x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cufărul cu amintiri. Academicienii cărunţi ai scenei

Cufărul cu amintiri. Academicienii cărunţi ai scenei

de Florin Condurateanu    |    04 Apr 2016   •   10:17
Cufărul cu amintiri. Academicienii cărunţi ai scenei

Unei uriaşe actrițe i-a venit sorocul să asculte de medici, care i-au impus să nu mai urce pe scenă la 87 de ani pentru a-şi proteja un organism care a ars mereu până la scrum pentru superbele performanțe din teatru.

Olga Tudorache, cea care a făcut o bijuterie din fiecare rol. Foştii studenți, azi la rândul lor vedete ale scenei, o divinizează.

Olga Tudorache a semănat în fiecare vorbire a ei, nu numai pe scenă sau în facultate, dar şi în orice conversație foarte multă inteligență. Dramatismul din jocul ei greu poate fi atins de alți actori, dar când a fost vorba de o comedie, a strălucit la fel de mult.

A jucat până la această vârstă venerabilă şi spectatorii se înghesuiau să-şi cumpere bilete la piesele unde domina totul din fruntea distribuției. Acum, a venit din cele străinătățuri să-i fie aproape fiul pe care l-a adus pe lume din căsătoria cu frumosul teatrului şi filmului românesc, Cristea Avram, prea devreme ridicat la ceruri.

Tot la această vârstă târzie nu a mai jucat şi marea actriță Silvia Dumitrescu Timică. Am făcut un interviu cu fermecătoarea actriță la această vârstă venerabilă atunci când era încă scăpărătoare în ideile şi trăirile ei.

„Ştiu şi virgulele din ultima piesă «Micul infern», savuroasa comedie în care mă aflu pe scenă de la ridicarea cortinei până la gongul de final. Dar m-au trădat genunchii, merg greu, în rest am teribilă poftă de scenă. Îmi e dor teribil şi de bărbatul meu, excelentul actor Gheorghe Timică, care m-a debutat văzându-mă într-un cor, m-a chemat în bătaia reflectoarelor şi mi-a spus să ridic fusta până la glezne, era să leşin de ruşine, erau vremurile rochiilor până la pământ. L-am răsfățat cum merita cu ce mâncăruri îşi dorea”.

Pe umerii acestor titani s-a sprijint teatrul românesc cu valoarea lui recunoscută şi în țară, şi în străinătate.

×