x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica EUROVISION 2015 - VOLTAJ cântă în această seară în finala festivalului

EUROVISION 2015 - VOLTAJ cântă în această seară în finala festivalului

23 Mai 2015   •   11:41
EUROVISION 2015 - VOLTAJ cântă în această seară în finala festivalului

Trupa Voltaj cântă, sâmbătă, alături de reprezentanţii a 26 de ţări, într-o finală Eurovision în care au fost votate piese cu mesaj social, de la "Wars for Nothing" al Ungariei şi "Face the Shadow" al Armeniei până la titlul autohton "De la capăt", dedicat copiilor lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

De altfel, la finalul cântecului, solistul Voltaj, Călin Goia, spune, pe scenă, în limba engleză, "Nu lăsaţi copiii în urmă". Acesta nu este singurul mesaj cu substrat social din finală. Un altul este "Face the Shadow", al trupei Genealogy, care reprezintă Armenia. Intitulată iniţial "Don't Deny/Nu nega", piesa face o referire la genocidul armenilor din urmă cu un secol.

Cu versuri precum "Do you know our earth's a mess/ All the wars for nothing, it never ends" ("Ştiţi că planeta noastră este distrusă/ Războaie fără rost, fără sfârşit"), piesa "Wars for Nothing" a reprezentantei Ungariei, Boggie, vorbeşte despre militarizare iar în show-ul de la Eurovision, în timpul interpretării, pe ecranul din spatele scenei este proiectat un copac creat din arme.

Reprezentanta Georgiei, Nina Sublatti va cânta în finală "Warrior". Întrebată, într-o conferinţă de presă, dacă "Warrior" e un cântec inspirat de situaţia politică a ţării sale, ea a răspuns că poporul ei a fost mereu luptător. De asemenea, reprezentanta Franţei, Lisa Angell, vine în concurs cu piesa "N'oubliez pas", care este inspirată de situaţia socială din Primul Război Mondial şi forţa femeilor din acea perioadă, după cum a mărturisit artista la o întâlnire cu jurnaliştii.

Reprezentanta Rusiei, Polina Gagarina, aduce la Eurovision un mesaj de pace - "A Million Voices".

De altfel, prezenţa Rusiei în concursul de anul trecut, când artistele care au reprezentat această ţară au fost huiduite, a readus în discuţie chestiunea implicării politicii în concursul cântecului european. În acest sens, Jon Ola Sand, supervisor executiv Eurovision, a declarat marţi, înainte de prima semifinală, că Eurovision este "o arenă a prieteniei, nu una a mesajelor politice" şi, în acest sens, organizatorii vor descuraja orice texte sau atitudini nepotrivite în timpul show-urilor.

"Nu putem deschide Eurovision să fie o arenă a mesajelor politice. (...) De asta vom anunţa publicul să primească fiecare participant corect, să lase politica afară. Aici e o arenă a prieteniei. Cred că trebuie să păstrăm aşa. EBU (European Broadcasting Union - organizatorii Eurovision - n.r.) este concentrat pe libertatea de exprimare. Tot ce facem, facem pentru a asigura libertatea de exprimare în Europa. Dar nu e echivalent cu a transforma Eurovision într-o arenă a mesajelor politice", a spus acesta.

La această ediţie a Eurovision, a 60-a, ţara invitată, în mod excepţional, pentru acest eveniment este Australia. Organizatorii au declarat că au luat această decizie pentru că în Australia există foarte mulţi fani ai competiţiei dar şi pentru că majoritatea australienilor au strămoşi europeni.

Voltaj va intra cu numărul 20 în finala Eurovision. Ordinea de intrare în competiţie a fost stabilită de televiziunea publică austriacă ORF şi aprobată de EBU.

Show-ul va fi deschis de Maraya din Slovenia, cu "Here for You", iar artiştii care vor cânta înaintea celebrului "Start vot" sunt cei de la Il Volo, reprezentanţii Italiei, cu "Grande amore".

Astfel, ordinea intrării în finală este următoarea: Slovenia, Franţa, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania şi Italia.

În total, 20 de ţări au intrat în finala Eurovision în urma a două semifinale, în care au fost selectaţi câte 10 finalişti. Acestora li s-au alăturat şapte concurenţi ai ţărilor calificate automat în finală - Australia (invitata ediţiei jubiliare), Austria - ţara gazdă şi ţările din "Marele 5" - marile finanţatoare Eurovision - Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Germania. Câştigătorul Eurovision va fi ales în urma votului juriilor de specialitate din ţările participante, cumulat cu votul publicului. Votul juriului şi votul publicului au ponderi egale. Vineri seară, la cea de-a doua repetiţie cu public, juriile din 40 de ţări au punctat concurenţii.

Finala Eurovision are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Wiener Stadthalle din capitala Austriei.

agerpres.ro

×