x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maestrul Radu Beligan, finalul unui mare spectacol

Maestrul Radu Beligan, finalul unui mare spectacol

21 Iul 2016   •   07:00
Maestrul Radu Beligan, finalul unui mare spectacol
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Radu Beligan a murit. Marele actor ne-a părăsit ieri, la vârsta de 97 de ani, dintre care 79 petrecuți pe scenă. Era cel mai în vârstă actor din lume aflat în activitate, declarat astfel încă din 2013, și inclus în rândul celor mai puternice personalități din domeniul divertismentului, alături de celebrități de la Hollywood. Ultima piesă în care a jucat, chiar anul acesta, a fost „Nemuritorul”.

„M-am născut în Halta Galbeni, în Moldova, judeţul Bacău, în magazia de mărfuri a gării. Tata era numit acolo impiegat. Mama era grecoaică, venea din ţara care a inventat teatrul, ştia franţuzeşte...”. Este o frântură dintr-un interviu acordat Jurnalului Național de Radu Beligan. Marele actor s-a născut pe 14 decembrie 1918 și a debutat în stagiunea 1937-1938, în „Crimă şi pedeapsă”. În aceeași perioadă și-a folosit bursa de student la Drept și Filozofie pentru a-și plăti taxele la Conservator, dar şi Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică - unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra.

Radu Beligan și-a clădit cariera jucând alături de nume grele din istoria scenei româneşti: Aura Buzescu, Nicolae Băltăţeanu, Toma Caragiu, Grigore Vasiliu-Birlic, George Vraca, Victor Ion Popa, Gheorghe Timică. A fost directorul Teatrului de Comedie, între 1961-1968, apoi, timp de 21 de ani - directorul Teatrului Național București. A jucat în 32 de filme, primul în 1943, „O noapte furtunoasă”, și ultimul în 2010, „Medalia de onoare”. A fost profesor la Institutul de Teatru şi Film între 1950 și 1965 și co-preşedinte, alături de Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO, în perioada 1971-1978. În 2008, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de „Mare Cruce” și din 2004 era membru de onoare al Academiei Române.

Marii actori deplâng dispariția maestrului

Dorel Vișan: „A fost un model, o instituţie, nu doar un artist. Şi pierdem această instituţie şi nu ştiu dacă ştim să ne folosim de semnele pe care ni le-a lăsat, de seriozitatea lui, de cultura lui, de preocupările lui, de faptul că a murit ca şi copacii, în picioare, de dăruirea şi de religia pe care a format-o şi în care a crezut, religia teatrului şi a culturii româneşti”.

Florin Piersic: „Îmi lăcrimează sufletul și mintea, ca oricărui om care pierde un părinte. Radu Beligan a fost un al doilea tată al meu. Maestre, iubite maestre Beligan, scumpul meu tată al doilea, eu, Florinel, așa cum îmi spuneați dumneavoastră, vreau să vă spun că vă sunt recunoscător că ați crezut în mine. Vă sunt recunoscător pentru că mi-ați urmărit îndeaproape drumul meu artistic și m-ați încurajat. Mă simt mai singur pe lume și mai trist”.

Mircea Diaconu: „Cred că nu a fost actor care să fi avut contact profesional cu Radu Beligan şi pe care să nu-l fi învăţat ceva. Pe mine, la rându-mi, foarte multe lucruri m-a învăţat, de toate felurile - şi de viaţă, şi de profesie, şi de comportament, şi de mâncat chiar. Era un om cu totul deosebit şi a trăit în felul lui irepetabil".

Ion Besoiu: „Este o zi neagră pentru teatrul şi filmul românesc. O zi neagră pentru cultura românească. A căzut un înger. Am pierdut o mare, o covârşitoare personalitate artistică şi intelectuală. A plecat dintre noi un mare artist, un mare formator de trupe, un mare gânditor de teatru, un inimitabil actor".

 

Radu Beligan a murit ieri, în urma unui stop cardio-respirator, la Spitalul Elias, din Capitală, unde se internase vineri, într-o stare de „degradare biologică progresivă, în contextul vârstei avansate”.

În deceniul 70, când aveam funcţii internaţionale şi puteam să mă duc oriunde în lume, am avut trei oferte pur şi simplu senzaţionale: în Statele Unite, în Franţa şi în Belgia. Nu am putut să mă despart de România. Radu Beligan

 

Teatrul Național București: "Lumea teatrului pierde nu doar un actor unic, ci şi pe mentorul a zeci de generaţii, pe idolul a mii de spectatori - adevărat simbol al artei teatrului. Dar nu, Meşterul nu a plecat dintre noi! S-a retras doar să se odihnească puţin, pentru a pregăti un nou rol...”

Mesajul președintelui

Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis. „Viaţa este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, părăseşte această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec şi imbold, fie ca ele să-i însoţească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină. Dumnezeu să vă odihnească, Maestre!", a scris miercuri președintele Iohannis.

 

 

 

×
Subiecte în articol: RADU BELIGAN A MURIT