x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Mașină electrică (EV): principalele criterii de care să ții cont

Mașină electrică (EV): principalele criterii de care să ții cont

29 Noi 2023   •   18:13
Mașină electrică (EV): principalele criterii de care să ții cont

Le observăm deja pe șosele și, mai devreme sau mai târziu, conform „Pactului Verde European”, vor lua locul autovehiculelor cu combustie internă. În rândurile de mai jos, discutăm despre cum să alegi modelul potrivit de mașină electrică (EV).

Mașini electrice vs. hibride

Înainte de orice, electrificarea auto vine cu mai multe tipuri de mașini care prezintă diferențe notabile. 

 

Mașinile electrice EV (sau Electric Vehicle) sunt propulsate exclusiv de unul sau mai multe motoare electrice. Cu alte cuvinte, sunt vehiculele electrice pure, care funcționează prin intermediul sistemului integrat de baterii.

 

Pe de altă parte, există mașini hibride HEV (sau Hybrid Electric Vehicle). Ele sunt parțial electrificate și au tehnologii diferite de funcționare și încărcare. Pe scurt:

  • Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) prezintă un motor termic și unul electric. Bateria se încarcă în momentele de frânare, dar și la o priză sau la o stație de încărcare.
  • Full Hybrid prezintă un motor termic și unul electric. Bateria se încarcă prin intermediul motorului electric (frânare regenerativă); prin urmare, nu necesită încărcarea la prize sau la stații de încărcare.
  • Mild Hybrid și Micro Hybrid prezintă motoare termice care sunt echipate cu tehnologii în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil. Practic, au sisteme starter-generator (la Mild Hybrid) și start-stop (la Micro Hybrid), având un acumulator mai performant (48V) decât mașinile convenționale (12V). Motorul termic se oprește automat la semafor sau în traficul aglomerat, respectiv oferă un boost de putere la pornirea de pe loc.

Caroseria

Întrucât producătorii auto au acoperit mai toate segmentele posibile, ai mai multe opțiuni de caroserie, pentru alegerea unei mașini electrice. De la o limuzină premium, așa cum este EQS, la berline compacte, SUV-uri sau hatchback-uri.

 

Prin urmare, gândește-te la nevoile de spațiu și confort pe care ți le dorești de la un EV. Desigur, ia în calcul și bugetul disponibil.

Autonomia mașinii

În privința unei mașini 100% electrice, autonomia este, pe bună dreptate, criteriul cel mai îndelung discutat și analizat.

 

EV-urile, în funcție de model și de capacitatea bateriei, oferă o autonomie mai scurtă, potrivită pentru deplasările urbane, respectiv mai lungă, cu care poți face și deplasări extra-urbane. Totuși, chiar și cu un EV ce are o autonomie mică te poți aventura la drumuri lungi, cu condiția că va trebui să calculezi foarte bine pauzele, pentru a încărca bateria mașinii și, ulterior, să îți continui deplasarea. De acest aspect va trebui să ții cont și la un EV cu performanțe mai mari de autonomie.

Capacitatea bateriei

Autonomia unei mașini electrice este în raport direct cu capacitatea bateriei, care se măsoară în kilowați/oră (kWh).

 

În prezent, o baterie 50 de kWh este considerată una cu o capacitate medie. Pe de altă parte, un EV „long-range” echipat cu o baterie de 100 kWh înseamnă că poate parcurge peste 700 de km în mod 100% electric.

Încărcarea bateriei

O baterie se poate încărca în mai multe moduri:

  • la o priză casnică, unde, totuși, puterea de încărcare va fi una limitată. Curentul alternativ are o putere de încărcare între 2 și 7 kWh. Pentru performanțe superioare, poți instala un wallbox.
  • la o stație de încărcare publică, unde ai două opțiuni: fie o stație normală (curent alternativ), cu o putere de încărcare între 7 și 22 kWh, fie o stație rapidă (curent continuu), ce poate ajunge la 50 kWh.

 

Prin urmare, timpii de încărcare vor fi diferiți, în funcție de modul de alimentare electrică pe care îl ai la dispoziție. De exemplu, la o simplă priză casnică, timpul de încărcare poate dura peste 10 ore, în timp ce, la o stație rapidă, poți încărca bateria în mai puțin de o oră.

Performanța motorului

Dincolo de autonomie, de capacitatea și de încărcarea bateriei, raportul de performanță dintre cuplu și caii putere ai motorului reprezintă un alt criteriu decisiv.

 

Partea interesantă este că până și EV-urile accesibile și cu puțini cai putere dețin un cuplu impresionant, care se simte imediat cum apeși pedala de accelerație. Altfel spus, vei avea un cuplu instant - o caracteristică ce definește un motor electric - ce te va ajuta în multe situații din trafic, cum ar fi efectuarea unei depășiri, încadrarea pe autostradă, urcarea în pantă etc. În plus, cum mașinile electrice au cutii de viteze automate, confortul în timpul conducerii este unul crescut.

 

Acestea ar fi principalele criterii pe care trebuie să le pui în balanță, atunci când alegi mașina electrică potrivită nevoilor tale.

 

Sursă foto: Shutterstock

×