x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Comisia Europeană vrea să investească 42 de miliarde de euro pentru producția de semiconductori

Comisia Europeană vrea să investească 42 de miliarde de euro pentru producția de semiconductori

08 Feb 2022   •   11:25
Comisia Europeană vrea să investească 42 de miliarde de euro pentru producția de semiconductori

Comisia Europeană vrea să acorde 42 de miliarde  de euro industriei semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia, într-o criză provocată de pandemia de COVID-19, scrie AFP.

"Este vorba de o investiţie majoră. Acest plan va garanta securitatea aprovizionării uzinelor europene, majorând de patru ori producţia de semiconductori în Europa până în 2030. Pentru prima dată, Europa îşi modernizează regulile din domeniul concurenţei, în special cele privitoare la ajutoarele de stat", spune comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.

UE deține doar 10% din producția mondială de cipuri. 

Lipsa semiconductorilor afectează grav industria auto, în ultimii 3 ani fiind închise mai multe uzine, dar și pe cea de tehnologie informatică, precum laptopuri, telefoane mobile, centre de stocare a datelor. Majoritatea cipurilor sunt importate din Taiwan şi Coreea de Sud, iar tensiunile politice cu China adâncesc această criză.  

Piața globală de semiconductori s-a ridicat în 2021 la aproape 600 de miliarde de euro și ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de euro în 2030.

Proiectul executivului comunitar prevede subvenții de 12 miliarde de euro, dintre care 6 de la UE și alte 6 de la statele membre, pentru finanțarea cercetării în tehnologii inovative. Însă propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European. 

Pentru dezvoltarea uzinelor auto și favorizarea inovației IMM-urilor, vor fi acordate 30 de miliarde de euro sub formă de ajutoare publice din partea statelor membre.

Și SUA vrea să repatrieze producția de cipuri. Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege care prevede ajutoare de 52 miliarde de dolari pentru relocarea producţiei de cipuri electronice.

 

×
Subiecte în articol: semiconductori