x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prietene de o viaţă, separate de DNA

Prietene de o viaţă, separate de DNA

de Petru Zoltan    |    26 Noi 2014   •   20:35
Prietene de o viaţă, separate de DNA
Elena Udrea ştia de retrocedările ilegale de la ANRP, dar nu ştia de şpăgile primite de soţul său, Dorin Cocoş?
Dosarul de corupţie legat de la Autoritatea Naţională de Restituirea a Proprietăţilor, în care a fost arestată şefa procurorilor de la Crimă Organizată împreună cu fosta Crinuţa Dumitrean, protejata deputatului “baronului” de Bistriţa, deputatul Ioan Oiltean, a făcut-o pe Elena Gabriela Udrea să reacţioneze. Mai ales că în acest dosar apare şI numele fostului ei soţ, Dorin Cocoş, care ar primit o mită de 10 milioane de euro. Acum, şefa Partidului Mişcarea Populară, Elena Gabriela Udrea se laudă că ştia de corupţia din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, încă de pe vremea când în fruntea guvernului se afla premierul Emil Boc. Dar, nu s-a luat nici o măsură. “În vremea când făceam parte din Guvernul Boc, am semnalat şi colegilor din partid şi instituţiilor, că se vorbeşte foarte mult despre faptul că acolo se întâmplă fapte de corupţie, legat de preşedinta ANRP (n.r. Crinuţa Dumitrean, protejata deputatului Ioan Oltean). Erau lucruri pe care le auzisem. Reacţia instituţiilor şi a colegilor a fost că eu mă înşel şi că lucrurile sunt ok. Sunt dintre cei care au semnalat că este grav, ilegal, ce se întâmplă la ANRP. Nu dau numele colegilor, dar vorbim de colegii din Guvernul Boc”, a precizat Elena Udrea. Interesant, în timp ce Elena Udrea făcea denunţul, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP făcea parte inclusiv Alina Bica, despre care spune că are o relaţie de prietenie cu ea. Asta înseamnă că, Elena Udrea şi-a turnat inclusiv prietena de cumpărături, alături de care a fost fotografiată la Paris. “Relaţia mea cu doamna Bica nu are nimic de a face cu posibila implicare a doamnei Bica în dosarul retrocedărilor. Am construit această relaţie pornind de la faptul că doamna Bica aviza actele legislative în Guvern. Sper că doamna Bica îşi poate dovedi nevinovăţia. Nu aş comenta mai mult de implicarea sa.”

Dosarul "Stelu"
În data de 15 martie 2011, nouă membri ai Comisiei Centrale, printre care se aflau Alina Bica, Marko Attila, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de 13.0535 ha din zona Parcului Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe, zis Stelu. Terenul a fost evaluat la exorbitanta sumă de 150 de milioane de euro, iar procurorii anticorupţie susţin că terenul a fost supraevaluat cu 62 de milioane de euro. Bani care au fost plătiţi din bugetul statului. În aceea zi, evaluatorul Emil Nuţiu a fost invitat în faţa comisiei să dea explicaţii generale despre istoria terenului cu pricina. Alina Bica nu a ratat ocazia de a-l lăuda pe evaluator în faţa membrilor comisiei pentru “profesionalism”, considerând că raportul este întocmit corect, iar suma stabilită era justificată.

Procurorii anticorupţie susţin că, Dorin Cocos ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni “pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP” în vederea soluţionării dosarului în care Gheorghe Stelian cerea despăgubiri pentru terenul supraevaluat cu 62 de milioane de euro. Într-o declaraţie dată anchetatorilor, se afirmă că: “Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine. (...) Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului”, a mai spus persoana audiata de anchetatori. În documentele anchetatorilor apare şi numele lui Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, menţionat de un coleg al Alinei Bica din comisia ANRP care a aprobat despăgubirile cerute de Gheorghe Stelian.

×
Subiecte în articol: dosar retrocedari ilegale