x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Finul lui Băsescu sau premierul din umbră în locul lui Blaga

Finul lui Băsescu sau premierul din umbră în locul lui Blaga

de Marius Gîrlașiu    |    29 Sep 2016   •   09:30
Finul lui Băsescu sau premierul din umbră în locul lui Blaga

Cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, Vasile Blaga a demisionat ieri din funcţia de copreşedinte al PNL şi din cea de şef al campaniei pentru alegerile parlamentare şi a anunţat că nu va mai candida pentru un mandat de senator. Cu nici trei luni rămase până la scrutinul din decembrie, degringolada din PNL şi luptele din interiorul partidului ar putea scăpa de sub control în absenţa unei mâini de fier care să reprezinte tabăra vechilor pedelişti. Cătălin Predoiu, Gheorghe Falcă sau Ilie Bolojan sunt numele vehiculate pentru a-i lua locul lui Blaga.

Îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să le cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac”, şi-a motivat Blaga retragerea fulger de la vârful PNL. Procurorii DNA Ploieşti l-au pus pe liderul PNL sub control judiciar pentru trafic de influenţă într-un dosar care vizează finanţarea PDL din 2009, însă Blaga a refuzat să le dea declaraţii procurorilor. În acelaşi caz, sunt urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, dar şi omul de afaceri Horaţiu Berdilă. Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit prin interpuşi, în trei rânduri, suma de 200.000 de euro, plus încă 500.000 de euro din partea fostului edil. DNA a descris ieri o înţelegere din anul 2009 între Blaga şi “Pinalti” privind finanţarea PDL. “Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să cotizeze pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte", au transmis procurorii. Cu zâmbetul pe buze, Elena Udrea a sosit şi ea la audieri la scurt timp după plecarea lui Blaga de la DNA Ploieşti. “Toate partidele sunt finanţate la fel”, a spus Udrea la ieşirea din sediul DNA.

De la Paris, cu dragoste!

Din cauza controlului judiciar, Blaga nu va mai candida în iarnă nici pentru un loc de senator, chiar dacă urma să deschidă lista pentru Senat din judeţul Timiş. Criteriile de integritate adoptate de PNL în decembrie 2015 le interzic celor aflaţi sub control judiciar să candideze pentru funcţii publice. Fără un program de guvernare şi în plină agitaţie pentru stabilirea listelor parlamentare, vechii pedelişti au rămas fără stăpân după demisia lui Vasile Blaga. În interiorul partidului există acum trei scenarii pentru viitorul apropiat. Două dintre ele, un Congres organizat în grabă înainte de alegeri sau numirea unui preşedinte unic de către Biroul Politic Naţional, pe modelul liderilor de organizaţii, par să aibă şanse mici de reuşită cu trei luni rămase până la parlamentare. Tabăra pedeliştilor va forţa cel mai probabil desemnarea unui co-preşedinte din partea vechiului PDL, mai ales după succesul vechilor primari pedelişti la alegerile locale. Printre variantele cu cele mai mari şanse se numără primarul Aradului, Gheorghe Falcă, cel care şi-ar dori oricum să candideze pentru şefia PNL la viitorul Congres sau Cătălin Predoiu, învinsul liberalilor la alegerile locale din Capitală. În calcule ar putea intra şi numele secretarului general Ilie Bolojan, cel care s-a ocupat în vară de campania electorală, chiar dacă Bolojan face parte din aripa liberală. Aflată ieri la Paris, Alina Gorghiu a anunţat că se va întoarce mâine în ţară, însă varianta ca Gorghiu să rămână preşedinte unic până la alegeri pare una lipsită de suportul ambelor tabere. ”PNL este, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de prim-ministrul Dacian Cioloş, o forţă care îşi doreşte schimbarea în bine şi până la capăt a României”, a reacţionat Gorghiu după demisia lui Blaga.

 

 

×