x close

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Carrefour, la ora concedierilor si a marilor investitii!

Carrefour, la ora concedierilor si a marilor investitii!
Noul director general al Carrefour, Alexandre Bompard, a prezentat marţi noul său plan strategic de relansare a activităţii, ce prevede reducerea costurilor, mii de concedieri şi majorarea investiţiilor în...

Asiguraţii pot afla de pe site-ul ASF în ce clasă bonus-malus se încadrează

Asiguraţii pot afla de pe site-ul ASF în ce clasă bonus-malus se încadrează
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pune la dispoziţia asiguraţilor un instrument online prin care se pot obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului...

Forumul economic de la Davos, sub zapezi!

Forumul economic de la Davos, sub zapezi!
A nins mult la Davos, mica statiune elvetiana de schi care gazduieste la fiecare inceput de an Forumul economic mondial. In sase zile, s-au asternut 150 de centimentri de zapada. In aceste conditii, principala...

SUA impun tarife de import, care vor afecta semnificativ China şi Coreea de Sud

SUA impun tarife de import, care vor afecta semnificativ China şi Coreea de Sud
 Autorităţile SUA au aprobat controversatele tarife pentru maşinile de spălat şi panourile solare importate, cei mai afectaţi fiind producătorii din China şi Coreea de Sud.   Decizia este...

Amânarea Formularului 600 nu rezolvă problemele generate de transferul contribuţiilor. 6 probleme care rămân nerezolvate pentru un milion de liber-profesioniști

Amânarea Formularului 600 nu rezolvă problemele generate de transferul contribuţiilor. 6 probleme care rămân nerezolvate pentru un milion de liber-profesioniști
Termenul de depunere a Formularului 600 va fi prelungit până pe 31 martie, însă simpla amânare nu rezolvă problemele pe care le-a generat transferul contribuţiilor în cazul profesiilor...

Tel Drum cere intrarea în faliment

 Tel Drum cere intrarea în faliment
Un dosar în care societatea Tel Drum cere intrarea în faliment a fost înregistrat la Tribunalul Teleorman, primul termen fiind stabilit pentru data de 29 ianuarie, conform informaţiilor publicate pe po...

VIDEO Amazon a deschis primul magazin fara case si vanzatori

VIDEO Amazon a deschis primul magazin fara case si vanzatori
Video La Seatle s-a deschis primul magazin din lume fara case si fara vanzatori. Vizitatorul intra, ia, pur si simplu, de pe rafturi produsele de care are nevoie si pleaca fara sa mai stea la coada pentru plata marfurilor...

Orange şi Deutsche Telekom ar putea fuziona

Orange şi Deutsche Telekom ar putea fuziona
Acţiunile operatorilor de telecomunicaţii Orange şi Deutsche Telekom înregistrau creşteri semnificative luni după-amiază, după ce cotidianul Le Monde a publicat un articol conform căruia anul trecut cele do...

Bogații lumii și mai bogați în 2017. 82% din avuția mondială a ajuns în buzunarele a 1% din populația globului

Bogații lumii și mai bogați în 2017. 82% din avuția mondială a ajuns în buzunarele a 1% din populația globului
Patru din fiecare cinci dolari din averea generată pe plan global în 2017 au ajuns în buzunarele celor mai bogaţi 1% dintre oameni, iar jumătatea cea mai săracă a omenirii nu a primit nimic, relevă un...

POS-ul devine minibancomat din iulie

POS-ul devine minibancomat din iulie
Mai sunt numai şase luni până când vom putea retrage bani de pe card nu doar de la bancomate ci şi la POS-urile magazinelor care au afaceri mai mari de 10.000 de euro. Până în iulie 2018, mai...

Guvernul vrea să deconteze maşini de 35.000 de euro prin programul Rabla 2018

Guvernul vrea să deconteze maşini de 35.000 de euro prin programul Rabla 2018
Programul Rabla 2018 vine cu noutăţi pentru instituţiile care vor putea să achiziţioneze maşini de până la 35.000 de euro. În urmă cu câteva zile, Administraţia Fondului pentru Mediu a...

Telekom România pune capăt colaborării cu Poşta Română

Telekom România pune capăt colaborării cu Poşta Română
Telekom România încetează relaţiile contractuale cu Poşta Română, începând cu 1 februarie 2018, pentru plata facturilor aferente contractelor de servicii fixe şi mobile, ca urmare a...

Formularul 600 ar putea fi amânat

Formularul 600 ar putea fi amânat
Formularul 600 ar putea fi amânat. Termenul de depunere a formularului 600, privind venitul asupra cărora se vor declara şi plăti contribuţiile sociale şi de sănătate pentru veniturile...

Hong Kong ramane cea mai scumpă piaţă de locuinţe din lume

Hong Kong ramane cea mai scumpă piaţă de locuinţe din lume
Hong Kong îşi menţine pentru al optulea an consecutiv titlul de cea mai costisitoare piaţă de locuinţe din lume, arată studiul publicat luni de compania de consultanţă pentru planificare urbană...

Cererea brută de spaţii industriale şi de logistică înregistreaza un maxim istoric

Cererea brută de spaţii industriale şi de logistică înregistreaza un maxim istoric
Cererea brută de spaţii industriale şi de logistică a crescut, în 2017, cu 15%, la peste 525.000 de metri pătraţi, înregistrând un nou maxim istoric, conform unui studiu realizat de o companie de...
Serviciul de email marketing furnizat de