb al lirei şi a restabili încrederea...

Teodorovici explica rolul Curtii de Conturi in achizitiile publice

Teodorovici explica rolul Curtii de Conturi in achizitiile publice
Curtea de Conturi va fi instituţia care va verifica modul în care a fost atribuit contractul de achiziţii publice, a anuntat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.   "De ani de zile se discută despre fo...

Cine va centraliza achiziţiile publice in Ministerul de Finanţe

Cine va centraliza achiziţiile publice in Ministerul de Finanţe
Centralizarea achiziţiilor publice se va face printr-o nouă structură ce va fi înfiinţată la nivelul Ministerului de Finanţe, a anuntat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.   "Săptămâna...

ANUNȚ DE PRESĂ începere proiect. Investitii in tehnologii high-tech in vederea dezvoltarii avantajului competitiv pe pietele internationale

ANUNȚ DE PRESĂ începere proiect. Investitii in tehnologii high-tech in vederea dezvoltarii avantajului competitiv pe pietele internationale
Proiectul “Investitii in tehnologii high-tech in vederea dezvoltarii avantajului competitiv pe pietele internationale”, cod MySMIS 114446, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020  este...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de