x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Biserica, o adevărată maşină de făcut bani! Ce profit a raportat Patriarhia pe 2014

Biserica, o adevărată maşină de făcut bani! Ce profit a raportat Patriarhia pe 2014

21 Aug 2015   •   17:36
Biserica, o adevărată maşină de făcut bani! Ce profit a raportat Patriarhia pe 2014
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Biserica Ortodoxă Română (BOR) e o firmă pe profit. 7,5 milioane de euro este un rest de anul trecut pe care biserica nu l-a cheltuit. Banii au fost înregistraţi ca excedent financiar şi trebuie să se întoarcă în bugetul de anul viitor al episcopiilor şi mitropoliilor.

Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei a raportat un surplus financiar de aproape 1,6 milioane de euro într-o zonă unde aproape jumătate din populaţie e săracă. Episcopia Sloboziei şi a Călăraşilor a avut şi ea un profit de 700 de mii de euro. La Slatina, profitul a fost de peste 500 de mii de euro.

PUBLICITATE
 
În parohiile ortodoxe sunt încadraţi aproape 15 mii de preoţi şi diaconi. Doar 1.500 primesc salariu de la biserică. Iar biserica, la rândul ei, donează pentru acte de caritate 15 milioane de euro pe an.

Potrivit Codului Fiscal, veniturile realizate de unităţile bisericeşti din donaţii şi din activităţi economice sunt scutite de impozit dacă sunt folosite în scopuri precise. Este vorba de întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, de lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a locaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, dacă sunt sunt folosite pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale cultelor religioase.

Biserica Ortodoxă s-a plâns ani de-a rândul că este finanţată doar 0,4% din PIB-ul României. Asta înseamnă, peste 500 de milioane de euro în 2013.

Mai multe detalii, pe observator.tv

×