x close

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 10023


Mai multe titluri din categorie

Clujul şi Bihorul ţin în spate nordul Transilvaniei

Clujul şi Bihorul ţin în spate nordul Transilvaniei
Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (NV) este, după Bucureşti-Ilfov, cea mai atractivă din punct de vedere economic dintre regiunile României. Are în compunere şase judeţe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj,...

5 metode eficiente de promovare a unei afaceri rurale (sfaturi pentru agricultori)

5 metode eficiente de promovare a unei afaceri rurale (sfaturi pentru agricultori)
Viața la țară este minunată, iar cu puțină pricepere și entuziasm, aceasta se poate transforma într-o bună sursă de profit, mai ales că nu ai nevoie de mare lucru pentru a deschide o afacere și nici...

Milka de România. E 476 în loc de unt de cacao

Fanta Portocale - băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale - şi Milka Ciocolată cu lapte nu au aceleaşi ingrediente în România, ca şi în Marea Britanie sau în Spania, potrivit...

Salarii uriaşe la Fondul Român de Contragarantare

Salarii uriaşe la Fondul Român de Contragarantare
Galerie Foto Fondul Român de Contragarantare a creditelor acordate Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (FRC),  este una din cele mai discrete instituţii de stat, înfiinţată în 2009, cu un capital de 100 de ...

Prima cooperativă agricolă de producție post-comunistă, înființată... pentru a produce energie neconvențională

Prima cooperativă agricolă de producție post-comunistă, înființată... pentru a produce energie neconvențională
25 de săteni în frunte cu primarul localităţii bistriţene Chiochiş au înfiinţat o cooperativă agricolă încă de anul trecut iar acum membrii se pregătesc să pună la cale un proiect ce va...

Funcţionarii publici, spor pentru muncă vătămătoare

Funcţionarii publici, spor pentru muncă vătămătoare
Funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală vor primi un spor pentru condiţii vătămătoare de muncă cuprins între 5 şi 15% din salariul de bază, potrivit unui...

Harta pe judeţe a celor mai mari companii. Firmele străine domină trei sferturi din ţară

Harta pe judeţe a celor mai mari companii. Firmele străine domină trei sferturi din ţară
Investitorii străini deţin cea mai mare firmă, după cifra de afaceri, în 33 de judeţe, din cele 41 plus Bucureştiul. Aceştia au venit din toate colţurile lumii - Canada, Africa de Sud, SUA, India, Rusia,...

Românii cumpără maşini care poluează

Românii cumpără maşini care poluează
Vânzările de autoturisme au crescut cu 17,1% în primele şase luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Este vorba despre 71.603 de unităţi, din care 66% au fost achiziţionate ...

Agricultura nu-i o „nucă tare” pentru proprietarii români de livezi de nuci. Află ce trebuie să faci ca să ieși în profit (sfaturi pentru agricultori)

Agricultura nu-i o „nucă tare” pentru proprietarii români de livezi de nuci. Află ce trebuie să faci ca să ieși în profit (sfaturi pentru agricultori)
România ar putea redeveni, în patru-cinci ani, cel mai mare producător de nuci pe plan mondial, iar acest statut ar putea sprijini şi dezvoltarea agriculturii locale, consideră preşedintele unei...

5 idei de afaceri profitabile la sat (sfaturi pentru agricultori)

5 idei de afaceri profitabile la sat (sfaturi pentru agricultori)
Persoanele care locuiesc la țară și dețin suprafețe mici de teren își pot completa veniturile cu câteva sute sau chiar mii de euro, deschizând o afacere pe cont propriu. De multe ori, una dintre...

La fiecare 10 lei daţi statului, bucureştenii primesc doi lei

La fiecare 10 lei daţi statului, bucureştenii primesc doi lei
Regiunea Bucureşti-Ilfov este cel mai mare contributor la bugetul de stat, dar cu toate acestea de la centru se întorc aici cei mai puţini bani. La nivelul anului trecut, ANAF a colectat 199,45 miliarde de lei,...

Impozitul în HoReCa, noi probleme. Şeful ANAT: „Noaptea minţii!” 

Impozitul în HoReCa, noi probleme. Şeful ANAT: „Noaptea minţii!” 
Hotelierii mai au timp până pe 25 iulie să plătească noul tip de impozit specific, intrat în vigoare la începutul acestui an. Contribuabilii din turism şi alimentaţie publică au însă o...

Roșiile pentru diabetici aduc profituri și sănătate (sfaturi pentru agricultori)

Roșiile pentru diabetici aduc profituri și sănătate (sfaturi pentru agricultori)
Pentru cei mai mulți dintre noi, alimentația sănătoasă înseamnă, înainte de toate, să alegi ingrediente naturale, să nu faci excese alimentare și să te înscrii pe o linie de mijloc...

Comisarul Corina Crețu a aprobat 266 milioane euro pentru apă potabilă mai sănătoasă în România

Comisarul Corina Crețu a aprobat 266 milioane euro pentru apă potabilă mai sănătoasă în România
Fondul de coeziune al Uniunii Europene investeşte 266 de milioane de euro în patru mari proiecte de infrastructură şi de gestiune a apei din România. "Aceste proiecte ale politicii de...

Hidroelectrica va plăti integral dividendele pe 2016, în valoare de 1,036 miliarde lei

Hidroelectrica va plăti integral dividendele pe 2016, în valoare de 1,036 miliarde lei
Hidroelectrica va plăti integral dividendele aferente exerciţiului financiar 2016, în valoare totală de 1,036 miliarde de lei, celor doi acţionari, Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea, acestea...
Serviciul de email marketing furnizat de