x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum poate fi prevenit accidentul vascular

Cum poate fi prevenit accidentul vascular

11 Mar 2018   •   12:56
Cum poate fi prevenit accidentul vascular

Nu doar leșinul, sângerarea sau un accident grav ar trebui să ne alarmeze să cerem asistență de urgență, ci și aceste semne aparent lipsite de importanță care anunță un accident vascular cerebral.

 

Starea de confuzie apărută brusc și dificultățlei de vorbire sunt primele simptome ale accidentului vascular cerebral (AVC). Bolnavul își găsește cu mare greutate cuvintele potrivite, limbajul devine incoerent sau de neînțeles. Pot să apară, de asemenea, dificultăți de percepere a discursului celorlalți.

Accidentele ischemice tranzitorii nu trebuie ignorate!

Așa-numitele „accidente mici” produc aceleași simptome ca un accident major, dar acestea dispar după câteva ore, fără a lăsa sechele. Totuși, aceste accidente trebuie tratate cu toată seriozitatea! În aproximativ 40% din cazuri, sunt premergătoare unui accident vascular cerebral major.

În cazul în care crezi că e posibil să fi suferit un AIT, mergi neapărat la medic. Vi fi supus unor investigații nedureroase: un examen Doppler sau RMN. Astfel, medicul va putea constata dacă prezinți ateromatoză carotidiană, adică dacă au fost afectate vasele gâtului care merg la creier. Atunci când carotidele sunt astupate mai mult de 70%, se impune efectuarea unei intervenții chirurgicale vasculare, pentru îndepărtarea plăcii de aterom. Antena 3

×