x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Locuinţa mea de vară e în SUA. VACANȚA CU CASĂ LA SCHIMB, APROAPE GRATIS

Locuinţa mea de vară e în SUA. VACANȚA CU CASĂ LA SCHIMB, APROAPE GRATIS

de Elena Cristian    |    01 Apr 2015   •   22:05
Locuinţa mea de vară e în SUA. VACANȚA CU CASĂ LA SCHIMB, APROAPE GRATIS

Conceptul lansat în anul 1985 în Statele Unite a început să prindă și la români. Faci schimb temporar de locuințe și te poți bucura de o vacanţă ieftină, fără să plăteşti cazare, oriunde în lume.

Sistemul este simplu. Dacă dețineți o casă sau un apartament într-o zonă turistică de interes, puteți petrece un concediu în condiții extrem de bune, într-o altă parte a lumii, găsind pe internet un străin interesat să viziteze România. Schimbul de locuințe se face pentru 1-2 săptămâni, sau chiar mai mult. Dar, pentru a intra în sistem, trebuie mai întâi să va înscrieți pe un site specializat care intermediază schimbul de case. Pentru o taxă anuală care variază între 50 și 100 de euro, intrați în baza de date, vă puneți casa la dispoziție pentru perioada dorită și luați legătura cu străinii care fac același lucru.

O comunitate de oameni amabili şi primitori
Iniţial, le propuneți schimbul de case celor din orașul în care vreți să ajungeți. Un român care a experimentat deja astfel de vacanțe ne-a povestit că începutul a fost oarecum descurajator pentru că s-a lovit de multe răspunsuri negative: “Nu planificăm o vacanță în România”.

“Pot număra pe degetele de la o mână răspunsurile celor care au fost foarte încântați de mesajul nostru și și-au planificat pentru acel an, sau pentru următorul, o vacanță în România. Și toți erau străini care auziseră de la prieteni că România e frumoasă sau care mai fusesera în România și și-ar fi dorit să viziteze și zona noastră, Bucovina”. Dar în cele din urmă a reușit.

“Prima noastră experiență “afară” a fost în toamna anului trecut, atunci când am mers cu ajutorul acestui sistem la Paris. Am stat, aproape gratis, 5 zile în centrul Parisului, acolo unde cazarea sare bine de 100 de euro camera, pentru o zi. Am spus aproape gratis, pentru că familiei care ne-a primit i-am plătit o sumă modică pentru cazarea noastră, ei nedorind să vină în România curând, dar fiind foarte amabili și primitori, așa cum sunt circa 90% dintre cei înscriși în aceste comunități”, ne-a povestit bucovineanul.

O altă parte bună a acestui tip de turism este că vă puteți planifica vancanțele din timp, astfel încât nici costul transportului să nu fie o problemă. “Planurile s-au aglomerat deja și pentru 2016. SUA, Finlanda, Polonia, Ungaria sau Grecia sunt doar câteva dintre țările de unde am primit mesaje pozitive și unde am încheiat deja “protocoale” de schimb de case pentru următorii doi ani.”

Deși acest sistem de turism este foarte popular în lume, în România nu a prins foarte bine, spune Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45. “In primul rând, a venit acum 20 de ani, când românii nu erau, mental, pregătiți pentru așa ceva. În plus, românul are simțul proprietății foarte dezvoltat, nu prea înțelege el cum este să fii proprietar pe viață, dar doar pe o săptămână! România are cel mai mare număr de proprietari de casă din întreaga Europă. În al treilea rând, putea să fie o țeapă...”. Burcea mai spune că țara noastră ar putea atrage mai mulți turiști pe acest segment de turism, însă nu va fi o explozie.

______________

“Diferenţele se văd în buzunar. Nu plăteşti cazarea. Iar la unele schimburi poţi beneficia chiar şi de maşină, pe lângă casă. Un alt atuu este faptul că îţi programezi schimburile de case din timp, astfel încât ştii data când vei merge la familia X din ţara Y şi astfel îţi poţi cumăra biletele de avion din timp, ieftine. Exemplul cel mai elocvent e cel de la Paris: familia cu care am făcut schimbul avea pregătit pentru musafiri un întreg dosar despre împrejurimi, despre Paris, despre cum să te descurci acolo. Ne-au îndrumat zi de zi spre cele mai bune locuri de vizitat, spre cele mai bune restaurante sau către mijloacele de transport.”

SITE-URI SPECIALIZATE ÎN SCHIMBUL DE CASE
www.homeexchange.com
www.trocmaison.com
www.intervac-homeexchange.com
www.exchangezones.com
www.itamos.com
www.stay4free.com
www.easyhomeexchange.com

AVANTAJE
- costuri zero la cazare (suportați doar cheltuielie pentru drum și distracție)
-condiții de cazare foarte bune (de obicei minimum 2 camere)
-confort peste un hotel mediu

DEZAVANTAJE
- schimbul nepotrivit de locuințe, care conform statisticilor de pe site-urile specializate ajunge la aproximativ 1%. (descrieri false ale reședinței, stricăciuni pe care le puteți găsi în casa dumneavoastră la întoarcere)

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII: BUDAPESTA
A venit primăvara, un bun prilej de a ne gândi unde să mergem în vacanță. Iar dacă vreți să evadați pentru câteva zile, trebuie să țineți cont de vreme. Fiecare destinație are un farmec aparte, însă dacă nu o vizităm în momentul potrivit s-ar putea să avem parte de mici neplăceri. Există multe destinații de vacanţă de care ne putem bucura primăvara, dar pentru această săptămână vă recomandăm Budapesta, capitala Ungariei. Pentru că vara este destul de cald și umed, primavara este cel mai bun moment de a vizita acest oraș, cunoscut și sub numele de Parisul Europei de est. Budapesta își primește turiștii într-un decor spectaculos de-a lungul Dunării, cu monumentele cosmopolite și străzi liniștite. Vă puteți bucura de câteva zile de relaxare la prețuri accesibile. Puteți merge cu mașina, vacanțele la Budapesta fiind și cele mai ieftine city-breakuri pe care le puteți avea într-un oraș european. Distanța București-Budapesta, de exemplu, este de 800 km. Pentru trei zile de cazare, într-un hotel de 3 stele, plătiți în jur de 55 de euro de persoană, fără mic dejun. Iar dacă v-am captat atenția, vă spunem că luna aceasta, la Budapesta, are loc Festivalul Primăverii, cel mai important festival cultural al Ungariei.


Festivalul Primăverii / 10-26 aprilie, Budapesta
Peste 200 de evenimente: spectacole, proiecţii de filme, reprezentaţii de teatru, muzicale şi de dans găzduite în diverse stabilimente culturale din Budapesta.

×