x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cele 59 de secunde de democrație

Cele 59 de secunde de democrație

de Adrian Cercelescu    |    26 Iun 2015   •   05:36

Legenda spune că, pe vremuri, în Gara de Nord a Bucureștilor, își făcea veacul un hoțde buzunare imposibil de dovedit. „Profesional”, nu era cine știe ce de capul lui, pentru că milițienii îl prindeau tot timpul.

Numai că, de fiecare dată când îl prindeau, hoțul își dregea glasul și, dintre milițienii care îl umflaseră, începea să zbiere peste peroane: „Trăiască tovarășul Nicolae Ceaușescu”, „Glorie Partidului Comunist Român”, „Moarte fasciștilor”. Imaginea era în așa hal de incompatibilă cu mesajul, încât milițienii îl lăsau dracu’ să se-ntoarcă la borfășiile lui.

DNA îl acuză pe Sebastian Ghiță că s-a ales deputat mituind electoratul cu tigăi cumpărate pe bani negri și că așa l-ar fi ajutat și pe Ponta să piardă Cotrocenii. Omul a ieșit de la Anticorupție cu sechestru pe un număr fabulos de firme, blocare de conturi și interdicție de a părăsi Ploieștii de domiciliu și de a frecventa Parlamentul.

Mesajul lui Ghiță confruntat cu asemenea nenorocire e aproape apocaliptic: conf lict constituțional între puteri, teroare, democrația șade pe buza prăpastiei. Ce mai așteptăm? Să ne moară de somn un ministru - cum s-a întâmplat în Coreea de Nord, unde l-au împușcat pe șeful armatei pentru că a ațipit de față cu nepoțelul lui Kim Ir Sen?

Până nu ne taie ăștia internetul, intrați pe site-ul Camerei Deputaților și faceți click la litera „G”. Ghiță Sebastian-Aurelian. „Sinteza activității parlamentare”: două luări de cuvânt. Prima, când a depus jurământul și nu s-a sfiit să spună „Eu, Ghiţă (...) deputat ales în Circumscripţia electorală nr. 31 Prahova, Colegiul uninominal nr. 4 (...) Jur să respect Constituţia şi legile ţării” etc., etc. Asta a durat 31 de secunde.

A doua, după o zi, când când cu gura lui a zis: „Jur pe propria răspundere că nu am făcut parte din structurile fostei Securităţi şi că nu fac parte din cadrele Serviciului Român de Informaţii (...)”. Și tot așa, 28 de secunde.

Total - 59 de secunde de democrație în trei ani. Atât. Vă dați seama câte ar mai avea de spus?

×
Subiecte în articol: democraţie secunde