x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Meteorolog ANM: Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire; ploile vor pune stăpânire pe întreaga ţară

Meteorolog ANM: Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire; ploile vor pune stăpânire pe întreaga ţară

16 Aug 2015   •   17:14
Meteorolog ANM: Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire; ploile vor pune stăpânire pe întreaga ţară
Sursa foto: Paolo74s/Getty Images/iStockphoto

Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire în zilele următoare, cu temperaturi maxime ce nu vor depăşi 26 de grade Celsius, mult sub cele normale pentru această perioadă, iar ploile vor pune stăpânire pe întreaga ţară, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

"Temperaturile scad semnificativ în zilele următoare. Mâine (luni, 17 august n.r.), maximele se vor încadra între 23 şi 33 de grade la nivelul întregii ţări, cu cele mai ridicate valori în sud-estul ţării, iar marţi maximele vor fi, în general, între 19 şi 29 de grade Celsius. Scăderea temperaturii va continua până joi, în data de 20 august, când vom avea temperaturi maxime cuprinse între 19 şi 26 de grade Celsius, ceea ce înseamnă valori cub cele normale pentru această perioadă. La noapte va ploua mai mult în partea de sud-vest a ţării, iar luni şi marţi vor fi ploi efective în toată ţara", a precizat specialistul ANM.

Potrivit meteorologului, cantităţile de apă vor depăşi, local, 20 de litri/mp şi, izolat, mai ales la deal şi la munte, 40 de litri/mp, fiind, de asemenea, condiţii de grindină.

"Cantităţile de apă menţionate le aşteptăm în aproximativ 48 de ore, dar cele cu caracter torenţial pot să fie însă şi într-o oră. Va continua să plouă până la mijlocul săptămânii viitoare, iar după aceea ploile se mai restrâng. Deci, vor fi ploi, luni şi marţi în toată ţara, miercuri şi joi, îndeosebi în jumătatea de sud-vest a ţării, adică în Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Transilvania şi după aceea se vor restrânge spre vestul şi sud-vestul ţării şi vor mai slabi şi în intensitate. Acest lucru se va întâmpla însă după data de 20 august", a subliniat meteorologul de serviciu.

În ceea ce priveşte prognoza pentru Bucureşti, sursa citată a menţionat că va ploua de luni până joi inclusiv, ulterior reducându-se şansele de ploaie, însă vremea se va răci şi în Capitală.

"Aerul foarte rece care va ajunge la noi, dar şi norii şi ploile care vor fi în reprize, vor duce la o scădere de temperatură şi la Bucureşti. Mâine (luni n.r.), vom avea în Bucureşti 28 - 29 de grade Celsius, iar după aceea valorile maxime vor fi tot în scădere. Marţi, o să fie în jur de 26 - 27 de grade Celsius, miercuri în jur la 23 de grade, iar joi temperaturile o să mai crească puţin şi abia în a doua jumătate a săptămânii o să ne apropiem de ceea ce ar trebui să avem în mod normal în această perioadă, adică maxime de 32 - 33 de grade Celsius", a explicat specialistul ANM.

Acesta a adăugat că pe Litoralul Mării Negre, vremea se va menţine frumoasă până luni seara, însă ulterior ploile se vor extinde şi în aceste zone.

"Luni spre marţi, dar şi marţi şi miercuri, o să fie temporar reprize de ploaie, iar după data de 20 august vor scădea şi aici şansele de ploaie. Acest lucru nu înseamnă că nu va mai ploua deloc, ci că devin tot mai dese momentele cu soare şi ploile tot mai rare, dar vremea frumoasă ar putea să fie din nou la sfârşitul săptămânii, pentru că temperaturile scad şi pe Litoral. Mâine (luni n.r), vor fi 29 de grade Celsius pe Litoral, marţi nu vor depăşi 26 de grade, iar miercuri şi joi vor fi chiar sub 26 de grade Celsius. Abia în weekend o să revină la valori de 26-27 de grade şi o să fie ceva mai bine". a menţionat meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

În opinia acestuia, nu există semnale ca până pe data de 25 august să se mai înregistreze caniculă la nivelul întregii ţări, însă nu sunt excluse astfel de episoade chiar pentru luna septembrie, ţinând cont de climatologia României.

"Nu avem semnale ca, până pe data de 25 august, să mai fie caniculă, de exemplu, dar rămâne de văzut pentru că, uneori şi în luna septembrie, dacă ne referim la climatologia României, poate să fie caniculă. Deocamdată, nu avem niciun semnal pentru luna septembrie ca să detaliem acest lucru. După cum spuneam pentru săptămâna care urmează nu mai este vorba de caniculă nicăieri, niciunde, dimpotrivă vorbim de vreme răcoroasă", a arătat specialistul ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare de vreme rea, valabilă în toată ţara, în intervalul 16 august, ora 23,00 - 18 august, ora 23,00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în toată ţara. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor avea şi aspect de vijelie, în noaptea de duminică spre luni, 16/17 august, în Banat şi Oltenia, apoi şi în celelalte regiuni.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în 24 de ore se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 de litri/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în zonele de deal şi de munte, 35 - 40 de litri /mp. De asemenea, vor fi şi căderi de grindină.

În Dobrogea, manifestări ale instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia din noaptea de luni spre marţi  

×
Subiecte în articol: meteo anm