x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ce faci după ce se aprinde martorul de combustibil de la bordul mașinii

Ce faci după ce se aprinde martorul de combustibil de la bordul mașinii

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2023   •   16:30
Ce faci după ce se aprinde martorul de combustibil de la bordul mașinii

Se poate întâmpla ca martorul pentru combustibil de la bordul autovehiculului să se aprindă. Este astfel important să știi câți kilometri mai poți circula cu mașina înainte de a rămâne fără carburant.

În mod uzual, martorul de combustibil se aprinde atunci când autonomia estimată ajunge la circa 50 de kilometri. Acesta se bazează pe o medie de consum, ceea ce face dificil să estimăm cantitatea exactă de combustibil rămasă.

Pentru o medie de consum de 7 litri la 100 de kilometri, probabil că mai sunt în rezervor aproximativ 3,5 litri de combustibil. Însă producătorii auto iau în calcul o cantitate mai mare. 

Prin urmare, calculat în număr de kilometri, combustibilul rămas în rezervor după aprinderea beculețului roșu depinde de stilul de condus. Dacă obșinuiești să fii mai calm în trafic, atunci îți vor ajunge peste cei 50 d e km, dacă ești mai avresiv ori conduci mai repede, s-ar putea să scadă numărul de kilometri rămași. 

Astfel că cel mai bine este  ca după aprinderea martorului de bord să te îndrepți cât mai repede spre o stație de carburanți.

O altă neplăcere provocată de funcționarea motorului pe rezerva de combustibil poate duce la blocarea pompei cu impurități ori supraîncălzirea acesteia, întrucât pompa folosește combustibilul pentru răcire.

Este recomandat să păstrezi cel puțin un sfert (1/4) din rezervor pentru a evita astfel de probleme, transmite Promotor.

×