x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Păcăleala plafonării prețurilor RCA: "Tarifele practicate în acest moment sunt extraordinar de mari"

Păcăleala plafonării prețurilor RCA: "Tarifele practicate în acest moment sunt extraordinar de mari"

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2024   •   13:45
Păcăleala plafonării prețurilor RCA: "Tarifele practicate în acest moment sunt extraordinar de mari"

Deși prețurile polițelor RCA sunt plafonate până la sfârșitul anului, costurile continuă să crească. Iar din 2025 vom plăti și mai mult pentru asigurarea auto obligatorie.

Firmele au găsit portiţe şi astfel pot jongla cu preţul de referinţă, astfel că până acum nicio companie nu a fost sancţionată pentru majorări. 

Guvernul vrea să prelungească plafonarea tarifelor RCA

Plafonarea prețurilor la polițele RCA a fost introdusă în urmă cu doi ani iar autoritățile vor să o prelungească.  Astfel că plafonarea se va face la preţurile practicate de asiguratori pe 28 februarie 2023, iar la acestea se poate adăuga cel mult 6,8%, adică rata inflaţiei.

"Luăm această decizie la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

"Tehnic vorbind, se poate prelungi la infinit. Tocmai ăsta este pericolul, se poate prelungi din 3 în 3 luni. Şi aceasta e o măsură antieconomică", spune Sergiu Costache, expert asigurări.

Preţurile RCA au crescut cu peste 18% în ultimul an

Deși prețurile sunt plafonate, acestea au crescut, în medie, cu 28% în ultimul an.

Un şofer cu experienţă din Bucureşti, încadrat la clasa de bonus B8, a plătit anul trecut, în noiembrie, pentru RCA-ul pe un an, 1.123 de lei. Acum, la reînnoirea poliţei, va trebui să achite 1.619 lei. La altă companie, preţul ese  1.841 de lei. Prin urmare, creşterile de preţ sunt şi de 50%.

"În aprilie 2023 ASF-ul şi asigurătorii ar fi pus pe masă preţurile practicate de către fiecare asigurator în parte. Şi astăzi am fi văzut cu adevărat. Tarifele practicate în acest moment sunt extraordinar de mari. De ce? Şi noi ne punem întrebarea de ce", spune Vasile Ştefănescu, preşedinte Cotar.

"O parte e datorată inflaţiei şi creşterii costurilor de la service-uri. O altă parte este dată se segmentare, împărţirea asiguraţilor pe diverse clase", explică Sergiu Costache, expert asigurări.

Ce se va întâmpla când va înceta plafonarea prețurilor RCA

"Veţi vedea o creştere cu 40-50% a tarifelor RCA. Şi asigurătorii invocând că: dom'le, am stat într-un an jumate de plafonare. Care plafonare? Că nu există", spune Vasile Ştefănescu, preşedinte Cotar.

Autorităţile lucrează la noua lege RCA, care ar trebui să aducă stabilitate pe piaţa asigurărilor, lovită de patru mari falimente, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: rca plafonare preturi rca asf