x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Păcatele reale și inventate ale tiroidei

Păcatele reale și inventate ale tiroidei

de Florin Condurateanu    |    04 Sep 2017   •   18:15
Păcatele reale și inventate ale tiroidei

Interviu cu medic primar doctor, şef de lucrări, Monica Gheorghiu de la Institutul de Endocrinologie “C.I.Parhon”.

Florin Condurăţeanu.- Doamnă doctor Monica Gheorghiu, poporul a făcut din glanda tiroidă un veritabil paratrăznet pentru acuzaţiile că aduce multe suferinţe. Să începem cu vinovăţia auzită cum că ochii bulbucaţi, ieşiţi din orbite au o vinovată, tiroida. E adevărat?

Dr Monica Gheorghiu.- E vorba de boala Basedow, chiar o maladie a tiroidei. Simptomul sesizabil sunt ochii bulbucaţi, sticloşi, care nu mai sunt acoperiţi de pleoape, și de aici şi o rea umidificare a ochilor. Este o boală autoimună - anticorpii imunităţii sunt derutaţi, în loc să atace agresorii, atacă propriile organe, în speţă tiroida. Boala Basedow înseamnă un exces de hormoni tiroidieni şi endocrinologul este cel care stabileşte tratamentul. Este vorba de o hipertiroidie.

F.C.- O altă vinovăţie rostită de popor sună cam aşa: “Simt o sufocare, parcă mă gâtuie ceva, tiroida îmi strică respiraţia cu acest nod în gât”. E corect rechizitoriul?

Dr.M.G.- Nu, nu tiroida duce la această senzaţie de nod în gât cu prejudicierea respiraţiei. Este vorba de o suferinţă psihică, de o nevroză care produce spasme pe muşchii faringelui. Deci trebuie consultat un psihiatru. Și fiindcă s-a rostit nod în gât, o altă spaimă este a nodulilor pe tiroidă. Cei care simt la pipăit noduli pe tiroidă se alarmează că e cancer, există o fobie a cancerelor. Să se ştie că noduli de 2-3 milimetri au mulţi, 20-60 % din populaţie. Dar majoritatea nu sunt canceroşi. Guşa provoacă noduli. Şi la noi în ţară, sărăcia de iod în apă a produs o vreme guşă endemică. Doar nodulii de peste un centimetru se pot sesiza prin pipăire, sunt doar 5%. Iar dintre aceştia puţini sunt canceroşi.Cancerul tiroidian e rar şi descoperit din timp şi operat este vindecabil. Nodulii mici se descoperă prin ecografie, iar cei de natură canceroasă sunt diagnosticaţi în urma puncţiei şi testelor de laborator. Este eronată părerea în populaţie că puncţia răspândeşte cancerul. Dacă nodulii sunt prea numeroşi pot fi scoşi cu o parte din tiroidă. Pacientul devine hipotiroidian, cu deficit de hormoni şi terapia este cu hormoni înlocuitori din cutie.

F.C.-Păi, hipotiroidia, deci hormoni tiroidieni insuficienţi, aţi spus că e un semn într-o boală cu nume japonez, n-am reţinut denumirea...

Dr.M.G.- Boala este tiroidită Hashimoto, tot o boală autoimună. Anticorpii atacă propriile organe, bombardează tiroida, care secretă de astă dată prea puţini hormoni. Se tratează deficitul cu hormoni din cutie. De fapt, este mai uşor de tratat o hipotiroidie, se administrează hormoni din cutie decât o hipertiroidie. Prea mulţi hormoni de la tiroidă sunt greu de ţinut în frâu. Endocrinologul decide la hipertiroidieni o scoatere a unei părţi din glanda tiroidă şi se transformă situaţia în hipotiroidie, compensată cu hormoni din cutie.

F.C.-Graşii şi-au mai găsit o scuză, “Glandele sunt vinovate de kilogramele mele în plus”. Au dreptate?

Dr.M.G.- În circa 90% din obezităţi nu sunt de vină glandele. Ci excesul de calorii din farfurie. E drept că hipotiroidienii sunt mai graşi, mai buhăiţi, cu figură de somnoroşi. Prea puţinii hormoni tiroidieni îi fac mai lenţi, mai greoi, cu păr pierdut la sprâncene, subsori, pe cap. Hipertiroidienii sunt slabi, vioi, iuţi, dar rapiditatea lor nu se traduce totdeauna în eficienţă, cei cu exces de hormoni tiroidieni sunt dezordonaţi, haotici.

E greşită ideea de a nu administra gravidei iod şi hormoni. O hipotiroidie conduce la naşterea unor copii cu I.Q scăzut. Deci în perioada gravidităţii se administrează hormoni tiroidieni şi iod pentru a aduce pe lume copii cu inteligenţă normală.

 

 

×