x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce sinecuri au primit foștii senatori și deputați

Ce sinecuri au primit foștii senatori și deputați

de Marius Gîrlașiu    |    05 Sep 2017   •   09:00
Ce sinecuri au primit foștii senatori și deputați

Zeci de aleşi care n-au mai prins loc în Parlament în noua legislatură s-au refugiat în funcţii călduţe după alegerile din decembrie 2016. Unii au ajuns secretari de stat în ministere, alţii au prins sinecuri prin diverse companii şi autorităţi ale statului. Cu sau fără relaţii politice, un lucru este cert: niciunul dintre foştii senatori şi deputaţi nu duce grija zilei de mâine. La fel cum experienţa din Parlament nu a ajutat pe nimeni să-şi găsească un job la privat.

Premierul Mihai Tudose a numit-o, recent, pe Rodica Nassar în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Nassar a fost deputat PSD vreme de patru legislaturi, până în 2016 şi preşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor până în 2015. Iar ca ea sunt mulţi parlamentari din legislatura trecută. Fostul deputat PSD Mădălin Voicu a ajuns secretar de stat în Ministerul Culturii, iar fostul ministru al Apărării şi deputat PSD, Mircea Duşa, a devenit secretar de stat în MApN. De asemenea, Gabriela Podaşcă, fost deputat PSD este secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului. Alţi foşti grei ai Parlamentului au fost unşi în diverse posturi prin votului noului Legislativ, în sesiunea trecută. Fostul senator PNL Teodor Atanasiu a prins un loc în Consiliul de Reglementare al Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), fostul ministrul liberal al Mediului, Sulfina Barbu, a fost numită în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în vreme ce Anca Boagiu, şi ea fost parlamentar PNL, a ajuns în conducerea Curţii de Conturi. Cel mai norocos a fost însă fostul senator ALDE Daniel Barbu. Cu sprijin de la cel mai înalt nivel, Barbu a fost numit de majoritatea PSD-ALDE într-o funcţie cheie: preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Pesediştii, o forţă nucleară...

Alţi trei foşti parlamentari, toţi de la PSD, au fost numiţi anul acesta în fruntea Agenţiei Nucleare pentru Deşeuri Radioactive, deşi CV-urile lor arată că n-au nicio legătură cu domeniul în care activează. Horia Grama, fost deputat PSD, a devenit preşedintele Agenţiei la începutul lui 2017, după care şi-a numit doi consilieri personali, amândoi foşti deputaţi PSD în legislatura trecută. Unul este Andrei Dolineaschi, fostul secretar general al PSD, iar celălalt este Florin Pâslaru, fost lider al grupului PSD din Camera Deputaţilor în 2016.

Alţi au rămas în Casa Poporului

Există şi aleşi care s-au întors Parlament după ce au obţinut diverse sinecuri în fruntea celor două camere, pe lângă grupurile parlamentare sau la cancelariile mai marilor vremii. Fostul senator PSD şi ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, este angajat al grupului PSD din Camera Deputaţilor, “pentru că e bun”, potrivit descrierii făcute de Liviu Dragnea. Vâlcov este eminenţa cenuşie care a lucrat la programul de guvernare al PSD şi cel care a redactat “rechizitoriul” care a dus la debarcarea Guvernului Grindeanu. Şi nu este singurul nume cu greutate cu locul de muncă în Casa Poporului. Fost vicepremier şi ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a devenit director la cancelaria preşedintelui Senatului, C.P. Tăriceanu, după ce a ratat intrarea în Parlament pe listele ALDE. O altă “vedetă” a legislaturii trecute, fostul deputat Mihăiţă Calimente, lucrează acum, prin bunăvoinţa aleşilor, ca secretar general adjunct al Senatului. Calimente a fost deputat vreme de 16 ani, iar mandatul trecut a fost preşedinte al Comisiei pentru controlul Serviciului de Informaţii Externe. În 2016, Calimente a dezertat din PNL şi s-a transferat la ALDE. Tot secretar general adjunct al Senatului a fost numit, la începutul anului, şi fostul senator PSD Timotei Stuparu.

Foştii miniştri din Consiliile de Administraţie

La începutul lunii august, fostul senator PDL şi ministru al Economiei în Guvernul Boc, Ion Ariton, a devenit membru în Consiliul de Administraţie al CFR Călători SA. Numirea lui Ariton este pe o perioadă de patru luni şi vine după revocarea din funcţia de administrator a directorului general în urma expirării mandatului. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Ariton este şi consilier personal la Ministrul IMM-urilor, condus de Ilan Laufer. Fostul pedelist conduce în prezent filiala ALDE Sibiu şi a fost achitat de ÎCCJ în dosarul Gala Bute. Un alt politician cu greutate, fostul ministru de Interne Radu Stroe, a fost numit în Consiliul de Administrație al CFR Telecomunicații SA, în martie 2017.

Fosta şefă a Loteriei Române, Liliana Mincă, politician trecut prin şase partide în şase ani, a devenit, din luna martie, vicepreşedinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, printr-o decizie a fostului premier Sorin Grindeanu. Mincă a activat ultima oară în ALDE.

 Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely (UDMR), a fost numit, în luna martie, în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al fostului premier Sorin Grindeanu. Fost deputat UDMR, Borbely a fost președinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților.

 

×