x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Prof. dr. Teofil Lungu: „Serviciile au oameni în spitale ca pe vremuri. Se știe cine, ce face”

Prof. dr. Teofil Lungu: „Serviciile au oameni în spitale ca pe vremuri. Se știe cine, ce face”

de Dana Chera    |    13 Mai 2016   •   09:00
Prof. dr. Teofil Lungu: „Serviciile au oameni în spitale ca pe vremuri. Se știe cine, ce face”

Unul dintre cei mai valoroși chirurgi români  trage un semnal de alarmă în scandalul dezinfectanților! Medicii trebuie să vorbească, nu să stea ghiocei! Profesorul doctor Teofil Lung, ani buni  șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială din Cluj Napoca, acuză problemele din sistem și pe cei care le tolerează.

-Domnule prof. dr., cât de grav vi se pare scandalul cu dezinfectanții?

 Prof. dr. Teofil Lung:  Povestea era de așteptat.  Era o chestiune de timp până când să explodeze pentru că totul ține de politica de zeci de ani privind achizițiile și relația care există între firmele ce vând astfel de produse și cei care conduc spitalele din România.

-Dar și dvs ați condus ani buni o secție.  Ați avut înțelegeri cu distribuitorii de produse sanitare?

 Prof. dr. Teofil Lung:  Să știți că nicio secție de spital nu este ordonator de credite. Toate achizițiile trec prin conducerea spitalului.  Tu, ca șef de secție, poți spune că o lamă de bisturiu nu e bună și că alta , de la o altă firmă, e mai de calitate. Doar că șefii spitalului pot răspunde simplu: nu avem relații comerciale cu acea firmă. Sunt nenumărate trucuri de care se folosesc cei care au interese să iasă pe dos de cum ar trebui să fie. Și, să fie clar pentru toată lumea, serviciile știu de toate acetea. Au oameni în spitale, ca pe vremuri. Se știe cine, ce face!  Dacă vezi că nu-ți poți face meseria, însă, strigi!

-Stă în picioare scuza că nu sunt bani pentru produse de calitate?
Eu am întrebat doi miniștri ai Sănătății dacă sunt bani destui ca sistemul să funcționeze.  Am întrebat public. Au răspuns amândoi că DA. Atunci era vorba despre achiziția excesivă de medicamente.  Un om ajungea să aibă pe o rețetă și câte 12 medicamente. Pentru fiecare organ presupus a fi bolnav câte unul.  Vă dați seama ce se întâmplă în organism când este bombardat cu asemenea substanțe de sinteză?  Care, da, într-adevăr, au o acțiune rapidă, miraculoasă. Doar că efectele pe termen lung SUNT DEZASTUOASE.  Eu am o vorbă: dacă românii din România asta frumoasă erau atât de bolnavi acum 100 de ani cum sunt azi , nu mai existam ca nație! Dependența de pastile este catastrofală.  Lăsând la o parte că ele nu-și mai fac efectul dacă sunt prost administrate. Cum se întâmplă cu antibioticele!  Este, să știți, aceeași problemă și cu dezinfectanții.  Toată lumea știe ca substanțele  care opresc dezvoltarea microbilor și cele care i omoară trebuie adaptate realității, trebuie schimbate mereu pentru că tulpinile microbiene se obișnuiesc cu ele.  Se ajunge, dacă lucrurile nu sunt atent observate și controlate , ca aceste substanțe să devină ele însele mediu de cultură. Dar pentru asta există epidemiologi din spitale, pentru că eu insist să spun că trebuie să ne uităm la noi în bătătură!  Epidemiologii trebuie să fie sperietorile secțiilor! Dar înainte de asta, ei și toți cei care le sunt superiori ierarhic, au rolul de îndrumare și apoi de control și de sancționare. În România, toți amendează, dar nimeni nu e capabil să explice cum ar trebui rezolvate problemele. Aici se vede cât sunt de buni profesioniști. Când spuneai pe vremuri Sanepid, tremurau toți!  Erau reguli clare care nu se mai respectă.
-Aud medici care spun, eu te operez, dar ce va fi după, nu garantez! Sigur ați auzit și dvs asta!

 Mie nu mi-a fost niciodată frică de infecțiile intraspitalicești. Niciodată.  N-am fost membru niciunui partid. În loc să-mi dea , mi-au luat. Am operat mult în condiții precare.  Asta ține de fiecare secție în parte și de respectul pe care îl acorzi muncii fiecărui om. Femeia de serviciu nu e cenușăreasa sistemului. Este parte din sistem și trebuie tratată ca atare.  O banală cârpă cu care ștergi pe jos și pe care o plimbi dintr-o parte în alta poate fi o nenorocire. Am să vă spun pe scurt cum au dat examen cu mine niște femei de serviciu.  Asta pentru că am fost pus în situația de a o selectă pe una din ele pentru un post.  Știți  că legislația de acum spune că femeile de serviciu trebuie să dea examen scris! O aberație. Le-am strâns pe toate și le-am spus. Vreau să mă duceți la dvs acasă.  Au fost extrem de mirate. M-au dus. Am văzut cum aveau în bucătărie, în baie și...balcon. Niciuna nu a trecut testul. Decât un om slab, mai bine  lipsă.  Nu mai avem deloc cultura lucrurilor simple.  Medicii trebuie să-și asume! E un lasă-mă să te las adus la politică de stat.  Aud medici care se plâng. E mizerie în spital! Păi, cine vor să le facă ordine? Una e diluția unei substanțe și alta e ...curățenia!
-Pot medicii să controleze asta?

 Ei beneficiază . Nu sunt orbi! Au responsabilitate. Aud, văd o problemă, trebuie să spună, nu să tacă Este o frică atât de mare în societate! Ca înainte de ‘89. Foarte mulți oameni cu capetele plecate ca ghioceii.  Eu vă spun, după zeci de ani de muncă și experiență: un bun profesionist, care e stăpân pe el, nu e fricos, că știe că-și poate câștiga pâinea oriunde.  Eu le-am spus întotdeauna celor care au încercat să-mi pună bețe în roate: eu și-n pușcarie o să mănânc o pâine mai bună ca a voastră, în libertate.  Dvs știți că din 300 de studenți câți scot Universitățile (la Cluj n.n.) pe bandă rulantă, într-un an, abia dacă pot fi medici 50? Și, din aceștia,  cei mai buni pleacă! Și, culmea, se scot posturi la concurs pentru cei care au tată, mamă sau partidul în spate.  Toți sunt... copiii cuiva! Am spus public și asta , în fața a zeci de rectori și-n fața unui ministru al educației. 70 la sută dintre absolvenții de medicină nu au acoperire profesională! Era să mă linșeze mediul academic, despre care pot spune că s-a transformat în vânător de bani.

-V-ați opera în România?

 M-am operat în România. Și operez la rându-mi în România, în două spitale private.  Vin români de peste tot din lume să-i fac bine. Repet, ce se întâmplă acum în spitale, ține de cei care lucrează acolo. De la manager, la medici, până la femeia de serviciu.
- Câtă crezare dați felului în care statul se luptă acum să afle cine e vinovat în scandalul dezinfectanților?

 Ce observ este că România, fiind o colonie, se bat mulți pentru piața ei. Așa că nu e de mirare că firmele românești dispar una după alta. Și, încă un lucru, credeți că dacă voiau să controleze firma asta cu probleme acum, n-o puteau face în toți anii aceștia? Știți câte bariere sunt în sistem astfel încât niciun medicament sau produs să nu ajung în spitale , să pună în pericol viață oamenilor? Nenumărate.  Din vârf, din minister, până în spitale. Trecând prin tot felul de comisii de specialitate.

- Dar țara este condusă acum de tehnocrați!

 Da. Ei au venit contra curentului politic. Dar se poartă ca și cum ar fi marionete în mâinile politicienilor. Este un paradox ordinar: tehnocrații ăștia au ajuns să credibilizeze clasa politică împotriva căreia au venit  la putere, să conducă România.

IDEI/CITATE

1 În România, toți amendează, dar nimeni nu e capabil să explice cum ar trebui rezolvate problemele

2 Când spuneai pe vremuri Sanepid, tremurau toți!  Erau reguli clare care nu se mai respectă.

3 Am spus public și asta , în fața a zeci de rectori și-n fața unui ministru al educației. 70 la sută dintre absolvenții de medicină nu au acoperire profesională! Era să mă linșeze mediul academic, despre care pot spune că s-a transformat în vânător de bani.

4 Știți câte bariere sunt în sistem astfel încât niciun medicament sau produs să nu ajung în spitale , să pună în pericol viață oamenilor? Nenumărate.  Din vârf, din minister, până în spitale.

5 Ce se întâmplă acum în spitale, ține de cei care lucrează acolo. De la manager, la medici, până la femeia de serviciu.

 

Operații amânate

Unitățile sanitare au început verificarea stocurilor și înlocuirea dezinfectanților furnizați de Hexi Pharma, în urma deciziei luate miercuri de Ministerul Sănătății. În spitalele care îşi procură dezinfectanţii din alte surse nu au fost probleme, însă în câteva spitale au fost amânate operațiile. Este cazul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti, unde nu s-a operat  în cursul dimineții. „După ce ne-am convins că noile reguli cu produse Hexi Pharma nu afectează, s-a reluat programul operator", a anunțat purtătorul de cuvânt al spitalului. În alte patru unități s-a operat ieri doar în regim de urgenţă: Spitalul Judeţean Dolj, Spitalul Judeţean Olt, Spitalul Judeţean Teleorman și Spitalul de Pediatrie din Galaţi.

Audierea „simplilor angajați”

Din dispoziția procurorilor, la IGPR a început ieri audierea „simplilor angajați” de la Hexi Pharma – au anunțat surse judiciare. Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat marți la Parchetul General, iar miercuri directorul general al societății, Flori Dinu.

Hexi Pharma, 40% din piață

„Nu putem să facem verificări în toate spitalele din România, sunt 400 de spitale. Acţiunea este începută cu ceva vreme în urmă. Concentrarea noastră este în acest moment pe modul în care se făceau achiziţiile, dar, repet, nu luat pe fiecare spital şi fiecare achiziţie în parte, ci cum a ajuns această companie Hexi Pharma să deţină o poziţie importantă în piaţă (…) pe datele noastre avea undeva aproape jumătate din piaţa totală de dezinfectanţi, spre 40%", a declarat joi șeful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea, citat de Agerpres.

Sesizare încă din 2014

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a sesizat Ministerul Sănătăţii încă din anul 2014 asupra unui produs biocid de la Hexi Pharma, după ce a depistat neconcordanţe între avizul de plasare pe piaţă şi informaţiile de pe etichetă. Şeful DSP Mureş, dr. Adrian Mureşan a declarat joi, pentru Agerpres, că în urma autocontroalelor pe produsele biocide provenite de la Hexi Pharma, din cele opt spitale din judeţ doar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au rezultat trei probe neconforme.

 

Cronologia scandalului Hexi Pharma

 

* O anchetă realizată de Gazeta Sporturilor arată produsele fabricii Hexi Pharma, liderul pieţei de dezinfectante folosite în spitalele România, sunt diluate chiar şi de 10 ori. Este vorba de substanţe folosite de medici pentru a se spăla pe mâini, pentru sterilizarea bisturiurilor, pentru curăţenie în sălile de operaţie. Peste 300 de unităţi medicale din 40 de judeţe ale ţării folosesc produsele Hexi Pharma, deţinută de afaceristul Dan Alexandru Condrea. 

 

* Anchetele continuă. Reiese că mai multe Direcţii de Sănătate Publică au semnalat Ministerului Sănătăţii că substanţele Hexi Pharma nu respectă concentraţiile de pe etichetă, însă şefii de la Bucureşti nu au reacţionat. Mai mult, singurele analize ale dezinfectanţilor se fac în laboratorul Unilab, care are administratori comuni cu Hexi Pharma. Ministrul Sănătăţii, Achimaş Cadariu, recunoaşte că aprobarea dezinfectanţilor utilizaţi în spitale se face verificându-se doar actele de provenienţă, nu şi prin teste chimice. Parchetul se sesizează din oficiu.

 

* Ministrul Achimaş Cadariu ordonă un control în 208 spitale unde sunt realizate 3.526 de teste de sanitaţie. Rezultatul anunţat – sub 5% teste neconforme. Imediat apar suspiciuni. Testele au constat în luarea de probe cu beţigaşe de pe suprafeţe din spitale. Produsele Hexi Pharma nu au fost controlate direct. Iniţial se ascunde informaţia că 50 de spitale mari din ţară au picat testul. Ministerul Sănătăţii publică lista acestor unităţi la presiunea presei şi a cetăţenilor.

 

* Controalele sunt coordonate de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Anchetele jurnalistice arată că un congres al acestei societăţi a fost sponsorizat, în trecut, de Hexi Pharma. În plus, metoda de control nu este cea recomandată de Comisia Naţională pentru Biocide, ci una care, în trecut, a arătat că procentul infecţiilor intraspitaliceşti din România este de 0,2%, procent în care până şi ministrul Achimaş Cadariu spune că nu crede.

 

* Felul în care au fost realizate controalele scoate lumea în stradă. Treptele Ministerului Sănătăţii sunt mânjite cu vopsea roşie. A doua zi, câteva sute de oameni protestează în Piaţa Universităţii şi în faţa ministerului. După două zile, ministrul Achimaş Cadariu îşi prezintă demisia. Mandatul său este preluat de premierul Dacian Cioloş, care înfiinţează un comitet de specialişti şi dispune un set nou de controale.

 

* SRI anunţă că a trimis peste 100 de informări, în ultimii cinci ani, în legătură cu neconformitatea produselor folosite la dezinfecţii în spitale către miniştrii Sănătăţii, prefecţi, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, premieri sau Preşedinţie. Miniştrii Sănătăţii din ultimii cinci ani neagă sau nu comentează această informaţie. Anchetele jurnalistice arată că şi SRI a făcut 63 de achiziţii directe de la Hexi Pharma în ultimele 12 luni.

 

* Testele realizate în laboratoarele Icechim pe 10 produse Hexi Pharma arată că toate sunt neconforme. O soluţie folosită de medici pentru spălarea pe mâini e găsită diluată de 2.500 de ori. Hexi Pharma anunţă că îşi încetează activitatea.

×
Subiecte în articol: Teofil Lungu