x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Chirurgia pe tubul digestiv pentru slăbit nu se adresează tuturor graşilor

Chirurgia pe tubul digestiv pentru slăbit nu se adresează tuturor graşilor

de Florin Condurateanu    |    11 Iun 2018   •   19:30
Chirurgia pe tubul digestiv pentru slăbit nu se adresează tuturor graşilor

Tot mai des se aude fraza: “Mă duc să-mi tai stomacul, că nu reuşesc să slăbesc”. Intervenţia nu este o bagatelă şi face parte din chirurgia bariatrică. Interviu cu profesor doctor Nicolae Iordache de la Spitalul Sfântul Ioan

 

Florin Condurăţeanu: Domnule profesor Nicolae Iordache, există pentru slăbit operaţii care topesc celulele cu grăsime şi le aspiră prin liposucţie, alte metode sunt pur şi simplu o răzuire a straturilor de grăsime. Cum este să modifici sistemul digestiv pentru a scăpa de kilogramele prea multe?

Prof. Nicolae Iordache: Cele amintite la început de dumneavoastră sunt intervenţii de chirurgie estetică. Chirurgia bariatrică este o chirurgie funcţională de acţiuni pe tubul digestiv. Există metoda balonului introdus în stomac. Se face cu endoscopul, nu se lucrează cu bisturiul. Se introduce în stomac un balon, care apoi se umple cu aer sau cu un lichid. Se micşorează prin prezenţa acestui balon capacitatea stomacului şi în el intră mai puţină mâncare. Balonul se scoate tot cu endoscopul peste circa 6 luni, se scapă de 20-25 de kilograme. O altă metodă utilizând laparoscopia, chirurgia minim invazivă, constă în montarea pe exteriorul stomacului a unui inel, care-l strânge la mijloc ca într-o clepsidră. Mâncarea intră în camera de sus, evident mai mică decât întreg stomacul, şi senzorii de saţietate se declanşează, omul simţind că s-a săturat după mai puţină mâncare. Se pierd jumătate din kilogramele care constituie plusul obezităţii.

F.C.: Cum aţi descrie operaţiile în care chirurgul modifică anatomia stomacului?

Prof. N.I.: Tot pentru a scoate din funcţiune o parte din volumul stomacului se taie o porţiune din acesta sau se elimină o parte, izolând-o cu nişte capse. O altă metodă este bypass-ul gastric. Se umblă la duoden, se construieşte un Y, coborând mai jos acea intersecţie unde pe o ramură vin alimentele din stomac, pe celelalte ramuri secreţiile din pancreas şi secreţia biliară din sistemul ficatului. Coborând mai jos unirea acestor ramuri, se scoate din procesul digestiei 1,5 metri de intestin, deci este mai puţină asimilare a nutrienţilor. După toate aceste intervenţii, omul se obişnuieşte să mănânce mai puţin şi trebuie să păstreze un regim alimentar cumpătat. Chirurgia bariatrică este destinată obezităţii monstruoase, de peste 40 indicele de masă corporală. Nu toţi graşii trebuie să apeleze la operaţiile bariatrice de slăbit.

 

Aceste metode de chirurgie evită efectul nedorit de yo-yo al curelor de slăbire, se slăbeşte printr- un fel de înfometare şi apoi omul se ghiftuieşte şi revine la vechea obezitate.

 

×