x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legile Justiţiei, dezbătute în mare secret la Bruxelles

Legile Justiţiei, dezbătute în mare secret la Bruxelles

de Marius Gîrlașiu    |    09 Noi 2017   •   12:19
Legile Justiţiei, dezbătute în mare secret la Bruxelles

Comisia Europeană i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să aştepte avizul Comisiei de la Vene­ţia în privinţa Legilor Justiţiei, aflate pe masa „Comisiei Iordache” din Parlament. Informaţia a fost difuzată de publicaţia Politico.eu, care citează un oficial al CE de la Bruxelles. Tudo­rel Toader susţine că avizul experţilor de la Veneţia ar fi necesar doar pentru procedura de numire a procu­rorilor şefi, nu şi pentru pachetul de legi, în ansamblul său.
Ministrul Tudorel Toader s-a deplasat marţi la Bruxelles, unde s-a întâlnit în mare secret cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu Vera Jurova, comisarul european pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen. Excursia la Bruxelles a fost învăluită în mare mister la Bucureşti, întrevederile lui Tudorel Toader cu oficialii europeni fiind anunţate doar pe agenda oficială a CE, nu şi în programul oficial al ministrului. Marţi seara, la scurt timp după întâlnirea dintre Tudorel Toader şi Frans Timmer­mans, publicaţia Politico.eu a scris că prim-vicepre­şedintele CE i-a sugerat minis­trului român ca experţii Comisiei de la Veneţia să consulte proiec­tele de modifi­care a Legilor Justiţiei, care au generat protes­tele anticorupţie de duminica trecută. Un oficial al CE citat de Politico a dezvăluit că în timpul întâlnirii cu Tudorel Toader, Frans Timmermans i-ar fi reamintit acestuia „valoarea transmiterii proiectului de lege Comisiei de la Veneţia, care să îşi exprime punctul de vedere”. Tot marţi, în ziua în care ministrul Justiţiei s-a deplasat la Bruxelles, preşedintele CE, Jean Claude Juncker, a transmis că România nu merită să intre încă în spaţiul Schengen pentru că, spre deosebire de Bulgaria, ţara noastră trebuie să depună mai multe eforturi pentru eradicarea corupţiei.

Spre deosebire de Bulgaria, Româ­nia încă trebuie să facă mai multe pentru eradicarea corupţiei, iar acesta este principalul motiv pentru care nu poate intra încă în spaţiul Schengen. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene

MJ: A fost un „schimb de opinii”

Întors în ţară, Tudorel Toader a precizat că avizul experţilor europeni ar fi necesar doar pentru procedura de numire a procu­rorilor şefi (DNA, DIICOT, Parchetul General), nu pentru pachetul de reformă, în ansamblul său. „Discuţia cu Timmer­mans referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia are în vedere recomandarea privind numirea procurorilor de rang înalt”, a susţinut ministrul în faţa presei. Toader a mai spus că discuţia cu Frans Timmermans a durat o oră şi 15 minute, fără să existe timpul necesar pentru a fi discu­tate toate propunerile din proiect. S-au atins, în schimb, cele mai sensibile puncte: statutul Inspecţiei Judiciare, numirea procu­rorilor-şefi, răspunderea magistraţilor şi pragul pentru abuzul în serviciu.

Potrivit unui comunicat al MJ, emis abia ieri-dimi­neaţă, Toader şi Timmermans au avut „un schimb de opinii cu privire la stadiul înde­plinirii recomandărilor din cadrul MCV”, iar ministrul Justiţiei „a prezentat în detaliu stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor Justi­ţiei”. La sfârşitul lunii trecute, Liviu Dragnea declara că majoritatea PSD-ALDE va trece reforma Justiţiei prin Parlament, fără a mai aştepta avizul Comisiei de la Veneţia referitor la procedura de numire a procurorilor-şefi. „Pentru mine, nu mi se pare important. Noi ducem legile la capăt la adoptare. Ce spune Comisia de la Veneția, că spune în decem­brie, că spune în ianuarie, putem să facem după aia o completare la lege, dar nu stăm cu toate legile Justiției așteptate până când ne spune Comisia de la Veneția că trebuie să numească X sau Y”, spunea liderul PSD. În acest moment, draftul solicitării de aviz din partea Comisiei de la Veneţia, elaborat de Ministerul Justiţiei, se află pe masa Comisiei speciale a Parlamentului pentru legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache (PSD).

 

Săptămâna viitoare, pe 14 noiem­brie, CE va publica raportul inter­mediar privind stadiul îndeplinirii de către România a celor 12 reco­mandări din ultimul raport MCV, iar Tudorel Toader a spus că se aşteaptă la un raport „echilibrat şi obiectiv, care să constate evoluţii în îndeplinirea fiecăreia dintre cele 12 recomandări".

Parlamentul va decide dacă este necesară sau nu acea solicitare (către Comisia de la Veneţia - n.r). Parlamentul va constata în funcţie de textele pe care le va adopta dacă este necesar sau nu. Dacă vom constata că este necesar, vom solicita, dacă nu, nu vom solicita. Florin Iordache, deputat PSD

DNA a cerut respingerea în bloc

DNA şi Parchetul General au cerut, ieri, respin­gerea în bloc a proiectelor pentru modificarea legilor Justiţiei, de către CSM. Procurorii DNA au transmis că „se impune o poziţie fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acor­darea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ”, având în vedere că nu s-a făcut o consultare prealabilă a magistraţilor şi că nu există „o expunere de motive corespunzătoare şi studii de impact”. Potrivit Parchetului General, legile Justiţiei „nu sunt fundamentate pe un studiu de impact şi pe o consultare prealabilă a magistraţilor, conţine corelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România”. Plenul CSM va da astăzi un aviz pe legile justiţiei asumate de coaliţia PSD-ALDE, după ce varianta iniţială, a fostului ministruTudorelToader, a fost respinsă în bloc.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana