x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consumul de legume şi fructe a scăzut în Uniunea Europeană

Consumul de legume şi fructe a scăzut în Uniunea Europeană

de Agerpres    |    28 Apr 2014   •   20:21
Consumul de legume şi fructe a scăzut în Uniunea Europeană

Consumul de legume şi fructe proaspete a continuat să scadă în Uniunea Europeană (UE), cu 8,2% în 2012 faţă de anul precedent, a anunţat luni în raportul său anual Asociaţia europeană a produselor proaspete Freshfel.

Europenii au consumat în medie pe zi numai 386,96 grame de produse proaspete, sub pragul de 400 grame stabilit de organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Consumul de fructe a scăzut cu 11,8% faţă de 2011, în timp ce cel de legume, cu 5,3%. Scăderea generală este de 8,7% faţă de media perioadei 2007-2011.

Ea poate fi pusă pe seama schimbării stilului de viaţă şi a concurenţei aprige a industriei agro-alimentare, prin produsele prezentate ca proaspete (sucuri de fructe, etc.), arată Freshfel. Perceperea fructelor şi legumelor ca produse scumpe şi neîncrederea declanşată de tratamentul lor chimic au jucat şi ele un rol în scăderea consumului, arată Philippe Binard, secretar general al Freshfel. Sectorul a fost susţinut cel mai mult de produse cu valoare adăugată mare, cum ar fi fructele mango şi avocado, a adăugat el.

Şi producţia din UE (-12% la fructe şi -6% la legume), precum şi importurile de pe terţe pieţe şi-au continuat declinul, în timp ce exporturile s-au menţinut în creştere, cu un plus de 39% la fructe şi 20% la legume în 2012 faţă de media celor cinci ani precedenţi.

Pentru a susţine producţia şi consumul din Europa, UE a mărit recent bugetele alocate promovării fructelor proaspete în şcoli, pe piaţa internă şi la export. 

×
Subiecte în articol: fructe legume uniunea europeana