x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Îmbrăcămintea viitorului are grijă de sănătatea ta!

Îmbrăcămintea viitorului are grijă de sănătatea ta!

de Marina Constantinoiu    |    09 Sep 2013   •   16:30
Îmbrăcămintea viitorului are grijă de sănătatea ta!
“Futurotextiles”, o expoziţie inedită, în care inovaţia tehnologică atinge uneori cote ştiinţifico-fantastice

Cum ar fi dacă n-aţi mai fi nevoiţi să mergeţi des la medic pentru a vă verifica starea sănătăţii, pentru că bluza pe care o purtaţi face asta? Aţi visat vreodată cu ochii deschişi? V-aţi gândit cum aţi putea revoluţiona viaţa de zi cu zi? Unii cu asta se ocupă. Iar munca lor a fost adunată într-o expoziţie inedită şi itinerantă.

Itinerantă în România

“Futurotextiles”, unul dintre cele mai importante şi mai interesante evenimente culturale organizate de Institutul Francez, va fi vernisată marţi, la Timişoara, în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Philippe Gustin.

Expoziţia "Futurotextiles" va fi itinerată în toamna aceasta în România, la iniţiativa Institutului Francez, din 10 până pe 29 septembrie la halele TIMCO din Timişoara şi din 15 octombrie până pe 22 noiembrie la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Acest eveniment va deschide sezonul cultural francez, care debutează în septembrie şi se va încheia în martie 2014, relatează Mediafax.

Rochia din microbi

Dar ce înseamnă, de fapt, “Futurotextiles” (“textilele viitorului”)? În această a treia ediţie a expoziţiei "Futurotextiles", inovaţia tehnologică atinge uneori cote ştiinţifico-fantastice şi se îmbină cu arta şi cu moda haute couture. Vizitatorii pot vedea, printre altele: un pulover care verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpşuni, perdele din fibră optică şi o rochie din celuloză care creşte singură, fără cusături, produsă de microbii care provoacă fermentarea vinului.

Ideea a pornit din Franţa

Proiectul "Futurotextiles" s-a născut în urma avântului tehnic şi cultural al oraşului Lille, din nordul Franţei. La iniţiativa asociaţiei Lille3000, cea care a coordonat activităţile culturale pe parcursul anului 2004, când oraşul Lille a fost Capitală culturală europeană, expoziţia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinţări ale textilelor contemporane, de la creaţia artistică la ştiinţe aplicate.

De la prima ediţie, în 2006, "Futurotextiles" a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediţii, expoziţia actuală include noile descoperiri şi pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer şi pe invenţii demne de autorii de cărţi ştiinţifico-fantastice.

Trei părţi

Expoziţia este compusă din trei părţi: cea pedagogică, în care sunt explicate originile şi diversitatea textilelor, cea ştiinţifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor, şi cea artistică, pentru că noile fibre şi proprietăţile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii şi designerii.

"Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de acoperire a textilelor cu un strat protector, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice. Textilele bio-senzoriale, de exemplu, îţi pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice", a declarat Caroline David, curatoarea expoziţiei.

Detalii despre inedita expoziţie, precum şi imagini cu produsele futuriste pot fi găsite pe site-ul oficial al acesteia.

×