x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Ponta, modificări la Codul Rutier: Alcoolemia de peste 0,5 mg/l în sânge va fi infracţiune

Victor Ponta, modificări la Codul Rutier: Alcoolemia de peste 0,5 mg/l în sânge va fi infracţiune

07 Oct 2013   •   11:16
Victor Ponta, modificări la Codul Rutier: Alcoolemia de peste 0,5 mg/l în sânge va fi infracţiune
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Uniunea Social Liberală ar putea aproba astăzi forma finală a noului Cod rutier. "Am lucrat la Codul rutier, împreună cu dl ministru Stroe, am lucrat să vedem, să îndreptăm ceea ce e de îndreptat. Acum discutăm la USL să vedem forma finală", a declarat premierul Victor Ponta înaintea reuniunii conducerii USL.

O primă modificare agreată de Guvern se referă la modificarea în actuala lege a obligației care există pentru procurori, judecători de a-l lăsa să conducă pe cel care a comis o infracțiune, respectiv accident soldat cu moartea victimei sau vătămări corporale, grave, alcool, conducere fără permis.

"Acum am modificat acest lucru și numai în situațiile în care procurorii sau judecătorul constată că nu prezintă pericol pentru circulația pe drumurile publice se mai prelungește permisul. Mai pe românește, cel care a comis un accident, care a omorât pe cineva, să nu mai poată conduce din momentul în care s-a produs accidentul până se termină procesul", a adăugat liderul USL.

O altă modificare a noului cod se referă la suspendarea permisului celor care nu plăteau amenzi în 30 de zile.

"Era o mare problemă de aplicare, în sensul că omul își plătea amenda și noi știam că și-a plătit-o și îi suspendam permisul. Acum am găsit o soluție, o discutăm și cu dl Chițoiu, un cont și cu faptul că poliția nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile în acel cont că nu s-a plătit amenda", a detaliat premierul.

O a treia modificare enunțată de Victor Ponta se află în lucru cu Ministerul Justiției și se referă la șoferii care consumă alcool.

"Trebuie să găsim o procedură rapidă în 15 zile, acele 15 zile în care mai ai dreptul să conduci — la contravenții vorbesc, în care judecătorul se pronunță dacă acea dovadă se prelungește sau nu, pentru că ideal ar fi să nu mai conduci după ce ți s-a suspendat permisul. De asemenea, am aplicat regulile europene aplicate în toată Europa referitoare la consumul de alcool. Deci până la 0,2 nu e nici măcar contravenție — înseamnă un pahar de bere — dar de la 0,5 în sus să fie infracțiune, exact cum se întâmplă în toată Europa. (...) De la 0,2 la 0,5 e contravenție, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracțiune", a explicat premierul Victor Ponta.

×