x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Printul Carol Mircea, inhumat dupa opt luni

Printul Carol Mircea, inhumat dupa opt luni

de Marina Constantinoiu    |    Alexandra Chivu    |    09 Aug 2006   •   00:00

Desi decedat la 27 ianuarie, la Lon-dra, Printul Carol Mircea, rodul iu-birii navalnice dintre Printul Moste-nitor Carol al Romaniei (ulterior Re-gele Carol al II-lea) si Ioana Maria (Zizi) Lambrino, va fi inmormantat, in sfarsit, sambata, in Romania, la Manas-tirea Cozia.

LA CAPATAIUL TATALUI. Printii Paul (stanga) si Alexander (dreapta), la ceremonia funerara desfasurata la Londra, in memoria defunctului lor tata, Printul Carol Mircea, in ultima zi din ianuarie

Desi decedat la 27 ianuarie, Printul Carol Mircea, rodul iubirii navalnice dintre Printul Mostenitor Carol al Romaniei (ulterior Regele Carol al II-lea) si al Ioanei Maria (Zizi) Lambrino, va fi inmormantat, in sfarsit, sambata.

Inmormantarea sa a devenit subiect de controversa, data fiind situatia complicata din cadrul Familiei Regale a Romaniei, care a refuzat pana in prezent sa-l recunoasca pe Carol Mircea drept mostenitor legal al tatalui sau, Carol al II-lea. Acesta din urma s-a casatorit in secret si incalcand regulile Casei Regale cu Ioana Lambrino, iar fiul lor, Carol Mircea, nascut la 8 ianuarie 1920 in Bucuresti, a fost inregistrat la nastere drept "Mircea Grigore Carol Lambrino", numele pe care l-a folosit pana cand tribunale de la Paris si Lisabona au recunoscut ca este primul nascut al fostului rege al Romaniei.

O VIATA IN EXIL. Fortat sa-si traiasca viata in exil, la Paris, ulterior la Londra, Carol Mircea a revenit in tara abia anul trecut, cu putin timp inainte de moartea sa. Ultima dorinta a sa a fost aceea de a fi inmormantat in pamantul patriei al carei cetatean a ramas pana in ultima clipa a vietii. Fiul sau, Printul Paul, a insistat ca acesta sa fie inmormantat alaturi de ramasitele pamantesti ale tatalui defunctului, fostul Rege Carol al II-lea, care au fost repatriate in 2003, si se afla la Manastirea Curtea de Arges.

COMPLICATII. Cum chestiunea era mult prea complicata si presupunea primirea acordului din partea Casei Regale a Romaniei, recunoscuta oficial de statul roman, inmormantarea a tot fost amanata. In tot acest timp, trupul neinsufletit al Printului Carol Mircea s-a aflat in custodia unei firme funerare din Londra, orasul in care acesta a trait si in cele din urma a decedat.

SOLUTIE DE COMPROMIS. In cele din urma, familia a hotarat ca Printul Carol Mircea sa-si gaseasca in sfarsit linistea in Cimitirul Manastirii Cozia, lacas in care se afla si ramasitele domnitorului Mircea cel Batran. Printul Paul a anuntat ca doreste o ceremonie funerara restransa, intima. Cu toate acestea, la inmormantare vor participa personalitati si reprezentanti ai Armatei, precum si Inaltul Mitropolit Bartolomeu Anania din Cluj.

LOCATIA. "Am avut o intalnire cu Familia Regala, pentru ca trebuia sa stim daca printul a fost sau nu ortodox. S-a facut la noi o cerere de inmormantare, pe care am aprobat-o. Sprijinul nostru va fi mai mult unul organizatoric, care nu implica cheltuieli. Carol Mircea va fi bagat intr-o groapa normala, fara cavou special, in apropiere de clopotnita. Deasupra va avea o placa pe care ii va scrie numele", a declarat parintele staret de la Cozia, Vartolomeu Androni.

CEREMONIE FUNERARA. In ultima zi din ianuarie, la Londra a avut loc o ceremonie funerara in memoria defunctului, la Biserica Sf. Dunston, oficiata de preotul ortodox roman Silviu Pufulete.

La ceremonie au participat rudele acestuia, sotia, Printesa Antonia, cei doi fii, printii Paul si Alexander, precum si nora defunctului, Printesa Lia, dar si apropiati ai familiei, precum Printesa Katarina a Iugoslaviei sau Lady Colin Campbell, biograf al Printesei Diana. Necrologul Printului Carol Mircea a fost publicat atat in cotidianul local The Times of London, cat si in cel national, The Daily Telegraph.

COZIA - O PIATRA ISTORICA
Situata la 20 de kilometri de Ramnicu-Valcea, Manastirea Cozia a fost ridicata intre anii 1387-1391, ctitor fiind Mircea cel Batran. Catapeteasma din lemn a ars si a fost refacuta din caramida. Crucea de pe turla dateaza din timpul lui Mircea, iar policandrele din naos si pronaos au fost daruite manastirii de domnitorul Constantin Brancoveanu. In pronaosul bisericii se gasesc mormintele voievodului Mircea si al Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, decedata in 1605. Se spune ca piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938. Ceea ce nu se stie este ca sfantul lacas a avut robi tigani care erau folositi la exploatarea sarii din Ocnele Mari, dar si la spalarea nisipurilor aurifere de pe Olt si Lotru. Grigore Alexandrescu a compus intr-una dintre chiliile sfantului lacas poezia "Umbra lui Mircea la Cozia", azi una dintre cele mai cunoscute din literatura romana. Manastirea, cu hramul "Sfanta Treime", are o mare insemnatate in cercetarea studiului de cultura si arta a poporului.
×