x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Automobile de necontrolat

Automobile de necontrolat

de Cătălin F. Vărzaru    |    06 Ian 2016   •   22:40

Securitatea cibernetică și implicațiile acesteia asupra noilor automobile au fost subiectele unui alt scandal care a dat fiori industriei auto în 2015. Un automobil nou este aproape de neimaginat fără conexiune la internet.

Chiar și pe Dacia există o astfel de legătură. Doar că, odată cu beneficiile conexiunii www, apar și probleme acesteia. Și cu cât mașina este mai sofisticată și mai tehnologizată, cu atât problemele care pot apărea sunt mai mari.

Doi hackeri din SUA au demonstrat cât de vulnerabile pot fi noile automobile. Ei au reușit să preia controlul unui Jeep Cherokee, deși s-au aflat la 15 kilometri distanță de mașină. Automobilul s-a răsturnat în șanț după ce hackerii au reușit să oprească motorul, să activeze frâna și să manevreze direcția.

În tot acest timp al demonstrației, șoferul asista neputincios cum mașina lui o lua razna. Alți doi cercetători în securitate cibernetică reușiseră cu puțin timp înainte de experimentul hackerilor să preia controlul unui model Tesla S.

După ce i-au virusat sistemul de operare, au controlat-o dintr-un iPhone, reușind să-i reducă viteza, să-i deschidă ușile și portbagajul și să-i închidă toate ecranele de bord. E drept, probele s-au rezolvat cu niște simple update-uri, dar cine poate spune că acestea sunt 100% sigure?
 

×