x close

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 10254


Mai multe titluri din categorie

Vacanţele pe baza voucherelor, prea puţine

Vacanţele pe baza voucherelor, prea puţine
Valoarea sejururilor vândute pe baza voucherelor de vacanţă se situează sub aşteptări, până la finalul lunii iulie fiind de numai 10,3 milioane de euro, a anunţat, ieri, Asociaţia Naţională a...

Renovarea fondului locativ costă 15 miliarde de euro

Renovarea fondului locativ costă 15 miliarde de euro
Românii au nevoie de 15 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea confortului locativ. O parte din bani ar putea veni de la băncile pentru locuinţe, dar activitatea acestora  este blocată de mai bine...

Prognozele de la CNP, anulate an de an de realitate

Prognozele de la CNP, anulate an de an de realitate
Orice Guvern  din România şi-a stabilit bugetul pe anul următor pornind de la estimările realizate de Comisia Naţională  de Prognoză (CNP). Datele servite de către CNP nu prea se potrivesc...

Lucrezi la o firmă în insolvenţă sau la una mică? Ghinion, băncile nu te vor client

Lucrezi la o firmă în insolvenţă sau la una mică? Ghinion, băncile nu te vor client
Stocul creditelor de consum va creşte cu 3% în acest an pe fondul avansului cu 10% a creditelor noi acordate în 2017 comparativ cu anul 2016. Creşterea vine după mulţi ani de scădere şi nu este...

Sindicalistul Ion Rădoi şi-a prelungit până în 2018 domnia peste spaţiile comerciale de la metrou

Sindicalistul Ion Rădoi şi-a prelungit până în 2018 domnia peste spaţiile comerciale de la metrou
Sindicalistul Ion Rădoi a reuşit să mai împuşte un an de contract pe spaţiile comerciale de la metroul bucureştean. Deşi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, îi ceruse încă de la...

Duș rece din partea BNR. Ce spune Vasilescu despre creșterea economică

Duș rece din partea BNR. Ce spune Vasilescu despre creșterea economică
Toate ţările din Uniunea Europeană îşi doresc o creştere economică sustenabilă, dar pe care România încă nu o are, modelul cel mai potrivit pentru noi fiind cel de dezvoltare durabilă, a...

PAD va acoperi şi riscul de furtună şi incendiu. Poliţa se scumpeşte

PAD va acoperi şi riscul de furtună şi incendiu. Poliţa se scumpeşte
O comisie din care face parte Autoritatea de Supraveghere Financiară şi principalii actori de pe piața asigurărilor lucrează la modificarea Legii pentru asigurarea obligatorie a locuinţei. Surse din piaţa...

Split TVA ar putea aduce o procedură de infringement de la CE

Split TVA ar putea aduce o procedură de infringement de la CE
România ar putea fi subiectul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, în condițiile în care Guvernul nu a consultat autoritățile europene cu privire la implementarea sistemului...

Contracte de finanțare de 1 miliard lei pentru locuri de munca si reducerea saraciei

Contracte de finanțare de 1 miliard lei pentru locuri de munca si reducerea saraciei
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a semnat contracte de finanțare ce vor fi implementate în actuala perioadă de programare, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU)...

Trecerea heirupistă la euro va avea efect de măciucă pentru România

Trecerea heirupistă la euro va avea efect de măciucă pentru România
Galerie Foto România ar putea să adopte euro fără ca economia şi populaţia să fie pregătite să facă faţă şocului. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că toate ţările UE trebuie să adere ...

Descurajarea „importului” de muncitori non-UE, prin salarii prea mari

Descurajarea „importului” de muncitori non-UE, prin salarii prea mari
Străinii care lucrează în industria ospitalității și ar fi relativ ușor de integrat în hotelurile, barurile și restaurantele din România nu pot fi angajați în țara noastră decât pe...

Transelectrica se împrumută pentru investiţii

Transelectrica se împrumută pentru investiţii
Operatorul sistemului energetic național Transelectrica, controlat de Ministerul Economiei cu 58% din capi­tal, le transmite acționarilor că distri­buirea dividendelor suplimentare de 171 milioane lei...

Front comun: peste 95% din firme se opun splitării TVA

Front comun: peste 95% din firme se opun splitării TVA
Peste 95% din firmele private se opun introducerii plăţii defalcate a TVA pe motiv că organele fiscale nu sunt informatizate și nu au suficienți angajați pentru a putea administra această măsură. În plus,...

Pământul o ia la vale peste o bucată din Autostrada Sebeș-Turda

Pământul o ia la vale peste o bucată din Autostrada Sebeș-Turda
Video Problemele pe autostrăzile noastre neterminate par a fi fără sfârşit. După tronsonul  scufundat Sălişte - Cunţa de pe Autostrada Orăştie - Sibiu, care a fost inaugurat în 2014 şi închis...

Apel de 44 milioane euro pentru modernizarea curriculum-ului școlar și perfecționarea profesorilor, prin POCU

Apel de 44 milioane euro pentru modernizarea curriculum-ului școlar și perfecționarea profesorilor, prin POCU
Autoritatea de Management pentru POCU din cadrul MDRAPFE și Organismul Intermediar din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale au publicat varianta finală a Ghidului Solicitantului „Curriculum național pentru...
Serviciul de email marketing furnizat de