x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Frigul măreşte riscul de infarct

Frigul măreşte riscul de infarct

de Magda Marincovici    |    07 Dec 2010   •   16:25
Frigul măreşte riscul de infarct
Sursa foto: /Thinkstock

141444-thinkstock106373561.jpgCercetătorii britanici vin cu noi argumente potrivit cărora frigul măreşte riscul de infarct miocardic. În acest sens, revista British Me­dical Journal a publicat recent un studiu care avertizează că scăderea temperaturii cu un singur grad creşte cu 2% riscul de infarct în decursul a 28 de zile de la coborârea mercurului în ter­mometru. Cercetătorii au monitorizat 85.000 de persoane spi­talizate cu diagnosticul de infarct în perioada ianuarie 2003-decembrie 2006 din Marea Britanie. Studiul avertizează că, în ca­zul scăderii temperaturii, primele 15 zile de la acest fenomen sunt critice pentru persoanele predispuse la boli cardiovascula­re. De asemenea, studiul atrage atenţia că persoanele cu vârste în­tre 75 şi 84 de ani reprezintă categoria cea mai vulnerabilă la frig, la care se adaugă pacienţii afectaţi de cardiopatie coronariană.

Riscul de infarct miocardic în cazul persoanelor vulnerabile ar putea fi diminuat în mod considerabil prin avertismente ţintite. Două sunt căile ce pot contribui la prevenirea acestor atacuri de cord: mass-media şi medicii. Autorii unor asemenea studii sunt de părere că emisiunile radio-tv, ru­bricile meteo din presa scri­să care informează asupra modificărilor de temperatură să fie astfel concepute încât să permită o mai bună comunicare a informaţiilor, formatele lor să capteze şi să fixeze informaţia. În privinţa medicilor, auto­rii studiilor îşi îndreaptă atenţia spre medicul de familie, cel care este la curent cu istoricul bolilor tuturor pacienţilor pe care-i are pe listă.

Astfel, medicul de familie are menirea de a-i convinge pe aceşti pacienţi asupra riscurilor suplimentare la care se expun o dată cu venirea sezonului rece. Tot de prevenirea acestor accidente ale inimii ţine şi vaccinarea antigripală. Astfel, organismul este apărat de virusurile gripale şi scutit de efectele nefaste ale episoadelor gripale. Un rol important îl are vestimentaţia. Aceasta trebuie să fie lejeră, uşoară, confecţionată din materiale naturale, călduroase. Fularul, căciula şi mănuşile sunt accesorii care contribuie la conservarea temperaturii corpului şi, astfel, la prevenirea unui accident cardiac. Şi încă un sfat: alcoolul n-are nici o legătură cu încălzirea corpului. Dimpotrivă, este inamicul inimii! 

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei