x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Certuri intestine în PSD pentru funcţii deja amanetate

Certuri intestine în PSD pentru funcţii deja amanetate

de Xenia Croitoru    |    09 Mar 2018   •   11:17
Certuri intestine în PSD pentru funcţii deja amanetate
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Social-democraţii sunt la un pas să-şi aleagă o nouă conducere. Deşi concurenţa pe posturi nu este foarte mare, majoritatea celor care aspiră la un post de vicepreşedinte avându-l deja asigurat, nu au lipsit criticile la adresa lui Liviu Dragnea căruia i se reproşează că alegerile interne au fost organizate astel încât rezultatele să se ştie dinainte, prin impunerea condiţiei ca un candidat să beneficieze de susţinerea organizaţiei judeţene din care face parte, în caz contrar candidatura neputând fi validată.

Astăzi se desfăşoară şedinţa Comitetului Executiv, iar PSD va valida în această şedinţă candidaturile pentru funcţiile de conducere din partid. Nu se vor face alegeri pentru preşedintele partidului, însă vor fi alegeri pentru secretarul general, pentru preşedintele executiv şi pentru vicepreşedinţii partidului. Noutatea este că vor fi 16 vicepreşedinţi pe regiuni, dintre care opt bărbaţi şi opt femei. Candidaturile au fost depuse până ieri şi s-au înscris în cursă, pentru funcţia de vicepreşedinte regional mai multe nume cunoscute din PSD. Pentru regiunea Nord-Est s-au înscris Doina Federovici şi Gabriel Vlase. Pentru regiunea Sud-Est s-au înscris Mirela Furtună şi Marian Oprişan. Pentru Sud, Carmen Dan, iar pentru postul bărbaţilor, Cătălin Rădulescu, Adrian Ţuţuianu şi Şerban Valeca. Pentru regiunea de Sud-Vest, Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu. Pentru Vest candidează Mihai Fifor şi Natalina Intotero, pentru Nord-Vest, Doina Pană şi Gabriel Zetea, pentru Centru, Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif, iar pentru Bucureşti-Ilfov, Gabriela Firea, Daniel Florea şi Robert Negoiţă. În consecinţă, competiţie autentică va exista doar pentru două posturi de vicepreşedinte, Sud şi Bucureşti-Ilfov (ambele posturi, rezervate pentru bărbaţi). În ceea ce priveşte funcţia de secretar general al PSD, aici pentru acest post candidează Codrin Şteănescu şi Marian Neacşu, ultimul fiind actualul deţinător al funcţiei. Pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Viorica Dăncilă, care are susţinerea Gabrielei Firea, Nicolae Bănicioiu şi Ecaterina Andronescu. După validarea candidaturilor la Comitetul Executiv, urmează ca la Congresul de sâmbătă să fie dat şi votul pentru aceste candidaturi. S-au arătat şi nemulţumiţi pentru această formă de alegeri. Pe lângă Codrin Ştefănescu, revoltat s-a arătat şi Cătălin Rădulescu. Acesta a spus că ar putea ajunge până în instanţă dacă nu se schimbă nimic în ceea ce priveşte alegerile din partid deoarece nu este o formă democratică de alegeri. În replică, Liviu Dragnea a spus că deciziile în ceea ce priveşte votul pentru noile funcţii de conducere au fost luate în interiorul partidului de comun acord şi cu cei care au criticat formula de alegeri.

Sper ca într-adevăr sâmbătă să fie o competiţie corectă, o competiţie a proiectelor şi sper ca cel mai bun să câştige, nu neapărat cel dorit de şefi. (...) CEx nu are cum să nu-mi valideze această candidatură, din multe motive. În primul rând, pentru că sunt un vechi pesedist, poate chiar mai vechi decât mulţi din CEx. În al doilea rând, criteriile acelea încă nu sunt foarte clare, din punctul meu de vedere Nicolae Bănicioiu

Dăncilă vrea să fie numărul 2 şi la partid

Deşi iniţial Viorica Dăncilă anunţase că nu va candida la niciun post în conducere lamentându-se că este şi aşa prea ocupată cu conducerea Guvernului şi a Organizaţiei de Femei a partidului, Dăncilă s-a înscris în cursa pentru postul de preşedinte executiv, fiind candidatul agreat de preşedintele Liviu Dragnea. „I-am urat succes. O susţin fără niciun fel de ezitare. O voi vota fără niciun fel de ezitare”, a spus Dragnea. Contracandidaţii ei sunt mai degrabă adversari ai lui Dragnea decât ai lui Dăncilă, dacă este să ne luăm după declaraţiile lor. „Eu cred că la acest congres, care este un congres extraordinar, nu trebuia să facem alegerile. Trebuia să venim cu un document, proiect de ţară, în care să spunem oamenilor cum vedem şi cum gândim noi în continuare creşterea economică a României, şi nu numai economică, cum vedem dezvoltarea educaţiei, cum vedem sănătatea, cum vedem toate domeniile vieţii socio-economice pe următorii 15 - 20 de ani”, a spus Ecaterina Andronescu. Un alt contestatar al lui Dragnea, Codrin Ştefănescu, nu ştie dacă-i va fi validată candidatura la postul de secretar general, el neprimind nici măcar un loc printre delegaţii de la Congresul la care va participa la prezidiu doar din calitate de secretar general adjunct în funcţie.

×
Subiecte în articol: psd funcţii