x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectele ciudate ale legii antifumat

Efectele ciudate ale legii antifumat

de Dinu Boboc    |    17 Feb 2016   •   14:42
Efectele ciudate ale legii antifumat
Sursa foto: Diana Oros

Legea antifumat a făcut ravagii pe zona de HoReCa în statele europene în care a fost impusă. În Marea Britanie, peste 10.000 de localuri au fost nevoite să închidă porțile după implementarea acestei măsuri. Totuși, incidența fumatului nu a scăzut. Oamenii au continuat să fumeze la fel de mult, doar că au evitat spațiile interzise.

Producătorii nu cred că legea antifumat va duce la scăderea incidenței în rândul fumătorilor, doar va afecta afacerilor jucătorilor din HoReCa. „Vânzările producătorilor de țigări nu vor fi afectate semnificativ de această lege, românii vor găsi o cale să fumeze la fel de mult ca și până acum. În nicio țară cu legi dure antifumat nu există o scădere semnificativă a incidenței fumatului. Totuși, cel mai probabil, patronii de cluburi și restaurante vor avea de suferit, așa cum s-a întâmplat în alte țări. În Bulgaria, fumatul a fost interzis în 2014, iar piața HoReCa a fost lovită puternic”, a declarat un oficial al JTI pentru „Jurnalul Național”. Practic, numărul fumătorilor nu va scădea, ci doar al barurilor.

Directiva europeană
Producătorii de tutun și-ar putea trimite o mare parte a angajaților în șomaj tehnic dacă autorităţile nu acordă o perioadă de tranziţie de șase luni de la publicarea legii de transpunere a Directivei europene a tutunului și a normelor de aplicare a acesteia, a declarat luni Gilda Lazăr, director JTI România, Moldova și Bulgaria. Ea consideră că România riscă o criză a ţigaretelor legale, iar contrabanda ar putea crește mult peste pragul actual de 17,5%.

Legi similare în străinătate, rezultate 0

În Marea Britanie, în 2002, funcționau peste 60.000 de localuri, iar în 2014, numărul acestora a coborât sub 50.000. Fumatul a fost interzis în 2004, iar această măsură i-a ars la buzunare pe patronii de pub-uri și pe producătorii de țigări. În Bulgaria, vânzările din HoReCa au scăzut și cu 50%. Restricţiile de fumat au repezentat un singur element într-un set întreg, descris „furtuna perfectă”: recesiune și băutură mai ieftină la supermarket, care poate fi consumată acasă, unde consumatorii cheltuiau mai puțin și puteau fuma în liniște
 

×