x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cum poate fi depistat la timp glaucomul fără simptome

Cum poate fi depistat la timp glaucomul fără simptome

de Florin Condurateanu    |    27 Aug 2018   •   17:56
Cum poate fi depistat la timp glaucomul fără simptome
Sursa foto: Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

Interviu cu profesor doctor Monica Pop, manager general al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice

Există o serie de condiţii pentru alegerea ochelarilor. Motto-ul este că ochelarii trebuie să aducă o stare de confort imediată, nu se impune nici o perioadă de acomodare. Despre aceste lucruri, dar şi despre cât de des trebuie trebuie să mergem la control pentru a ne salva vederea de stricăciunile produse de bolile fără semne, am stat de vorbă cu prof. dr. Monica Pop.

 

Florin Condurăţeanu: - Ce controale şi cât de dese trebuie să facă omul la ochi?

 

Prof. Monica Pop: - După vârsta de 40 de ani, orice om e cazul să se supună unui control oftalmologic cel puţin o dată la 2 ani. Un obiectiv este ca să fie decelate din timp boli ale ochilor. Menţionez glaucomul cronic simplu. Această formă de glaucom este asimptomatică, nu dă simptome şi e bine să fie descoperit la un astfel de control periodic. Creşte presiunea intraoculară, apare o hipertensiune în ochi. Această presiune mare presează asupra nervului optic şi se ajunge la micşorarea câmpului vizual şi la pierderea vederii. Diagnosticat la control, glaucomul cronic simplu se tratează cu picături în ochi, zilnic, la ore fixe, folosind coliruri prescrise de oftalmolog. Se urmăreşte micşorarea lichidului în ochi, iar dacă se ajunge la o fază mai avansată se recurge şi la intervenţii cu laser. La un control peste vârsta de 40 de ani se stabilesc şi ochelarii cu dioptrii cu plus pentru că sunt necesari la citit. La această vârstă apare presbiopia, care nici nu mai este considerată o boală. Relaxarea muşchilor ochilor schimbă curbura ochiului şi se impun ochelari de aproape.

Toţi copiii la vârsta de 3 ani trebuie supuşi unui control oftalmologic pentru a descoperi orice viciu de refracţie. La această vârstă se poate interveni cu ochelari şi cu exerciţii de vedere conduse de specialişti, altfel se ajunge la ambliopie şi copilul nu va mai vedea toată viaţa cu acel ochi.

 

F.C.: - Mulţi afirmă că le mai trebuie un timp până se acomodează cu ochelarii, au dreptate?

Prof. M.P.: - Eronat, un ochelar bine făcut nu are nevoie de timp pentru obşinuirea cu el, confortul ochilor trebuie să apară imediat când ochelarii se pun la ochi. Dacă ochii sunt chinuiţi, cu lăcrimare, înroşire, dureri de cap, ameţeli înseamnă ori că dioptriile n-au fost bine stabilite, ori că nu s-a respectat distanţa interpupilară. Doar ochelarii progresivi, cu variaţia dioptriei pe axa verticală necesită o acomodare de 2-3 zile. Se poartă ochelarii de dimensiuni mici, dar ei trebuie să acopere totuşi câmpul vizual. Lentilele de contact reclamă respectarea riguroasă a igienei oculare. Sunt necesare lentilele de contact când între ochiul drept şi cel stâng există o diferenţă de dioptrie mai mare de 3.

 

Nu este adevărat că dacă nu se poartă tot timpul ochelarii cu minus creşte miopia. Miopia progresează în cazul unor boli oculare, se poate ajunge şi la intervenţii chirurgicale. Rezolvarea miopiei prin intervenţii cu laser presupune o condiţie, cornea să nu fie prea subţire. Această intervenţie este considerată operaţie estetică şi nu este achitată de asigurările de sănătate.

 

 

×