x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu exista cadere de calciu

Nu exista cadere de calciu

12 Apr 2006   •   00:00

Ai ameteala, nu te mai tin genunchii, te sufoci... In mod gresit, aceste simptome sunt puse pe seama caderii de calciu. In realitate, pot fi atacuri de panica sau stare de stres.

Ti s-a facut rau la serviciu? Ai o cadere de calciu. Te simti ametita? Ai lipsa de calciu. Ti s-au inmuiat genunchii in autobuz? Aceeasi lipsa de calciu este de vina. Deseori se gaseste o persoana atotcunoscatoare care te fixeaza cu privirea si cu vocea ferma da verdictul: "Lipsa de calciu". Calciul este acuzat pe nedrept pentru orice stare de rau. In realitate, nu exista cadere de calciu din punct de vedere medical. Adevarata hipocalcemie este destul de rara si apare in urma unei disfunctii a glandelor paratiroide. Dr. Corina Neamtu, medic primar endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", ne dezvaluie adevarul despre calciu, unul dintre cele mai importante minerale ale organismului.

Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in organism: un kilogram-un kilogram si jumatate. O mare parte din cantitatea de calciu este fixata in oase si dinti, iar restul este distribuit in tesuturi si lichide biologice. Concentratia calciului in sange este mentinuta intre 9 si 11 mg%. Valorile sunt in general mai crescute la barbati decat la femei si au tendinta usoara de a scadea o data cu varsta.

Oase, dinti, muschi

Principala functie a calciului in organism este ca, impreuna cu fosforul, sa consolideze si sa mentina in stare buna de functionare scheletul si dintii. De asemenea, calciul nu poate fi absorbit decat in prezenta unei cantitati suficiente de vitamina D. Calciul are un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, contractia musculara fiind dependenta de prezenta calciului. Legaturile dintre impulsul nervos si contractia musculara propriu-zisa se fac numai prin intermediul ionilor de calciu. Astfel se explica efectul spectaculos al administrarii intravenoase de calciu, care determina rapid senzatia de caldura, disparitia spasmelor musculare, restabilirea valorilor normale ale tensiunii arteriale. Impreuna cu magneziul, calciul este responsabil de sanatatea sistemului cardiovascular. Tot calciul impreuna cu alti ioni (potasiu si sodiu) asigura ritmul regulat al inimii. De asemenea, calciul ajuta in tratamentul insomniilor. Prin stabilizarea membranelor celulare, calciul micsoreaza amploarea proceselor alergice. Acesta este si motivul pentru care in cazul unor reactii alergice (rinite, urticarie, astm etc.) sunt recomandate doze adecvate de calciu.

Stresul e de vina

Potrivit medicului Corina Neamtu, numerosi pacienti, mai ales femei, ajung la cabinetul de endocrinologie acuzand asa-numita "cadere de calciu", insotita de tulburari de inghitire, senzatie de sufocare si senzatie de corp strain in gat. Sunt in general persoane foarte ocupate, care nu au timp liber, care muncesc intens. Evident ca, dupa ce sunt investigate, acestor persoane nu li se descopera o tulburare organica. Medicului endocrinolog nu ii ramane decat sa le indrume catre un serviciu de psihoterapie, considerand ca acuzele lor sunt psihosomatice si legate de un stres major sau de un stres cronic zilnic. Chiar si pacientele recunosc ca asa-zisele caderi de calciu dispar in perioadele de odihna, in concediu, ceea ce demonstreaza ca nu sunt tulburari organice. Uneori, in cazul acestor persoane se asociaza calciul in terapie chiar si numai pentru efectul placebo.

Calciul insa nu trebuie administrat in exces, cu toate ca surplusul se elimina urinar. De obicei, un anxiolitic usor sau chiar un consult psihiatric, daca acuzele sunt intense, rezolva problema. In mod normal, modificarile concentratiei calciului sunt minore si apar la femei in perioada premenstruala, cand se poate observa o usoara tendinta de scadere a calciului ionic. Aceasta este implicata si in aparitia sindromului premenstrual.

Deficienta de calciu poate aparea din cauza unei alimentatii sarace in calciu sau din cauza aportului scazut de vitamina D. Hipocalcemia survine secundar unor boli cronice (hepatice, renale, pancreatice) sau din cauza unei scaderi a functiei glandelor paratiroide, glande ce mentin calciul in concentratii normale. Un alt factor important care dezechilibreaza calciul este abuzul de medicamente (diuretice, anticonceptionale, cortizon, prednison).

CONSECINTE. In formele severe ale deficitului de calciu apare tetania: contracturi care cuprind cea mai mare parte a musculaturii corpului, inclusiv cea respiratorie, ce pun viata persoanei respective in pericol. Alte consecinte majore ale lipsei de calciu sunt malformatiile osoase, determinand rahitismul la copii si osteoporoza la adulti.

OSTEOPOROZA. Denumita "boala oaselor fragile", osteoporoza se caracterizeaza prin diminuarea densitatii minerale osoase, cu cresterea fragilitatii osului. Substanta osoasa densa este degradata treptat fara a se mai forma integral. In acest fel, structura osoasa devine tot mai fragila, crescand riscul de producere a fracturilor. Astfel, fractura poate surveni chiar si atunci cand osul este supus unui traumatism minor sau nici macar atat. Combaterea osteoporozei implica in primul rand prevenirea ei si incepe din copilarie si continua toata viata.

ALIMENTATIE. Principalele surse naturale de calciu sunt laptele si produsele lactate, galbenusul, produsele din soia (branza tofu), unele legume (varza alba, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, salata, telina, mazarea, fasolea boabe) si fructe (caisele, prunele, smochinele, nucile). Doza zilnica recomandata este de 900 de miligrame de calciu. Alaturi de alimentatie, asimilarea calciului este favorizata si de expunerea rationala la soare, care asigura cantitatea necesara de vitamina D.
SFATUL MEDICULUI
Dr. Corina Neamtu spune ca manifestarile hipocalcemiei adevarate sunt urmatoarele: furnicaturi in membre, contractii musculare spontane la diverse grupe de muschi (maini, picioare, trunchi, fata), dificultati la inghitirea alimentelor, senzatii de amorteli ale mainilor, tulburari de concentrare a atentiei, stare de insomnie, palpitatii, dureri abdominale (uneori violente). In rest, alte simptome invocate de pacienti, cum ar fi transpiratia excesiva, starile depresive, irascibilitatea, senzatia de lipsa de aer nemotivata, nu sunt specifice lipsei de calciu. In general, acestea apar in falsele "caderi de calciu".
STIRI
CUPLU. Un studiu american bazat pe 500.000 de cupluri confirma ca imbolnavirea unuia dintre soti afecteaza si sanatatea celuilalt. Perioada cea mai periculoasa pentru persoana care trebuie sa aiba grija de cel bolnav este in primele 30 de zile de la aflarea diagnosticului. Potrivit profesorului Christakis, consecintele negative apar din cauza stresului si pierderii sprijinului emotional, social si financiar o data cu imbolnavirea partenerului de viata. Autorii studiului mai precizeaza ca imbolnavirea unui membru al familiei poate avea impact si asupra copiilor sau a prietenilor foarte apropiati.

INFECTII. Ingrijorare mare in mai multe spitale pariziene. O bacterie responsabila de infectii urinare care a devenit rezistenta la antibiotice a infectat 313 persoane in doi ani. Enterococul Rezistent la Vancomicina (ERV) a provocat moartea a trei dintre aceste persoane. Pericolul este ca aceasta bacterie poate transmite rezistenta altor bacterii mult mai patogene: stafilococii. Daca stafilococul, deja rezistent la numeroase antibiotice, devine rezistent si la vancomicina, ar fi o catastrofa, avertizeaza dr. Vincent Jarlier, responsabil pentru infectiile nosocomiale in cadrul directiei de sanatate a Parisului.

VITAMINA D. Persoanele care beneficiaza de un aport crescut de vitamina D sunt ferite de cancerul de pancreas, se arata intr-un studiu american. Din copilarie, impreuna cu calciul, vitamina D ocupa un rol important in formarea oaselor. Dar aceasta vitamina are si o actiune preventiva asupra anumitor forme de cancer. Vitamina D este produsa de organism prin expunerea la soare. Astfel, s-a constatat ca in tarile insorite frecventa cancerelor de pancreas, de san si de colon este redusa.
×
Subiecte în articol: vitamina calciu calciul sanatatea noastra